AirPods gebruiker tijdens boodschappen doen

Tweede beta van nieuwe AirPods Pro-firmware versterkt gesprekken

Apple is gestart met een nieuw betaprogramma: je kunt nu updates voor de AirPods Pro testen, voordat ze officieel worden uitgerold. De tweede beta is beschikbaar.

Update 4 augustus 2021: De tweede beta van de AirPods Pro-firmware is nu beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Deze versie met buildnummer 4A362b biedt support voor Conversation Boost, waardoor stemmen en gesprekken veel duidelijker klinken. Conversation Boost is een nieuwe functie in iOS 15 waarmee het geluidsvolume van gesprekken wordt versterkt. Dit is handig voor mensen met licht gehoorverlies.

Update 21 juli 2021: Nadat Apple in juni al het betaprogramma aankondigde, is de beta nu beschikbaar. Geregistreerde ontwikkelaars vinden de beta via de ontwikkelaarswebsite, onder het Downloads-kopje bij de optie More. Met de beta kunnen ontwikkelaars alvast een aantal van de AirPods-functies van iOS 15 testen, zoals Ambient Noise Reduction en ruimtelijke audio in FaceTime.

Het installeren gaat echter nog niet zo eenvoudig. Je moet namelijk aan een drietal eisen voldoen:

Het downloaden en installeren van de beta op de AirPods Pro gaat als volgt:

  1. Download het profiel via de ontwikkelaarswebsite voor geregistreerde ontwikkelaars. Je vindt het profiel via Downloads > More.
  2. Volg de instructies om het profiel te installeren.
  3. Verbind je AirPods Pro met de iPhone met daarop de iOS 15 beta en het AirPods Pro-betaprofiel.
  4. Verbind nu je iPhone met je Mac en open Xcode 13 beta.
  5. Ga op je iPhone naar Instellingen > Developer en kies voor Prerelease Beta Firmware.
  6. Kies de verbonden AirPods Pro in het lijstje van gekoppelde apparaten en zet de automatische beta updates aan.
  7. Lees de verdere instructies. Het kan 24 uur duren voordat de beta automatisch geïnstalleerd wordt.

Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je de firmware van de AirPods Pro niet kan downgraden. Als de beta eenmaal geinstalleerd is, kan je alleen nog opeenvolgende beta’s downloaden of je afmelden. Kies je voor dat laatste, dan moet je wachten tot de definitieve versie beschikbaar is. Die verwachten we ergens in september.

Apple merkt nog op dat er nu nog een bekend probleem is in de eerste beta, waardoor de Conversation Boost-functie nog niet werkt. Die volgt in een latere versie.

Lees hieronder ons oorspronkelijke artikel van 10 juni 2021

AirPods beta’s op komst

Apple heeft heel wat nieuwe AirPods-functies voor iOS 15 aangekondigd, waaronder versterkte stemweergave (Conversation Boost) en onderdrukking van achtergrondgeluiden (Ambient Noise Reduction). Blijkbaar komen er nog zoveel nieuwe functies aan, dat ze speciaal getest moeten worden. Apple is daarom voor het eerst begonnen met een beta voor de AirPods Pro-firmware. Het is te vinden op de pagina waar je beta’s kunt downloaden. Daar is te lezen.

Pre-release AirPods Pro firmware for Apple Developer Program members will be available at a future date. This will allow development of features on iOS and macOS for AirPods as well as enable new features, including Conversation Boost (beam forming) and Ambient Noise Reduction (noise suppressor).


Nu is het nog zo dat er op onregelmatige momenten een software-update voor de AirPods uitkomt. Zo verscheen er in april nog een update voor de AirPods Pro, waarbij Apple vaak niet aangeeft welke nieuwe functies erin zitten. Er zijn nog wel wat onduidelijkheden. Zo is nog niet bekend wanneer de eerste beta-firmware te downloaden is en of het alleen is voor de AirPods Pro. Dit is het enige model dat Apple op de webpagina noemt.

Conversation Boost voor AirPods

Een andere vraag is hoe het installeren van betaversies gaat werken. Het is namelijk niet mogelijk om ze handmatig te updaten. In plaats daarvan moet je je iPhone in de buurt houden en hopen dat de nieuwe firmware spoedig binnenkomt via de Bluetooth-verbinding. Dit is een kwestie van wachten. Voor beta’s zal mogelijk een ander mechanisme moeten worden gevonden.

Bekijk ook

Deze zes AirPods-functies zijn nieuw in iOS 15

AirPods hebben in iOS 15 zes nieuwe functies gekregen: met een zogeheten conversatie boost kun je mensen beter verstaan en je kunt ook allerlei notificaties laten voorlezen. Daarnaast is het zoeken van AirPods verbeterd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.