App Store op iPhone X

iOS-ontwikkelaars richten vakbond op en eisen meer geld van Apple

Een groep van 35 iOS-ontwikkelaars heeft een vakbond opgericht. De Developers Union wil dat Apple meer doet voor ontwikkelaars, te beginnen met gratis trials voor alle apps. Ook moet het makkelijker worden om je dagelijkse brood te verdienen met apps.

Apple vertelt regelmatig dat er miljoenen dollars zijn uitgekeerd aan appontwikkelaars. De realiteit is echter dat het grootste deel daarvan niet terechtkomt bij de kleine ontwikkelaars die het nodig hebben om van te leven, maar bij de grote game-uitgevers die commerciële titels maken zoals Fortnite en Clash of Clans. Een samenwerkingsverband van ontwikkelaars wil daar nu iets aan gaan doen. Ze hebben een open brief gepubliceerd, gericht aan Apple. Daarmee willen ze zorgen dat er meer mogelijkheden komen voor gratis trials van apps. Ook willen ze een groter gedeelte van de taart: geen 70/30 maar een verdeling die gunstiger uitpakt voor de ontwikkelaars.

Developer Union

De groep van vijfendertig staat onder leiding van vier mensen:

  • Jake Schumacher, regisseur van de documentaire App: The Human Story
  • Roger Odgen, ontwikkelaar
  • Loren Morris, productontwerper
  • Brent Simmons, maker van de apps Vesper, Glassboard, NetNewsWire en MarsEdit

De Developers Union moet uiteindelijk uitmonden in een vakbond met stemrecht, onderhandelingen voeren namens de leden en wat daar verder bij komt kijken. Deze week hoopt de Developers Union 1.000 nieuwe leden te kunnen inschrijven en begin juni moeten dat er 20.000 zijn, als de WWDC 2018 begint. Dat moet lukken, want de leden hoeven geen lidmaatschapsgeld te betalen.

Gratis trials

Apple biedt al de mogelijkheid om apps gratis te proberen, maar dat kan alleen bij abonneediensten zoals HBO Now. Daarbij sluit je als gebruiker meteen een abonnement voor langere tijd af, dat je tijdig moet opzeggen als je niets wil betalen. Trials voor elk soort app zou aantrekkelijker zijn, omdat gebruikers dan de volledige functies kunnen proberen. Nu bevatten apps vaak wat basisfunctionaliteit en moet je voor de Pro- of Premium-functies betalen. Volgens de ontwikkelaars zijn gratis trials een belangrijke stap naar goede apps, die langere tijd interessant blijven. Bij Mac-apps is het gebruikelijk dat je apps eerst 7 tot 30 dagen mag proberen, voordat je voor verder gebruik moet betalen.

Betere inkomsten
Als het om inkomsten gaat, wil de Union een eerlijker verdeling. Apple pakt al jarenlang 30% van de inkomsten en dat moet volgens de ontwikkelaars verlaagd worden. Bij abonnementen gebeurt dat al: als een gebruiker lang genoeg blijft hangen zakt het aandeel van Apple naar 15%. Maar dit blijkt vooral interessant voor apps met herhalende in-app aankopen. Kleine ontwikkelaars kiezen vaak voor een eenmalige in-app aankoop en daarna stopt de inkomstenstroom. Ze hebben vaak onvoldoende mankracht om een app zo interessant te maken dat je er maandelijks voor zou willen betalen.

Apple zal waarschijnlijk niet meteen toegeven aan de eisen van de ontwikkelaars. De App Store vormt een belangrijke inkomstenbron voor de diensten-tak en juist in die tak wil Apple de spectaculaire groei vasthouden. Investeerders klagen al een paar jaar over Apple’s afhankelijkheid van de iPhone en groei vanuit diensten moet dat deels opvangen.

App Store op iPhone X

Dit is de tekst die de groep heeft opgesteld:

Dear Apple,

We believe that people who create great software should be able to make a living doing it. So we created The Developers Union to advocate for sustainability in the App Store.

Today, we are asking Apple to commit to allowing free trials for all apps in the App Stores by the tenth anniversary of the App Store this July. After that, we’ll start advocating for a more reasonable revenue cut and other community-driven, developer-friendly changes.

In een interview met Wired is meer te lezen over de plannen van de groep.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2018, 8:40
Bron Bron Wired
Categorie Achtergrond
Onderwerp developers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.