Apple-historie: Sportauto in ruil voor de eerste iPhone-unlock

Goed verhaal
George Hotz slaagde erin om als eerste een iPhone simlockvrij te maken. De 17-jarige scholier ruilde zijn toestel echter in voor een Nissan 350Z sportwagen - en hij kreeg er als bonus nog drie andere dingen bij.

George Hotz

Als je iCulture al vanaf het begin op de voet volgt, weet je dat we in het begin lange nachtelijke sessies met onze bezoekers organiseerden, waarin met vallen en opstaan de nieuwste unlockmethodes werden getest. We hebben het hier niet over jailbreaken, maar om het verwijderen van de simlock. De eerste iPhones werden geleverd via AT&T en om te zorgen dat alleen klanten van deze provider er gebruik van konden maken, zat er een simlock op. Er zijn in de loop van de tijd verschillende manieren bedacht om die simlock eraf te halen, maar de allereerste methode werd gevonden door scholier George Hotz, bijnaam GeoHot.

Nissan 350Z

Er zijn rondom die eerste iPhones nog genoeg verhalen te vertellen die nog niet zo bekend zijn. Dit is er een van. In augustus 2007 slaagde GeoHot erin om als eerste de iPhone simlockvrij te maken. Dat leverde een hoop publiciteit op, maar ook afgunst, want er waren op dat moment meer hackers die graag met de eer wilden strijken. Het was een hardware-gebaseerde methode waarbij het toestel uit elkaar moest worden gehaald. Daardoor was GeoHot’s aanpak niet geschikt voor een breed publiek. Een maand later werd al een veel eenvoudiger, softwarematige methode gevonden.

Nissan 370z
Nissan 370Z, een opvolger van de 350Z.

Terry Daidone, oprichter van Certicell, kreeg het nieuws ter ore en nam contact op met GeoHot. Hij wilde ook graag een iPhone gebruiken en deed een voorstel waar de 17-jarige geen nee op kon zeggen: een Nissan 350Z plus drie gelockte AT&T iPhones, in ruil voor één simlockvrij toestel. GeoHot bleef nog een tijdje rondhangen in de iOS-hackerscene, maar kreeg uiteindelijk genoeg van alle kritiek op zijn persoon en de oncollegiale sfeer in de jailbreak-wereld. Hij ging bij Google en Facebook werken en richtte uiteindelijk zijn eigen bedrijf voor zelfrijdende auto’s op, genaamd comma.ai. Tussendoor raakte Hotz nog verzeild in een rechtszaak met Sony, toen hij de root keys van de PlayStation 3 publiceerde. Dat liep met een sisser af.

Tegenwoordig zijn iPhones zelden meer gelocked op het netwerk van een provider.

Meer Apple-historie vind je hier:

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.