‘Apple bereidt zich voor op iPhones met 5G-functies’

Apple werkt aan iPhone-prototypes voor de komende 5G-netwerken. Hybride 5G iPhones zullen rond 2019-2020 op de markt komen, waarschijnlijk voorzien van Intel's 5G-modems.

Apple is intern bezig met de voorbereiding op 5G-netwerken. De eerste prototypes met pre-5G-functies zouden al worden getest. Dat beweert de Taiwanese publicatie DigiTimes. Het komt goed uit, want er is voor het eerst een bruikbare specificatie van 5G vastgelegd.


Chipmaker Intel meldde deze week dat de eerste implementeerbare 5G-standaard gereed is. Eerder waren marktpartijen het er niet over eens welke standaarden ze zouden gebruiken. Nu de Non-standalone 5G New Radio (NSA 5G NR)-specificaties met releasenummer 15 zijn goedgekeurd door de autoriteiten van 3GPP kunnen fabrikanten aan de slag. De voorzitter van 3GPP noemde het “een indrukwekkende prestatie in een opvallend kort tijdsbestek”. Hij prees de betrokken werkgroepen.

Intel 5G-netwerken

Eerste iPhones met 5G

Maar belangrijker is: wanneer heb jij er wat aan? Als de geruchten van DigiTimes kloppen zorgt Apple er in 2018 of 2019 voor dat iPhones voorzien zijn van een hybride 5G-modem, die zowel 4G als 5G aankan. De commerciële exploitatie van 5G-netwerken wordt in 2019-2020 verwacht.

Bekijk ook

5G-netwerken: alles over de snelle mobiele netwerken

5G-netwerken zijn de opvolger van 4G en beloven dat je veel sneller kunt internetten, ook onderweg. Wat is de status bij de Belgische en Nederlandse providers, wanneer kun jij het gaan gebruiken en welke 5G iPhones zijn er? Dat lees je in dit uitgebreide overzicht!

Apple heeft al toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FCC om tests uit te voeren met 5G in Cupertino en het nabijgelegen Milpitas. Daarbij zullen ze waarschijnlijk gebruik maken van nieuwe modems van Intel. Dit bedrijf heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van NSA 5G NR door onderzoek te doen, referentie-ontwerpen uit te brengen en diverse tests uit te voeren.

5G netwerken

5G ‘Intel inside’

Intel’s topvrouw Asha Keddy heeft al gezegd dat het bedrijf het 5G-testplatform en 5G-modems aan industriespelers beschikbaar zal stellen. Samsung heeft ook 5G-chipsets en netwerkapparatuur klaarliggen. Maar Apple gaat waarschijnlijk voor Intel kiezen, zo beweert Fast Company. De engineers van Apple vinden dat Intel-technologie aan alle eisen voor een toekomstige iPhone voldoet. Eerder waren er al geluiden dat Apple en Intel hieraan samenwerken.

Bekijk ook

'Apple en Intel werken aan 5G iPhones'

Apple is met Intel bezig om 5G iPhones te ontwikkelen, die rond 2020 op de markt moeten komen. Daarmee zet Apple Qualcomm aan de kant.

5G

5G zorgt voor de nieuwste generatie mobiele netwerken met een hogere snelheid en een beter bereik. Sinds de iPhone 12-serie kun je gebruik maken van 5G op de iPhone en ook sommige iPads zijn er al geschikt voor. Apple gebruikt voornamelijk 5G-modems van Qualcomm, maar zou al een tijdje werken aan een eigen 5G-modem. Lees hier alles over 5G-netwerken, 5G bij providers en meer.

5G

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.