MacBook

2017 was een goed jaar voor de Mac: 20 miljoen stuks verkocht

Apple heeft in 2017 ongeveer 20 miljoen Macs verkocht. Het was een goed jaar voor de Mac, maar geen record. Wel komt er een andere mijlpaal aan: het 2 miljardste iOS-apparaat.

Apple is de op drie na grootste computerfabrikant ter wereld, zo blijkt uit cijfers van IDC en Gartner. In 2017 werden er rond de 20 miljoen Macs verkocht en daarmee staat Apple in de top 4 achter HP, Lenovo en Dell. Ze lieten Asus en Acer achter zich. Er zijn nog meer interessante cijfers: zo zal in mei het 2 miljardste iOS-toestel worden verkocht.

2017 was een goed jaar voor de Mac

Voor liefhebbers van cijfers valt er weer genoeg te smullen. Apple rapporteerde eerder zelf al 14,9 miljoen verkochte Macs voor de eerste drie kwartalen van 2017. Onderzoeksbureau’s IDC en Gartner schatten dat Apple daarna nog tussen de 5,4 miljoen en 5,7 miljoen stuks in het vierde kwartaal heeft verkocht.

MacBook

Dat maakt duidelijk dat het goed gaat met de Mac-verkopen, want daarmee tikt Apple de 20 miljoen aan. In 2016 werden en 18,5 miljoen Macs verkocht volgens officiële cijfers van Apple. We kunnen tijdens de eerstvolgende bespreking van de jaarcijfers dus een glunderende Tim Cook verwchten. Een absoluut record is het waarschijnlijk niet, want in 2014 en 2015 werden meer dan 20 miljoen Macs verkocht.

IDC computerverkoop

Dat het goed gaat met de Mac is bijzonder, want de pc-markt zit al voor het zesde opeenvolgende jaar in mineur. Dat het goed gaat met de Mac is waarschijnlijk te danken aan de nieuwe iMacs van afgelopen jaar en de vernieuwde MacBook Pro’s.

Op 1 februari gaat Apple de nieuwste officiële cijfers aankondigen.

2 miljard iOS-apparaten

Analist Horace Dediu heeft vaak interessante cijfers, die hij via zijn Twitter-account deelt. De analist heeft becijferd dat Apple in mei 2018 het twee miljardste iOS-apparaat op de markt gaat brengen. In totaal zal Apple dan voor 1 biljoen dollar aan iOS-hardware hebben verkocht.

Apple heeft dan ook een gigantische hoeveelheid cash, waarvan de groei in onderstaande grafiek af te lezen is. Apple is nu zoveel waard dat het onmogelijk overgenomen kan worden door een ander bedrijf. Daarvoor zou meer dan 1 biljoen dollar nodig zijn, heeft Dediu berekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2018, 17:03
Categorie Achtergrond
Onderwerpen cijfers, mac, verkoopcijfers
Devices Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.