AirPods met Dual Audio Bluetooth

AirPods als wegwerpartikel? Apple reageert op recycling-klachten

Zijn AirPods wel zo milieuvriendelijk? Dat is een vraag die de lezers van iCulture regelmatig bezighoudt. Ze zijn immers niet te repareren en als ze kapot gaan, worden ze weggegooid. Of toch niet? Apple heeft nu gereageerd op de klachten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Als een van de meest milieuvriendelijke techbedrijven wordt er scherp gekeken naar alles wat Apple doet. De datacenters zijn groen, maar er vinden ook heel wat activiteiten plaats die niet zo heel milieuvriendelijk zijn. Iemand wees ons er eerder deze week nog op dat het niet zo heel groen is als alle techbedrijven de wereld rondrijden om kaartmateriaal te maken, terwijl Apple het net zo goed bij TomTom kan inkopen. En de vijftig dagelijkse Business Class-vliegreizen naar China zijn ook een behoorlijke aanslag op het milieu. Kan Apple niet gewoon via FaceTime overleggen? Dit zijn activiteiten waar je als gebruiker niet echt invloed op hebt. Waar je wel rechtstreeks mee te maken hebt, is de vraag of je wel AirPods zou moeten aanschaffen. Die zijn immers zo gemaakt, dat ze na productie niet meer uit elkaar te halen zijn en ook niet gerepareerd kunnen worden.

AirPods als wegwerpartikel

Een kritisch artikel van Motherboard beschreef hoe milieuonvriendelijk de AirPods eigenlijk zijn. De online publicatie riep Apple ter verantwoording, omdat ze zodanig zijn ontworpen dat ze niet gerepareerd kunnen worden. Dat past niet bij Apple’s marketingimago. Het blijkt allemaal anders te zitten.

AirPods met Dual Audio Bluetooth

AirPods recyclingprogramma

Apple blijkt al sinds 2016 een recyclingprogramma te hebben voor AirPods. Het kost de recyclingbedrijven daarbij meer om het proces netjes uit te voeren, dan dat ze er aan onderdelen uit kunnen halen. AirPods zijn niet ontworpen om door gebruikers uit elkaar te worden gehaald. De gevoelige elektronica wordt beschermd door een behuizing die je nauwelijks open kunt krijgen. Een flinke klodder lijm houdt alles bij elkaar. Maar zoals alles met een batterij: na verloop van tijd wordt de gebruiksduur minder en wil je vervanging. Veel mensen die de allereerste AirPods hebben gekocht merkten al dat de gebruiksduur behoorlijk terugliep na twee jaar. De accuduur is bij veel mensen gehalveerd.

Recycling kost meer dan het oplevert
Apple geeft nu toe dat de AirPods vrijwel onmogelijk gerepareerd kunnen worden en beaamt ook dat de accuduur afneemt. Voor de recycling werken ze samen met onder andere Wistron GreenTech. Een medewerker van dit bedrijf vertelde dat de AirPods door mensenhanden uit elkaar gehaald moeten worden met speciaal handgereedschap. Dit is een arbeidsintensief proces, waarbij de belangrijke componenten zoals batterij en audio-drivers uit de polycarbonaat behuizing moeten worden gewrikt. Die onderdelen gaan weer naar smelters en metaalbedrijven om waardevolle materialen zoals kobalt eruit te halen.

De waarde van de materialen die eruit gehaald worden staan in geen verhouding tot de moeite die gedaan moet worden tijdens het recyclingproces. Apple neemt de extra kosten voor z’n rekening. Om te zorgen dat je AirPods gerecycled worden zul je ze wel terug naar Apple moeten brengen of opsturen. Je krijgt er overigens geen vergoeding voor.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.