1Password for Families: wachtwoorden beheren voor het hele gezin

Vaker tablet dan desktop in Nederlandse huishoudens

Volgens cijfers van CBS hebben meer Nederlandse gezinnen een tablet dan een desktop. Ook blijken 45-plussers steeds vaker online te gaan en explodeert het dataverkeer.

Apple’s post-pc-tijdperk lijkt nu toch echt aangebroken in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er meer Nederlandse huishoudens met een tablet zijn, dan met een desktopcomputer. In 58 procent van de huishoudens is een tablet aanwezig en in 50 procent een desktop. Ook groeit het bezit van tablets harder dan het bezit van laptops.

CBS 2015 apparaten met internet

Mobiel groeit op alle fronten

De cijfers hebben betrekking op het jaar 2015. Steeds meer gezinnen stappen over op een laptop, zo blijkt uit de cijfers. Het afgelopen jaar had 72 procent van de Nederlandse gezinnen een laptop, tegenover 70 en 69 procent in 2014 en 2013. Van de Nederlandse gezinnen heeft 73 procent een smartphone, terwijl dat een jaar eerder nog 67 procent was. Buitenshuis zijn de Nederlanders vooral met een smartphone online. De tablet lijkt bij het gebruik van mobiel internet de laptop voorbij te streven.

CBS 2015: mobiel internet onderweg

45-plussers vaker online

Internetten onderweg groeit vooral bij 45-plussers. In 2012 was 41 procent van de 45- tot 65-jarigen mobiel online, terwijl dat vorig jaar was gestegen naar 71 procent. De 65-plussers zijn het minst actief met mobiel internet, maar ook daar groeide het gebruik, namelijk van 11 naar 31 procent. Smartphones zijn bij alle leeftijdsgroepen het meest populair. Wel zijn ouderen vaker online met een tablet dan met een laptop. Bij de jongeren van 12 tot 25 jaar is het precies andersom: zij gebruiken vaker een laptop dan een tablet.

CBS 2015: internet onderweg, leeftijdsgroepen

Verder is in het rapport te lezen dat het internetverkeer sterk is gestegen: in december 2015 werd 863.000 terabyte aan dataverkeer gemeten bij de Amsterdam Internet Exchange, 27 procent meer ten opzichte van een jaar eerder. Het dataverkeer van alle Nederlandse internetknooppunten samen groeide met 38 procent. In september 2015 doorbrak de AMS-IX voor het eerst de grens de grens van 4Tbit/s, terwijl dat een jaar eerder nog 3Tbit/s was.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 juni 2016, 14:08
Categorie Achtergrond
Onderwerpen Internet, nederland, smartphone, tablets

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.