IKEA Tradfri stekkerdoos

IKEA Tradfri slimme stekker in de winkel, werkt (nog) niet met HomeKit

Update in oktober verwacht

IKEA is begonnen met de verkoop van de slimme stekkers met afstandsbediening. De Zigbee-stekkers zijn aan te sturen via de Tradfri-app of afstandsbediening, maar zijn (nog) niet geschikt voor HomeKit. Daardoor zijn ze op dit moment minder interessant voor Apple-gebruikers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

IKEA verkoopt in Nederland sinds een paar dagen de Tradfri-stekkerdozen, die je kunt bedienen met een app of afstandsbediening. Er zijn twee uitvoeringen: een losse stekker voor €10 of een set met afstandsbediening voor €20. Die afstandsbediening zal je nodig hebben, als je geen gebruik wilt maken van de Tradfri-app. Wij zagen de slimme stekkers liggen in de IKEA-vestiging in Haarlem, maar kregen ook meldingen dat ze in Amersfoort, Zwolle en Delft zijn gesignaleerd.

Tradfri stekkers bij IKEA
De voorraad op zondagmiddag bij IKEA Haarlem

Niet alle vestigingen hebben de stekkers op voorraad en naar Duitsland rijden heeft ook geen zin, want daar zullen de Tradfri-stekkers pas vanaf komend voorjaar in de schappen liggen. Online vind je de stekker hier (bezorgkosten €2,99).

IKEA Tradfri-stekker: wat kun je ermee?

Met de Tradfri-stekker kun je allerlei apparaten aansluiten, die je vervolgens op afstand kunt bedienen. Dat kan bijvoorbeeld een ventilator zijn of een elektrische deken, maar je kunt er ook een bestaande schemerlamp op aansluiten. In dat geval zou je beter een Tradfri-lamp in het armatuur kunnen steken, want die is meteen HomeKit-geschikt. Je kunt de Tradfri-lampen dan ook laten samenwerkt met Philips Hue, al hebben we wel gemerkt dat het iets probleemlozer werkt als je alles van één merk aanschaft.

IKEA Tradfri stekkerdoos

IKEA Tradfri-stekker en HomeKit: hoe zit het?

De producten die nu in de schappen liggen werken met Zigbee, maar niet met HomeKit. Die ondersteuning komt er binnenkort wel aan: er is voor oktober een software-update gepland die de stekkers geschikt moet maken voor HomeKit. Maar hier is nog geen exacte datum voor en het is door IKEA alleen wereldkundig gemaakt via Reddit en niet via de officiële kanalen. Zolang onzeker is of en wanneer de update verschijnt, lijkt het ons niet verstandig om nu al in een berg stekkers gaan investeren.

IKEA schrijft:

Due to some technical constraints the Apple HomeKit integration will not initially be supporting the Control Outlet, however we expect to enable this sometime in October.

Koppelen met een Philips Hue-bridge is eveneens niet mogelijk. In Duitsland lukt het wel om de stekker met Alexa en Google Assistant te bedienen, maar in Nederland kan dat problemen opleveren omdat er nog geen externe apparaten worden ondersteund door Google Assistant in het Nederlands. Bij Nederlandse IKEA-vestigingen is dan ook het logo van Google Assistant afgeplakt:

De Tradfri-afstandsbediening werkt op een afstand van 10 meter en is te gebruiken met maximaal 10 slimme stekkers van IKEA. Het IKEA Tradfri stopcontact werd in augustus ontdekt in het voorraadsysteem van IKEA door een Nederlandse gebruiker, die foto’s op Reddit publiceerde.

Tradfri stekkers met Zigbee
Tradfri-stekkers: wel Zigbee, (nog) geen HomeKit

De verpakking met productnummer 903.561.66 bestaat uit een enkele slimme stekker voor 10 euro. Er is ook een set met productnummer 403.647.48, bestaande uit een slimme stekker met afstandsbediening voor 20 euro. Zelf hebben we die nog niet in de winkel aangetroffen, maar we kregen wel meldingen dat de combiset bij IKEA Groningen te koop was. De losse stekker lag er echter niet.

IKEA Tradfri stekkerdoos

Op afstand bedienbare stekkers zijn voor veel mensen een eerste stap om met een smart home te beginnen. Het is dus logisch dat IKEA hier ook aan wil meedoen. Wil je een slimme stekker met HomeKit, dan kun je op dit moment beter kiezen voor een van de producten die we in onderstaande round-up hebben besproken, zoals die van Eve, Koogeek of Osram. Die zijn wel wat duurder.

Losse Trådfri RGB-lampen

IKEA Duitsland meldde eerder ook dat in het najaar de kleurenlampen (RGB) uit de Trådfri-serie los te koop zullen zijn. Je kunt daarbij kiezen uit een E14- of E27-fitting. IKEA verkoopt al een RGB-lamp met E27-aansluiting, maar die is gebundeld met de draadloze afstandsbediening die mensen vaak al hebben. IKEA Nederland bevestigde later ook dat de losse RGB-lampen eind van de zomer of begin van het najaar in de winkel liggen.

IKEA werkt overigens ook aan de Tradfri-rolgordijnen Fyrtur en Kadrilj, die ondersteuning voor HomeKit moeten bieden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 30 september: Nu de stekkers verkrijgbaar zijn hebben we dit artikel bijgewerkt met de actuele stand van zaken.
  • 2018 - 22 augustus: De slimme IKEA Tradfri stekker met HomeKit verschijnt vermoedelijk in oktober.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2018, 11:03
Bron Bron Reddit
Via Via iPhone-ticker
Categorie Accessoires
Onderwerpen ikea, stekker

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.