Apple Arcade-logo.

Dit vinden bekende gameontwikkelaars van Apple Arcade

Later dit jaar gaat Apple Arcade van start, Apple's gamedienst waarmee je voor een vast bedrag per maand een groot aantal games kan spelen. Maar wat vinden de ontwikkelaars eigenlijk van deze dienst?

Games zijn al jarenlang de populairste categorie in de App Store. Het is daarom niet gek dat Apple eind 2019 van start gaat met een eigen gamedienst genaamd Apple Arcade. Met de dienst doen meer dan 100 games mee die je onbeperkt kan spelen zolang je maandelijks voor de dienst betaalt. Apple wil daarmee de premium games in het zonnetje zetten, omdat deze veelal ondergesneeuwd raken door gratis games met advertenties en in-app aankopen. Maar wat vinden ontwikkelaars eigenlijk van Apple’s plannen? The Verge sprak met een aantal ontwikkelaars over Apple’s aankomende dienst.

Ontwikkelaars reageren op Apple Arcade

Over het algemeen zijn de ontwikkelaars waar The Verge mee gesproken heeft voorzichtig optimistisch. Ontwikkelaar Zach Gage is vooral blij met de aandacht die indie-games nu krijgen. “Ik vind het hartverwarmend om te zien dat Apple zoveel energie steekt in het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de App Store, vooral door indie-games zo in de spotlights te zetten”. Voor hem is het vooral duidelijk dat Apple voor kwaliteit gaat. “Apple heeft een duidelijk visie welke kwaliteit ze willen aanbieden voor de dienst”, zo legt hij uit. Ze nemen het daarmee vooral op voor content die volgens Apple belangrijk is en onderscheidend is voor de App Store.

Apple gaat ook exclusieve content aanbieden via Apple Arcade. Dit zijn games die alleen te spelen zijn voor abonnees, bijvoorbeeld omdat Apple meegeholpen heeft met de financiering. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Sean Krankel van de game Oxenfree is enthousiast over dergelijke diensten, omdat games dan gespeeld worden door mensen die anders niet in aanraking komen met dergelijke spelletjes. De ontwikkelaar bij Night School Studios heeft al ervaring met dergelijke diensten. Zo is Oxenfree bijvoorbeeld beschikbaar via Game Pass van Xbox. “Dergelijke diensten zijn voor ons extreem positief.”

Adriaan de Jongh over Apple Arcade
De Nederlandse ontwikkelaar Adriaan de Jongh, bekend van de hitgame Hidden Folks, hoopt dat games die voor Apple Arcade gemaakt worden uiteindelijk ook uitbreiden naar andere platformen, omdat ontwikkelaars zichzelf mogelijk in de eigen voet schieten door snel geld te verdienen via Apple Arcade. Ook hoopt hij dat het voor ontwikkelaars makkelijk wordt om toegang te krijgen tot de dienst. “Het is nu belangrijker dan ooit om met het App Store-team in gesprek te zijn om deel uit te mogen maken van de selectie van belangrijkste games in de App Store.” Als ontwikkelaar van kleine games is hij bang dat hij hier niet voor in aanmerking komt.

Wil je meer weten over Adriaan de Jongh? Beluister dan onze aflevering van de iCulture Podcast met Adriaan de Jongh en Herdjie Zhou van Lucky Kat Games in onze serie 10 jaar App Store.

Bekijk ook

iCulture Podcast interviewserie '10 jaar App Store' → Adriaan de Jongh en Herdjie Zhou

In deze nieuwe aflevering van de iCulture Podcast luister je naar een interview met Adriaan de Jongh (Hidden Folks) en Herdjie Zhou (Lucky Kat Games). Ze vertellen over hun ervaringen met de App Store en games maken. Wat voor impact heeft een bezoek van Tim Cook en hoe hou je gebruikers betrokken bij je game? Adriaan en Herdjie pakken dat heel verschillend aan.

Apple Arcade is vanaf dit najaar beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple TV en Mac. De dienst komt ook naar Nederland en België, maar de exacte prijs is nog niet bekend.

Bekijk ook

Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Apple's eigen gamedienst heet Apple Arcade. Tegen een vast bedrag per maand kun je alle games spelen. In dit overzicht lees je wat het kost en op welke apparaten je kunt spelen. Alles over Apple Arcade op een rijtje!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.