IKEA Tradfri stekkerdoos

IKEA brengt HomeKit-update voor slimme stekker over een aantal weken uit

IKEA verkoopt de slimme Tradfri-stekkers met afstandsbediening, maar de eerder beloofde HomeKit-update laat nog op zich wachten. IKEA laat nu weten dat de update over een aantal weken uitkomt.

Update 27 maart 2019: Op Reddit hebben de ontwikkelaars een meer informatie gegeven over de aanstaande HomeKit-update voor de IKEA-stekker. Volgens Petter van het Tradfri-team is de release nog ‘een aantal weken verwijderd’, dus de eerdere doelstelling van het eerste kwartaal wordt niet gehaald. De update komt eerst in een aantal landen, waarna de wereldwijde uitrol een paar dagen later volgt.

De reden voor het uitstel is dat ze werken aan een nieuwe gateway-firmware. Met de gateway-update wil IKEA de prestaties en stabiliteit verbeteren. Bij sommige updates is bovendien een vernieuwing van de HomeKit-certificaten vereist. Nog even geduld dus!

Update 11 december: De HomeKit-update voor de Tradfri-stekker is verder uitgesteld, IKEA hoopt dat het Q1 2019 gaat lukken.

IKEA Tradfri-stekker: uitstel voor HomeKit

IKEA’s Tradfri-team heeft bekendgemaakt dat de komende HomeKit-update is uitgesteld. Oorspronkelijk zou IKEA in oktober de update uitbrengen, maar dat blijkt niet haalbaar.

We hebben een fout gevonden in de update, die mogelijk negatieve impact zou hebben gehad op de gebruikerservaring. We hebben daarom besloten om de update uit te stellen, totdat we kunnen verzekeren dat het van de hoogst mogelijke kwaliteit is.

Het bedrijf geeft aan dat ze de update zo snel mogelijk beschikbaar willen stellen, maar de hoogste prioriteit daarbij is dat het klopt. Verder geeft het team aan dat ze de eisen nog iets verder hebben opgevoerd, zodat mensen met elk type smart home ermee aan de slag kunnen, ook mensen die het voor het eerst gebruiken.

IKEA verkoopt in Nederland en België sinds een enkele weken de Tradfri-stekkerdozen, die je kunt bedienen met een app of afstandsbediening. Er zijn twee uitvoeringen: een losse stekker voor €10 of een set met afstandsbediening voor €20. Die afstandsbediening zal je nodig hebben, als je geen gebruik wilt maken van de Tradfri-app.


Wij zagen de slimme stekkers liggen in de IKEA-vestiging in Haarlem, maar kregen ook meldingen dat ze in Amersfoort, Zwolle en Delft zijn gesignaleerd.

Tradfri stekkers bij IKEA
De voorraad eind september bij IKEA Haarlem

Niet alle vestigingen hebben de stekkers op voorraad en naar Duitsland rijden heeft ook geen zin, want daar zullen de Tradfri-stekkers pas vanaf komend voorjaar in de schappen liggen. Online vind je de stekker hier (bezorgkosten €2,99).

IKEA Tradfri-stekker: wat kun je ermee?

Met de Tradfri-stekker kun je allerlei apparaten aansluiten, die je vervolgens op afstand kunt bedienen. Dat kan bijvoorbeeld een ventilator zijn of een elektrische deken, maar je kunt er ook een bestaande schemerlamp op aansluiten. In dat geval zou je beter een Tradfri-lamp in het armatuur kunnen steken, want die is meteen HomeKit-geschikt. Je kunt de Tradfri-lampen dan ook laten samenwerkt met Philips Hue, al hebben we wel gemerkt dat het iets probleemlozer werkt als je alles van één merk aanschaft.

IKEA Tradfri stekkerdoos

IKEA Tradfri-stekker en HomeKit: hoe zit het?

De producten die nu in de schappen liggen werken met Zigbee, maar niet met HomeKit. Die ondersteuning komt er op termijn wel aan: er was oorspronkelijk een software-update gepland voor oktober, die de stekkers geschikt moest maken voor HomeKit, zo kondigde aan via Reddit.

IKEA schreef eind september 2018:

Due to some technical constraints the Apple HomeKit integration will not initially be supporting the Control Outlet, however we expect to enable this sometime in October.

