Apple Store

Apple stapt over op willekeurige serienummers

Apple gaat toekomstige producten voorzien van een willekeurig serienummer. Daaruit is niet meer de datum of de locatie van de productie af te leiden. Apple heeft de retailers nu geïnformeerd in een memo.

Update 14 april 2021: Eerst was het nog een gerucht, nu is het officieel bevestigd door Apple in een memo aan premium resellers en retailers. Zij moeten zich voorbereiden op nieuwe serienummers voor producten, die 10 en 12 karakters lang zijn. De retailers moeten zorgen dat hun systemen en magazijnen zijn voorbereid op de nieuwe formaten voor serienummers. Momenteel gebruikt Apple nog serienummers van 12 karakters, waarin productie-informatie is verstopt. De eerste producten met willekeurige serienummers zullen waarschijnlijk de producten zijn die tijdens het Spring Loaded-event worden aangekondigd.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 9 maart 2021.

Willekeurige serienummers op komst

Het geldt alleen voor toekomstige producten. Alles wat nu nog in de schappen ligt, zal nog het huidige formaat voor serienummers gebruiken. Begin 2021 zal Apple voor nieuwe producten overschakelen op het nieuwe formaat. Het gaat daarbij om 8-14 willekeurige alfanumerieke karakters, waaruit geen informatie meer af te leiden is. Aanvankelijk gaat het om 10 karakters lange serienummrs, later zou Apple kunnen overstappen op iets serienummers met meer dan 10 karakters. Het blijkt uit een e-mail die intern is verstuurd en bedoeld is voor medewerkers die met AppleCare te maken hebben. Waarom Apple overstapt is niet bekend, maar mogelijk heeft het te maken met het beperken van fraude.

Volgens MacRumors had Apple al eind 2020 willen overstappen, maar heeft dit nu naar een later moment doorgeschoven. Het zal geen invloed hebben op IMEI-nummers van bijvoorbeeld iPhones.

Serienummer iPhone

Apple gebruikt nu een serienummer waar je het volgende uit kunt aflezen:

  • Eerste 3 karakters: productielocatie
  • Volgende 2 karakters: jaar en week van productie
  • Laatste 4 karakters: configuratiecode die model, kleur en opslag aangeeft

AirPods serienummer

Het opzoeken van het serienummer gaat op verschillende manieren, afhankelijk van het product:

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 14 april: Nu bevestigd in memo aan premium resellers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.