Reclame in de App Store in Nederland.

Ex-manager legt uit hoe App Store reviewteam werkt

Waarom wordt mijn app telkens afgekeurd? Is het sterk afhankelijk van de medewerker die ernaar kijkt? Voor ontwikkelaars is het vaak een black box wat er tijdens Apple's reviewproces gebeurt. Phillip Shoemaker, voormalig baas van het App Store-reviewteam, heeft in een interview nu meer inzicht gegeven in de gang van zaken.

Het is voor zover wij weten de eerste keer dat Shoemaker zijn verhaal doet. Aan Bloomberg vertelde hij hoe het precies eraan toegaat, maar hij uitte ook zorgen over de concurrentie met Apple’s eigen apps. Shoemaker was senior director of App Store Review tussen 2009 en 2016 en was dus direct verantwoordelijk voor het goedkeuren van apps van derden. Vanaf het begin gaf topman Phil Schiller de opdracht aan het team om alles handmatig en met eigen ogen te bekijken. Apple schakelde liever medewerkers in dan een algoritme te laten beslissen over het al dan niet goedkeuren. Dat maakte het uiteraard wel arbeidsintensiever.


Aanvankelijk keken drie reviewers naar een app, maar dat bleek te veel tijd te kosten. Daarom kijkt sindsdien nog maar één persoon. Desondanks gaat het proces niet helemaal vlekkeloos: “Er is een hoop in de store te vinden dat er eigenlijk niet zou moeten zijn.” Gelukkig is is het proces wel heel eerlijk: volgens Shoemaker worden kleine zelfstandige ontwikkelaars op dezelfde manier behandeld als grote partijen zoals Google en Facebook.

In de begindagen selecteerden medewerkers ‘s ochtends vroeg tussen de 30 en 100 apps om die dag te bekijken op hun iPhone, iPad of Mac. Tegenwoordig is er meer sprake van onderlinge samenwerking.

Concurrentie met Apple’s eigen apps
Een groot probleem voor ontwikkelaars is dat Apple zomaar een eigen app kan introduceren, die apps van derden overbodig maakt. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld nog met de Meten-app, die met augmented reality de afmetingen van een kamer inschat. Daardoor had het voor makers van AR-meetapps geen zin meer om nog door te gaan.

App Store reviewproces

Een ander probleem is dat apps worden afgewezen omdat ze volgens Apple te veel op de standaard meegeleverde apps lijken. Volgens Shoemaker wijst Apple dergelijke apps wel eens af uit zelfbescherming. “Dat speelde echt. Ik bedoel de angst dat iemand langs zou komen, een Facebook, een Google, wie dan ook en onze items weg zou wissen.” Shoemaker bedoelt daarmee, dat een concurrent bijvoorbeeld een spraakassistent kan maken, waardoor mensen Siri niet meer gebruiken. Het afwijzen van concurrerende apps zorgt ervoor dat Apple in een machtspositie zit – en juist daarover is de afgelopen tijd veel te doen.

Wil je het hele relaas van Shoemaker horen, dan moet je luisteren naar de meest recente aflevering van de Decrypted-podcast met Mark Gurman van Bloomberg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2019, 10:02
Bron Bron Bloomberg
Categorie Apps
Onderwerpen app store, monopolie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.