Apple datacenter met eigen servers

Apple verplaatst steeds meer data-opslag naar eigen servers

Bedrag aan Amazon gehalveerd

Apple en Amazon worden vaak gezien als concurrenten, vooral als het om slimme speakers, spraakassistenten en tv-kastjes gaat. Maar Apple is ook sterk afhankelijk van Amazon. Dat blijkt uit nieuwe cijfers: Apple betaalt meer dan 30 miljoen dollar per maand om cloudopslag van Amazon te mogen gebruiken. Maar dat bedrag is in vergelijking met voorgaande jaren wel sterk afgenomen.

Update 25 april: Volgens The Information besteedde Apple in 2018 inderdaad zo’n 30 miljoen dollar per maand, maar ontdekte dat dit bedrag juist aan het afnemen is. In 2018 ging het om $370 miljoen terwijl het een jaar eerder nog $775 miljoen was. Het neemt dus met 50% af. Apple zou druk bezig zijn om de iCloud-diensten naar servers in eigen huis te verplaatsen. Ook zou Apple bezig zijn met het ‘Project McQueen’ om ervoor te zorgen dat Apple minder afhankelijk is van externe aanbieders van clouddiensten. Dit heeft te maken met een incident van een paar dagen geleden, waardoor data verloren ging die op Google-servers stond. Momenteel wordt je data bewaard op eigen servers en bij Amazon Web Services, Microsoft Azure en het Google Cloud Platform.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 23 april.


Als je denkt dat je iCloud-gegevens veilig op de servers van Apple staan, dan is dat maar ten dele waar. In werkelijkheid wordt ook gebruik van de opslagdiensten van derden. Apple blijkt een van de grootste klanten van Amazon Web Services te zijn, de cloudopslag van Amazon. De maandelijkse kosten om diensten zoals iCloud goed te laten functioneren zouden meer dan 30 miljoen dollar per maand zijn. En dat bedrag zal alleen nog maar verder gaan groeien. Amazon’s servers staan verspreid over de hele wereld en hoewel al bekend was dat beide bedrijven samenwerken, is voor het eerst nu een concreet bedrag naar buiten gekomen.

Bronnen van CNBC noemen het bedrag van $30 miljoen per maand, dat Apple in het eerste kwartaal van 2019 zou hebben betaald. Per jaar groeit het met meer dan tien procent. Omdat de prijzen van Amazon redelijk stabiel blijven, wekt dat de indruk dat Apple steeds meer opslag nodig heeft. Voor het gehele jaar 2019 zou Apple van plan zijn meer dan $360 miljoen uit te geven aan Amazon, terwijl dat vorig jaar nog $350 miljoen was. Pinterest en Lyft zijn ook grote klanten van Amazon Web Services, maar ze hebben lang niet zoveel opslag nodig als Apple. Het is daarbij te hopen dat de datacenters van Amazon net zo groen zijn als die van Apple.

Dat je iCloud-gegevens in feite op servers van Amazon staan, wil overigens niet zeggen dat medewerkers van Amazon er zomaar in kunnen neuzen. Als eindgebruiker heb je alleen met Apple te maken en je gegevens vallen dan ook onder het privacybeleid van Apple.

Nieuw contract voor vijf jaar
Onlangs zou Apple nog een nieuw contract met Amazon hebben gesloten voor de komende vijf jaar. Het zou gaan om een bedrag van tenminste 1,5 miljard dollar. Dat klinkt misschien veel, maar als je naar de omzet- en winstcijfers en naar het gigantische aantal klanten kijkt dat Apple moet bedienen (1,4 miljard actieve Apple-apparaten wereldwijd), valt het eigenlijk nog wel mee. Ter vergelijking: Pinterest betaalt $750 miljoen aan Amazon voor een periode van zes jaar.

Apple datacenter in Mesa

Met aanstaande diensten als Apple News+, Apple TV+ en Apple Arcade wordt de behoefte aan opslag alleen nog maar groter.

Dat Apple veel gebruik maakt van Amazon-diensten maakt het bedrijf ook kwetsbaar. In 2017 waren meerdere clouddiensten van Apple niet bereikbaar omdat er problemen waren met Amazon S3. Het ging daarbij om de App Stores voor iOS en Mac, iCloud Drive, backups via iCloud, Apple TV, Apple Music en de Notities-app.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 25 april: Volgens The Information is het bedrag dat Apple aan Amazon uitgeeft in vergelijking met 2017 gehalveerd. We hebben daarom een update in dit artikel gezet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 april 2019, 18:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen amazon, cloudopslag, datacenter, online opslag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.