Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Alle techbedrijven volgen Apple: revolver-emoji vervangen door waterpistool

Apple verving in 2016 de revolver-emoji door een waterpistool, om daarmee te benadrukken dat het bedrijf geen voorstander is van geweld. Inmiddels zijn alle andere grote techbedrijven ook overgestapt.

Apple is invloedrijk met emoji

Er wordt wel eens geklaagd over het gebrek aan innovatie bij Apple. Maar ondertussen bepaalt het bedrijf nog steeds welke richting andere techbedrijven inslaan. Niet alleen op het gebied van hardware, want ook op veel andere terreinen is de invloed van Apple merkbaar. Bijvoorbeeld bij emoji. Onderstaande afbeelding laat goed zien hoe de situatie bij de introductie van iOS 10 was:

Waterpistool en revolver

Met de komst van iOS 10 beta 4 kregen allerlei emoji een ander uiterlijk: ze kregen meer detail, fellere kleuren en er kwamen meer huidskleuren. De revolver werd vervangen door een waterpistool.

Verwarring over waterpistool

Dat leverde overigens wel wat verwarring op. iPhone-gebruikers gingen vrolijke berichtjes rondsturen met een kindvriendelijk waterpistool, maar als iemand met een Samsung-toestel zo’n bericht ontving kreeg hij of zij een dreigende revolver te zien. Vandaag de dag is dit opgelost, omdat alle grote techfabrikanten nu zijn overgestapt op het waterpistool.

Emojipedia heeft de evolutie van het waterpistool mooi in beeld gebracht:

Waterpistool evolutie

Het laat goed zien dat andere techbedrijven pas in 2018 overstag zijn gegaan en dat ze daarbij meestal hebben gekozen voor hetzelfde groene waterpistool van Apple, alleen net even iets anders van design. Facebook stak in 2017 nog moeite in een totaal redesign, maar kiest dit jaar toch ook voor een groen waterpistool. Van de grote techbedrijven was Microsoft overigens de laatste en is Google de meest afwijkende. Google’s nieuwe symbool moet nog worden uitgerold, waardoor je nog steeds ongewenste schrikreacties kunt krijgen als je een Android-gebruiker per ongeluk toch nog een revolver-plaatje toestuurt. Voor het einde van het jaar moet het echter zijn geregeld: dan zijn alle bedrijven overgestapt op het door Apple geïntroduceerde waterpistool.

Apple is een voorvechter van geschikte emoji, bijvoorbeeld als het om bevolkingsgroepen gaat. Zo ligt er nu een voorstel vanuit Apple om meer emoji van mensen met een handicap toe te voegen. Ook kunnen roodharigen en mensen met kroeshaar later in 2018 hun passende emoji vinden.

Bekijk ook

Deze emoji komen in 2018 naar je iPhone: superhelden en haarkleuren

Het Unicode Consortium heeft de definitieve lijst van 157 emoji goedgekeurd die in 2018 zullen worden ingevoerd. Bereid je voor op superhelden, haarkleuren, een ijzig gezichtje en meer. Ze komen later dit jaar naar je iPhone en iPad.

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen die je in een chat of op sociale media kunt gebruiken. Er zijn duizenden emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij. Speciale varianten zijn de animoji en Apple's eigen Memoji.

Emoji

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.