Apple Store workshop met iPads

Snelheid van beveiligingsupdates: met Apple zit je goed

SecurityLab heeft onderzocht hoe snel fabrikanten van smartphones en tablets beveiligingsupdates uitbrengen voor hun producten. De conclusie: met Apple zit je goed, terwijl je met Samsung, Huawei, Asus en LG vaak misgrijpt. De updates komen bij Apple snel beschikbaar, voor meer toestellen dan bij de concurrentie.

Smartphones en tablets zijn dure producten die je vaak twee, drie jaar of nog langer wilt gebruiken. Logisch dat je zo lang mogelijk beveiligingsupdates wilt. Als een fabrikant geen updates uitbrengt raakt je toestel verouderd en loop je risico’s. SecurityLab heeft onderzocht hoe het zit. Wat we eigenlijk al verwachtten, blijkt ook het geval: Apple scoort goed.

Snelheid van beveiligingsupdates voor tablets

We beginnen met de snelheid van beveiligingsupdates voor tablets, omdat die tabel het eenvoudigst is. SecurityLab keek naar negen fabrikanten waaronder Apple, Google en Samsung. Daarbij blijkt dat twee fabrikanten er in positieve zin uitspringen: Apple en Microsoft. Beide stellen hun beveiligingsupdates binnen een dag beschikbaar aan iedereen met een geschikt toestel.

Bij Apple zit je niet alleen goed qua snelheid, maar ook als je kijkt naar het aantal ondersteunde toestellen: maar liefst 10 iPad-modellen krijgen nog updates, terwijl dat bij andere fabrikanten soms maar 1 of 2 is. Ook het aantal jaren dat er beveiligingsupdates beschikbaar komen is bij Apple en Microsoft goed geregeld: respectievelijk 5 en 6 jaar. Bij Android-fabrikanten zoals Asus, Samsung, Huawei en LG is het maar 1,5 jaar en Google zit met 3 jaar ook aan de lage kant.

Meltdown- en Spectre-updates
Natuurlijk zou Apple het nóg beter kunnen doen. Zo kwamen de beveiligingsupdates voor Meltdown en Spectre wel beschikbaar voor alle apparaten die naar iOS 11 te updaten zijn, maar niet voor oudere toestellen die nog veel gebruikt worden, zoals de iPhone 5. De laatste update van de iPhone 5 en iPhone 5c verscheen in juli 2017, terwijl de iPhone 4s het moet doen met een laatste update uit augustus 2016. Maar als je het vergelijkt met andere fabrikanten steekt Apple er nog steeds met kop en schouders bovenuit.

Snelheid van beveiligingsupdates voor smartphones

SecurityLab onderzocht ook de beveiligingsupdates voor smartphones. Hier ziet de tabel er iets ingewikkelder uit, omdat er veel meer fabrikanten en veel meer toestellen zijn. Ook in dit geval springen Apple en Microsoft er weer goed uit met groene vakjes. Apple geeft het langst support voor beveiligingsupdates, gevolgd door Microsoft en Nvidia. Wil je snelle beschikbaarheid van een beveiligingsupdate en niet maandenlang wachten, dan zit je ook nu weer goed bij Apple en Microsoft, maar ook Essential en Google scoren goed.

Update-problemen bij Android

Veel mensen weten wel dat Android-fabrikanten traag zijn met updates, maar de tabel van SecurityLab maakt nog eens pijnlijk duidelijk hoe schrijnend de situatie eigenlijk is. Alleen als je het nieuwste high-end toptoestel koopt loop je nog kans op updates, maar anders is het na anderhalf tot twee jaar afgelopen.

Eén Android-fabrikant scoort relatief goed en dat is Google. Dat de zoekgigant relatief snel is met beveiligingsupdates wordt nog eens bevestigd door een ander onderzoek, uitgevoerd door Computerworld. Zij keken 6 maanden na de introductie van Android Oreo welke fabrikanten nu eigenlijk updates hebben uitgebracht. Bij Apple zijn we gewend om dezelfde dag al een update te kunnen installeren, maar bij Android gaat dat een stuk trager. Alleen Google scoort goed, maar zij zijn dan ook de maker van het Android-besturingssysteem.

Android iPhone contacten overzetten

Google is zich bewust van de trage updates en is daarom Project Treble gestart. Hiermee is het voor fabrikanten gemakkelijker geworden om grote Android-updates uit te brengen, zonder dat ze op de chipfabrikant hoeven te wachten. Het is nog maar de vraag of dit effect heeft.

Computerworld keek bij diverse fabrikanten of de meest recente toptoestellen al te updaten waren naar Android 8.0 Oreo. Alleen Google scoorde 94% voor de nieuwste Nexus- en Pixeltoestellen. Enig kritiekpuntje was dat Google niet duidelijk communiceert wanneer updates beschikbaar komen. Bij Apple is dat gelukkig anders: op het moment dat er een update is, wordt dat meteen wereldwijd bekendgemaakt en staat de update ook meteen voor iedereen met een geschikt toestel klaar. Het enige wat je nog kan tegenhouden is drukte op de servers van Apple.

Onvoldoende voor Android-fabrikanten

Alle Android-fabrikanten scoorden een onvoldoende, behalve. OnePlus haalde met een score van 65% nog net een voldoende. Het duurde 138 dagen voordat het toptoestel OnePlus 5 een update kreeg, iets wat voor Apple-gebruikers bijna niet voor te stellen is. Ook bij deze fabrikant was de communicatie over updates onduidelijk.

Android Oreo

HTC, Motorola, LG en Samsung kregen allemaal een onvoldoende. Bij Samsung bleek nog geen enkel vlaggenschipmodel de update naar Oreo te hebben gekregen. Computerworld voerde het onderzoek uit bij Amerikaanse toestellen, dus dit kan iets afwijken van de Europese situatie. Sony en Nokia werden niet meegenomen in het onderzoek, terwijl zij meestal wat sneller zijn met updates.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2018, 12:18
Categorie Achtergrond
Onderwerpen android, beveiliging, update

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.