Cijfers: Apple keert ontwikkelaars per jaar meer uit dan totale McDonald’s-omzet

De App Store wordt volgens een voorspelling dit jaar groter dan de volledige filmindustrie. De jaarlijkse uitbetaling aan ontwikkelaars is inmiddels hoger dan de omzet van McDonald's.

De omzet van de iOS App Store bevindt zich nog steeds in een stijgende lijn. De App Store alleen al gaat meer omzet genereren dan de filmindustrie. Als je de App Store vergelijkt, dan weet Apple zelfs meer aan ontwikkelaars uit te betalen dan de complete omzet van McDonald’s in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van analist Horace Dediu.


‘Uitbetaling ontwikkelaars hoger dan omzet McDonald’s’
Begin deze maand liet Apple weten dat de App Store op 1 januari een recordomzet van 300 miljoen dollar behaald heeft. Naar aanleiding van die cijfers is de analist Dediu verder in de boeken gedoken en heeft verdere voorspellingen gegeven. Apple betaalt ontwikkelaars nu ongeveer $25 miljard dollar per jaar uit. Dit betekent dat Apple ontwikkelaars meer uitbetaalt dan de volledige omzet van heel McDonald’s in heel 2016. Het is behoorlijk indrukwekkend te noemen dat een markt als de App Store, die dit jaar pas tien jaar bestaat, meer oplevert dan een miljoenenbedrijf als McDonald’s.

Bekijk ook

App Store begint 2018 met recordomzet van 300 miljoen dollar

De App Store haalde op 1 januari een recordomzet van 300 miljoen dollar. Ook tijdens de feestdagen werd er een flink hogere omzet van bijna 900 miljoen dollar gehaald.

Bovendien spenderen iOS-gebruikers voor apps naar verwachting dit jaar ongeveer $100 miljoen per dag. Dit getal komt weer overeen met de omzet van Google’s AdWords in 2012. In totaal stijgen de uitgaves in de App Store met ongeveer $5 miljard per jaar, en dat al sinds 2011. Apps bepalen dan ook het grootste deel van Apple’s diensten categorie. Bij elke kwartaalcijfers groeit de categorie diensten ten opzichte van het kwartaal ervoor en dat was bij de meest recente kwartaalcijfers niet anders. Toen steeg deze categorie met maar liefst met 34%.

App Store groter dan filmindustrie

Uit eerdere onderzoeken van de analist bleek dat de app-economie groter is dan de filmindustrie. Dat geldt echter voor de complete app-economie, dus de Google Play Store en iOS App Store gecombineerd. Ergens dit jaar zal dit gelden voor enkel de iOS App Store. Zoals in onderstaande grafiek te zien is komt de blauwe lijn (App Store) naar verwachting dit jaar hoger uit dan de rode lijn (filmindustrie).

App Store omzet benadert filmindustrie.

Eerder wist de analist ook al interessante cijfers te delen. Volgens hem gaat Apple in mei 2018 het twee miljardste iOS-apparaat op de markt brengen. Tegelijkertijd heeft Apple dan voor $1 biljoen aan iOS-hardware verkocht, wat minstens zo indrukwekkend is. Ook bleek voor het weekend al dat 2017 een goed jaar voor de Mac was, als we de meest recente cijfers mogen geloven. Al met al goed nieuws voor Apple dus.

Als we de geruchten mogen geloven, gaat 2018 een spannend jaar worden voor de App Store. Niet alleen bestaat de App Store deze zomer tien jaar, maar ook zou Apple van plan zijn om de iOS en macOS App Store samen te voegen, waardoor er één platform ontstaat. Dit kan voor gebruikers meerdere voordelen hebben, waaronder meer apps voor de Mac en minder werk voor ontwikkelaars.

Bekijk ook

Opinie: Bundeling App Stores macOS en iOS is goed nieuws voor iedereen

Als we de geruchten mogen geloven, heeft Apple voor de komende jaren grote veranderingen gepland. De App Stores van macOS en iOS zouden samengevoegd worden tot één platform, zodat je apps maar één keer hoeft aan te schaffen. Dit is goed nieuws voor iedereen.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.