AirDrop op iPhone bestand delen.

Apple gaat AirDrop flink beperken: dit verandert er voor jou

Apple gaat de Iedereen-optie van AirDrop flink beperken. Deze instelling krijgt een tijdslimiet, zodat je niet altijd van zomaar iedere iPhone-gebruiker een link, afbeelding of ander bestand toegestuurd kan krijgen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 7 december 2022: Deze functie zit nu in de Release Candidate van iOS 16.2 en zal in december 2022 worden uitgerold naar iedereen.

AirDrop is een handige functie van Apple-apparaten, waarmee je van alles kan delen. Het voordeel is dat het offline werkt, dus je hebt geen internetverbinding nodig om iets te versturen van de ene iPhone naar de andere. Je kunt op deze manier dus snel een afbeelding naar iemand versturen. Tikt de ontvanger op accepteren, dan verschijnt hij meteen in de Foto’s-app. Hartstikke handig, maar de afgelopen jaren werd de functie ook regelmatig misbruikt. Apple gaat daar in 2023 verandering in brengen, maar de wijziging is nu al in China actief.

AirDrop Iedereen-optie krijgt tijdslimiet

De afgelopen tijd werd AirDrop in China veelvuldig door protesteerders gebruikt om beelden te verspreiden van Xi Jinping en de Chinese overheid. Omdat er in China censuur heerst op het online delen van beelden, is AirDrop een relatief eenvoudige manier om beelden naar veel mensen te verspreiden. Als iemand namelijk zijn AirDrop-instelling op Iedereen heeft staan, kan diegene van elke willekeurige iPhone-gebruiker een afbeelding of ander bestand ontvangen. Je moet het bestand eerst nog wel accepteren voordat het op de iPhone opgeslagen wordt.

AirDrop instelling met tijdslimiet voor optie Iedereen

Om dit tegen te gaan, heeft Apple met ingang van iOS 16.1.1 in China de Iedereen-instelling aangepast. Deze optie is nu nog maar voor tien minuten geldig nadat je dit gekozen hebt. Daarna gaat de AirDrop-instelling weer terug naar de Alleen contacten-optie.

Nu in China, straks wereldwijd

Hoewel je de wijziging sinds iOS 16.1.1 alleen nog in China vindt, was Apple volgens Bloomberg van plan om dit het komende jaar wereldwijd uit te rollen. Inmiddels is duidelijk dat Apple de planning naar voren heeft gehaald, want het wordt al in iOS 16.2 (in december 2022) voor iedereen beschikbaar gesteld. Het misbruik van de Iedereen-optie vindt dan ook niet alleen in China plaats. De afgelopen tijd kwam AirDrop regelmatig in het nieuws. Misbruikers van de functie deelden in een vliegtuig foto’s van neergestorte vliegtuigen met passagiers en bemanningsleden, wat gezien wordt als een dreigement voor het neerhalen van het vliegtuig. Wij gaven eerder dan ook al het advies om AirDrop op Alleen contacten te zetten.

Bekijk ook

Waarom je AirDrop op 'Alleen contacten' moet zetten

Hoe staat jouw AirDrop ingesteld? Als je bestanden van iedereen kunt ontvangen, zou je wel eens slachtoffer kunnen worden van een AirDrop-bom. Daardoor kan je iPhone op tilt slaan of krijg je dingen te zien die je liever niet had willen weten. Je kunt het voorkomen door alleen vindbaar te zijn voor mensen die je kent.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 07 december: De functie zit in iOS 16.2 RC en komt dus ook naar de algemene release van iOS 16.2.

AirDrop

Met AirDrop kun je foto's, bestanden, links en meer uitwisselen tussen Apple-devices. Je kunt bijvoorbeeld een foto AirDroppen naar jezelf of naar een vriend. AirDrop werkt als je bij elkaar in de buurt bent, ook door twee iPhones tegen elkaar te houden. Er is ook een variant op AirDrop genaamd NameDrop, waarmee je contactgegevens kan uitwisselen. Werkt AirDrop niet goed? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt proberen. Je kunt ook met AirDrop-spam te maken krijgen en kunt je daartegen wapenen door de juiste instellingen te kiezen.

AirDrop

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.