Goedkope Android-toestellen in de knel: mensen willen liever een gebruikte iPhone

Door de populariteit van refurbished iPhones is er steeds minder vraag naar goedkope Android-toestellen. De hergebruikte smartphones zijn inmiddels goed voor bijna 10 procent van de wereldwijde markt voor smartphones en dat heeft een enorme impact op de fabrikanten, die toch al met lage marges te maken hadden. Mensen met weinig budget hebben liever een echte iPhone dan een goedkope kloon.

Is het je wel eens opgevallen dat het bij refurbished toestellen vrijwel altijd over iPhones gaat? Er is een lucratieve handel ontstaan in tweede kans-iPhones en het aantal aanbieders loopt alleen al in Nederland in de vele tientallen. Wat je veel minder ziet zijn refurbished Huawei’s, LG’s en HTC’s. Google’s strategie was om met supergoedkope en simpele Android-telefoons de wereld te veroveren. Dat is ze gelukt. Maar volgens nieuw onderzoek krijgen fabrikanten van goedkope toestellen het moeilijk. Consumenten willen namelijk veel liever een gebruikt toestel van hoge kwaliteit, vooral van Apple. De markt voor dit soort toestellen groeide vorig jaar dan ook explosief, volgens onderzoek van Counterpoint Research met 13 procent. Het gaat om bijna 140 miljoen stuks. De markt voor nieuwe smartphones groeide maar met 3 procent, oftewel 33,8 miljoen stuks.

Supergoedkope Android-toestellen staan onder druk

Ook Apple merkt dat groei niet meer zo vanzelfsprekend is, al laten ze nog steeds mooie kwartaalcijfers zien en lukt het om met minder toestellen toch meer omzet te boeken. In het afgelopen decemberkwartaal zag Apple een kleine daling in het aantal toestellen (-1 procent), terwijl de totale markt met -5 procent daalde. Tegelijk boekte Apple echter meer omzet (+13 procent), omdat mensen relatief duurdere iPhones kopen. Dat zijn toestellen die langer meegaan en vaak nog een tweede leven krijgen.

Meer hergebruik
De verschuiving naar hergebruik van iPhones is een positieve ontwikkeling. Het is een betere oplossing dan elk jaar een plastic Android-toestel in de prullenbak gooien. Android-fabrikanten hebben daardoor een extra probleem erbij: ze verdienden al vrij weinig met de goedkope Android-toestellen vanwege de lage marges en de moordende concurrentie in de Android-koopjeskelder. En nu komt er nieuwe concurrentie bij: die van opgelapte iPhones, die de reputatie hebben heel lang mee te gaan. Volgens analisten zijn al meer dan 100 kleine toestelmakers in China failliet gegaan en hebben grote namen zoals HP zich teruggetrokken uit de markt. Die leegloop gaat nog wel even door.

Apple eet ondertussen van twee walletjes mee: ze verkopen dure toestellen aan de happy few en profiteren daarnaast van een secundaire markt van opgeknapte iPhones. Daardoor ontstaat een markt die vergelijkbaar is met auto’s: de ene persoon heeft geld over voor een gloednieuwe iPhone, terwijl een ander liever kiest voor een tweedehands iPhone met extra korting. Zo kun je toch rondlopen met een ‘echte iPhone’ zonder dat je salaris meteen op is.

iPhone SE review iCulture: liggend met vage achtergrond

Enorme impact
Refurbished smartphones hebben volgens Counterpoint een enorme impact op de wereldwijde markt. Ze zijn inmiddels goed voor bijna 10 procent van de totale toestellenmarkt. Vooral in Europa en de VS is veel vraag, maar ook in Afrika, Zuid-Oost Azië en India groeit de vraag snel. Grote providers duiken in de markt en zelfs Apple verkoopt zogenaamde remanufactured iPhones, een dure naam voor toestellen die uit gebruikte onderdelen zijn samengesteld.

Minder innovatie zorgt dat iPhones langer meegaan

Daarbij speelt nog een andere interessante factor: er zijn tegenwoordig minder wereldschokkende innovaties in de smartphone-markt. Dit zorgt ervoor dat een iPhone van twee jaar geleden nog prima meegaat. Het toestel ziet er qua design vrijwel hetzelfde uit als huidige modellen en qua functies mis je ook niet zo veel. En omdat Apple nog vier tot vijf jaar updates blijft uitbrengen, is ook een wat oudere iPhone nog steeds interessant. Bij Android stoppen de updates vaak al na één of twee jaar.

Bekijk ook

Snelheid van beveiligingsupdates: met Apple zit je goed

SecurityLab heeft onderzocht hoe snel fabrikanten van smartphones en tablets beveiligingsupdates uitbrengen voor hun producten. De conclusie: met Apple zit je goed, terwijl je met Samsung, Huawei, Asus en LG vaak misgrijpt. De updates komen bij Apple snel beschikbaar, voor meer toestellen dan bij de concurrentie.

Verder speelt mee dat iPhones vaak worden geleverd met een snelle processor en de nieuwste versie van iOS. Bij de goedkopere Android-toestellen ben je vaak opgescheept met een minder presterende processor en een verouderde Android-versie van een paar jaar terug, om zoveel mogelijk kosten te besparen. Zo’n toestel levert een jaar later nauwelijks meer iets op.

Bekijk ook

Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Zoek je een refurbished iPhone? Er zijn veel aanbieders en grote kwaliteitsverschillen. Lees in onze refurbished koopgids waar je op moet letten bij een opgeknapte of remanufactured iPhone.

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.