Eind oktober 2018 laat IKEA nu weten:

Dear TRÅDFRI friends,
I regret to inform you that the update that was supposed to enable the TRÅDFRI Control Outlet to be controlled through Apple HomeKit has been postponed. We have discovered an error in the update that potentially could have had a negative impact on the user experience. We have therefore decided to postpone this update until we can ensure that it is of highest quality possible. It is our highest priority to get this right and release the update as soon as possible.
Going forward we want to create the most stable and reliable Home Smart system on the market. This is why we have decided to raise our demands on updates even further. We want to cater to all types of smart homes, big, small, technical advanced, and to those who are new to the world of Home Smart technology. This creates a lot of demands on the TRÅDFRI system, and we are ready to make sure we meet these demands.
Again: We sincerely apologize for the delay and hope that you understand our reasoning behind it. Your customer experience was the top priority in making this decision.
If you have any questions, please reply in this thread and I’ll try to answer them to the best of my ability.
Best regards, Oscar IKEA TRÅDFRI Team

Zolang onzeker is op welke termijn de update verschijnt, lijkt het ons niet verstandig om nu al in een berg stekkers gaan investeren.

Koppelen met een Philips Hue-bridge is eveneens niet mogelijk. In Duitsland lukt het wel om de stekker met Alexa en Google Assistant te bedienen, maar in Nederland kan dat problemen opleveren omdat er nog geen externe apparaten worden ondersteund door Google Assistant in het Nederlands. Bij Nederlandse IKEA-vestigingen is dan ook het logo van Google Assistant afgeplakt:

De Tradfri-afstandsbediening werkt op een afstand van 10 meter en is te gebruiken met maximaal 10 slimme stekkers van IKEA. Het IKEA Tradfri stopcontact werd in augustus ontdekt in het voorraadsysteem van IKEA door een Nederlandse gebruiker, die foto’s op Reddit publiceerde.

Tradfri stekkers met Zigbee
Tradfri-stekkers: wel Zigbee, (nog) geen HomeKit

De verpakking met productnummer 903.561.66 bestaat uit een enkele slimme stekker voor 10 euro. Er is ook een set met productnummer 403.647.48, bestaande uit een slimme stekker met afstandsbediening voor 20 euro. Zelf hebben we die nog niet in de winkel aangetroffen, maar we kregen wel meldingen dat de combiset bij IKEA Groningen te koop was. De losse stekker lag er echter niet.

IKEA Tradfri stekkerdoos

Op afstand bedienbare stekkers zijn voor veel mensen een eerste stap om met een smart home te beginnen. Het is dus logisch dat IKEA hier ook aan wil meedoen. Wil je een slimme stekker met HomeKit, dan kun je op dit moment beter kiezen voor een van de producten die we in onderstaande round-up hebben besproken, zoals die van Eve, Koogeek of Osram. Die zijn wel wat duurder.

Losse Trådfri RGB-lampen

IKEA Duitsland meldde eerder ook dat in het najaar de kleurenlampen (RGB) uit de Trådfri-serie los te koop zullen zijn. Je kunt daarbij kiezen uit een E14- of E27-fitting. IKEA verkoopt al een RGB-lamp met E27-aansluiting, maar die is gebundeld met de draadloze afstandsbediening die mensen vaak al hebben. IKEA Nederland bevestigde later ook dat de losse RGB-lampen eind van de zomer of begin van het najaar in de winkel liggen.

IKEA werkt overigens ook aan de Tradfri-rolgordijnen Fyrtur en Kadrilj, die ondersteuning voor HomeKit moeten bieden.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 27 maart: Update over uitrol van HomeKit-support toegevoegd.
  • 2018 - 12 december: Update naar Q1 2019 toegevoegd.
  • 2018 - 27 oktober: Uitstel van HomeKit-support toegevoegd aan artikel en inhoudelijk aangepast aan nieuwe situatie.
  • 2018 - 30 september: Nu de stekkers verkrijgbaar zijn hebben we dit artikel bijgewerkt met de actuele stand van zaken.
  • 2018 - 22 augustus: De slimme IKEA Tradfri stekker met HomeKit verschijnt vermoedelijk in oktober.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 maart 2019, 13:09
Bron Bron Reddit
Via Via iPhone-ticker
Categorie Accessoires
Onderwerpen ikea, stekker
81 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.