Steve Jobs mt eerste generatie iPad

Apple-historie: de eerste iPads in Nederland en België

De iPad werd 6 jaar geleden uitgebracht in Nederland en België. Op sommige plekken stonden lange rijen, maar niet overal. We blikken terug op dat 'magische' moment.

amac den boschZes jaar geleden kwamen de eerste iPads in Nederland en België op de markt. Lange rijen stonden er op 23 juli 2010 bij de bekende verkooppunten zoals A-Mac, iCentre, iVizi, Fnac en Switch. De foto hiernaast toont de wachtrij in Den Bosch, waar zo’n 125 mensen stonden te wachten. Dat lijkt misschien weinig als je de mensenmassa’s in Oberhausen hebt meegemaakt, maar verspreid over heel Nederland en België stonden nog veel meer wachtrijen.

Het was in 2010 nog moeilijk voor te stellen hoe zeer de iPad ongemerkt zou doordringen tot het dagelijkse leven. Tegenwoordig heeft de meerderheid van de huishoudens thuis een tablet op de bank liggen. Bijna iedereen, van arm tot rijk, heeft wel eens een iPad gebruikt en we kunnen dus gerust van een succes spreken, ook al lees je tegenwoordig in de media vooral doemdenkverhalen dat de iPad z’n beste tijd heeft gehad. Het bijzondere van die eerste verkoopdag op 23 juli, was dat we nog helemaal niet wisten hoeveel de iPad zou gaan kosten. Pas toen de deuren open gingen werd duidelijk dat de prijs €499 zou zijn voor het goedkoopste model met alleen Wi-Fi.

Reislustige mensen hadden hun iPad trouwens al drie maanden eerder gekocht, want in de VS ging de verkoop al op april 2010 van start.

We schreven in 2010:

Bij iCentre Amsterdam CS stonden vanochtend om 8:00 uur al zo’n 100 mensen in de rij om een iPad te kopen. Een paar honderd meter verderop had zich bij MacHouse alvast een rij van zo’n twintig mensen gevormd om pas rond 9:00 uur een iPad te kunnen kopen.

wachtrij-fnacBij A-Mac Amersfoort ook behoorlijke drukte: zo’n 80 mensen. Binnen is het dringen, ook bij Saturn in Tilburg. Maar er zijn kansen genoeg om een iPad te kopen, want er lijkt voldoende op vorraad te zijn: bij Fnac Leuven stonden 31 mensen in de rij voor een voorraad van 80 stuks. De foto hiernaast is van een andere Fnac, die in Brussel. In Hasselt stonden tussen de 30 en 40 mensen te wachten. Wie nog lastminute een iPad wil halen kan prima terecht bij MediaMarkt Maastricht: er zijn 150 stuks op voorraad, maar nog geen kip te bekennen.

Overigens waren er ook plekken waar het wat minder druk was:

Aankondiging eerste iPad

Op 27 januari 2010 gaf Steve Jobs een van de belangrijkste keynotes van zijn leven. Achteraf gezien was het ook een van de belangrijkste aankondigingen in de historie van Apple. Jobs maakte duidelijk dat er naast de Mac en de iPhone nog ruimte was voor een derde apparaat, een nieuwe productcategorie. Zo’n apparaat moest alleen wel véél beter zijn voor bepaalde taken, anders zou het een bestaansrecht hebben. Daarmee bedoelde Jobs vast niet fotograferen met de iPad, waarvoor het apparaat nu veel wordt gebruikt.

Interessant aan die keynote is dat Apple op dat moment al een behoorlijke reputatie had opgebouwd met de iPhone. Kijkend naar de omzet, was Apple de grootste fabrikant van mobiele apparaten ter wereld. Groter dan Nokia, Samsung en Sony, beweerde Jobs. Eerder had Apple kritiek gekregen dat ze geen netbook op de markt brachten, maar Jobs wapperde alle kritiek weg: netbooks waren gewoon simpele laptops, met trage processors, slechte beeldschermen en onhandige pc-software. Ze waren eigenlijk nergens goed voor. Apple’s oplossing was veel beter: een 9,7-inch tablet met multitouch. Jobs noemde het apparaat “magisch” en “revolutionair” voor een “ongelooflijke prijs”. Het betekende een “compleet nieuwe productcategorie” waarmee gebruikers zich meer verbonden zouden voelen met hun apps. Het was een intiem en intuïtief apparaat, dat ook nog leuk was om te gebruiken.

Steve Jobs mt eerste generatie iPad

iPad 1 nog steeds in gebruik

Het leuke is dat de eerste generatie iPad nog steeds wordt gebruikt. Onlangs kregen we op de iCulture-redactie nog een vraag van iemand die een iPad 1 wilde aanschaffen om teksten te verwerken. Het was even zoeken, maar we hebben haar toch aan tips kunnen helpen voor een aantal tekstverwerkers die nog steeds werken op de iPad 1. In een apart artikel hebben we al eens beschreven hoe je geschikte apps vindt die nog op de iPad 1 te gebruiken zijn.

Ook hebben we in het verleden al eens aandacht besteed aan de iPad 1 voor kinderen: is zo’n oudere iPad nou ideaal om de kinderen mee te laten spelen, of is er geen app meer voor te krijgen? Het blijkt uiteindelijk best mee te vallen: veel ontwikkelaars van kinderapps houden er rekening mee dat kids meestal niet beschikken over de nieuwste iPad. Je moet natuurlijk niet verwachten dat de nieuwste technieken erop werken, zoals Augmented Reality of het maken van 4K-video’s. En je moet ook wat meer geduld hebben bij het opstarten van apps. Maar als een tablet om websites te bekijken, recepten te raadplegen in de keuken (tip: inbouwen in een keukenkastje!) of voor het bekijken van je vakantiefoto’s is het ideaal.

Nog meer Apple-historie
Eerder in deze serie verschenen:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2016, 12:13
Categorie Achtergrond
Onderwerpen geschiedenis, historie, ipad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.