MacBook: klep openen met DND

Deze app waarschuwt als iemand je MacBook-klep opent

Gemaakt door voormalige NSA-hacker

Een voormalige NSA-hacker heeft een beveiligingsapp gemaakt die je Mac beschermt tegen zogenaamde 'Evil Maid'-aanvallen. Je krijgt een waarschuwing als iemand (bijvoorbeeld een schoonmaker) je MacBook probeert te openen.

DND-app tegen gluurders

De software heeft de wat onhandige naam Do Not Disturb (DND) gekregen, dezelfde naam die Apple gebruikt voor de Niet Storen-functie op macOS en iOS. DND is zowel gratis als open source. Andere beveiligingsonderzoekers kunnen dus meekijken of de app geen kwaadaardige bedoelingen heeft. DND heeft maar één functie: continu op de achtergrond kijken of de klep van de MacBook wordt geopend. Het idee hierachter is dat je meteen weet of iemand jouw MacBook probeert te gebruiken.

Er hoort ook een iOS-app bij – en daarin zit nou net het verdienmodel voor de voormalige hacker. De app kost €1,09 per maand en als je meteen voor een heel jaar afsluit betaal je voor 10 maanden. Je kunt het 7 dagen proberen en kun een onbeperkt aantal waarschuwingen en acties instellen. Wanneer iemand je MacBook opent kun je zelf kiezen wat er gebeurt:

  • Een lokale melding op het scherm.
  • Een melding op afstand naar een gekoppeld iDevice.
  • Een bepaalde actie uitvoeren, bijvoorbeeld een script.
  • Gebeurtenissen in de gaten houden, bijvoorbeeld inlogpogingen of het aansluiten van een USB-stick.

Je kunt dus zelf bepalen welke acties je wilt laten uitvoeren. Dat kan ook het maken van een foto van de ‘boosaardige hacker’ zijn, al kan het ook gewoon je moeder zijn die je MacBook even wilde gebruiken:

Kijken wat iemand doet
“Als je je laptop hebt gesloten (en dus de slaapmodus hebt geactiveerd), zal het bij de meeste fysieke aanvallen nodig zijn om de klep te openen om een aanval uit te voeren”, aldus de ontwikkelaar. De software hoeft niet meteen alarm te slaan. Je kunt het ook gebruiken om te kijken wat iemand met jouw laptop doet, bijvoorbeeld het insteken van een geheugenstick of het inloggen als admin-gebruiker. Op die manier kun je ontdekken of iemand misschien stiekem over jouw inloggegevens beschikt (als je dat vermoedt, kun je natuurlijk ook gewoon je wachtwoord wijzigen). Meer informatie op de website van de ontwikkelaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2018, 9:41
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen beveiliging, macbook
Device MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.