iPhone met Full Active Display: smallere schermranden

‘Accuduur van smartphones gaat komende jaren dalen’

OLED-schermen grootste boosdoeners

Volgens experts daalt de batterijduur van smartphones de komende jaren vanwege het toenemende aantal functies en de mindere technische ontwikkelingen van batterijen. Vooral de OLED-schermen spelen een belangrijke rol in de batterijduur.

De afgelopen jaren is de accuduur van de gemiddelde iPhone nagenoeg gelijk gebleven. Enorme sprongen in de batterijduur worden er niet gemaakt. Volgens een uitgebreide test van The Washington Post gaat dat ook niet veranderen. Dit komt voornamelijk door de steeds geavanceerdere schermen, zoals de OLED-schermen van de afgelopen generaties.

‘OLED-schermen zorgen voor dalende batterijduur’

De laatste jaren hebben iPhones en smartphones in het algemeen steeds meer functies gekregen die van invloed zijn op de batterij. Denk aan krachtigere prestaties, maar ook het actiever gebruik van smartphones draagt hier aan bij. De grootste boosdoener is volgens kenners de OLED-schermen. Tech-experts van Tom’s Guide en CNET beweren allemaal dat de hoge resolutie van de OLED-schermen en de mobiele verbinding de belangrijkste factoren zijn die een negatieve invloed hebben op de batterijduur.

Schermen worden de komende jaren alleen maar groter en geavanceerder, terwijl ook de mobiele verbinding steeds sneller wordt met de komst van 5G. De verwachting is dan ook dat de batterijduur af gaat nemen. De baas van Qnovo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in batterij-optimalisaties, vertelt dat accu’s zo’n vijf procent per jaar beter worden. Die ontwikkeling loopt scheef met functies die steeds meer stroom vereisen.

Apple neemt maatregelen
Apple neemt de nodige maatregelen om de accuduur op peil te houden, bijvoorbeeld met energiezuinigere chips. Dat neemt niet weg dat ook Apple tegen de beperkingen van de huidige iPhone-batterijen aanloopt. Het gevolg is bijvoorbeeld dat de iPhone trager wordt naarmate de batterij versleten raakt. Apple riep daarom de goedkopere accuvervanging in het leven, waar je nog tot het einde van het jaar van kan profiteren.

iPhone XR grote uitzondering
In de test die door de Washington Post uitgevoerd werd, blijkt dat de nieuwste smartphones zoals de iPhone XS en de Samsung S9 een stuk minder presteren dan oudere modellen met een LCD-scherm. In onderstaande grafiek staan de modellen van dit jaar in het blauw aangegeven. De meeste hiervan hebben een kortere accuduur dan de modellen van 2017. Van alle OLED-iPhones presteert de iPhone XS Max het beste, maar haalt het niet bij de iPhone 8 Plus van vorig jaar.

Batterijtest smartphones van Washington Post

De grote uitzondering onder de nieuwste toestellen is de iPhone XR. Deze heeft de langste batterijduur van alle geteste modellen. In onze review van de iPhone XR kon je ook al lezen dat dit kleurrijke model verreweg de langste accuduur van alle huidige iPhones heeft. Deze test bewijst dit, ook in vergelijking met andere merken. De iPhone XR heeft dan ook een Liquid Retina LCD-scherm in plaats van OLED. De kwaliteit is daarvan iets minder, maar je iPhone gaat er wel langer door mee.

Er zijn ook allerlei tips om de batterijduur van je iPhone te verlengen. Denk aan het dimmen van de helderheid of het uitschakelen van de mobiele verbinding als je het niet nodig hebt. Ook de energiebesparingsmodus kan helpen, al zijn sommige functies op de achtergrond dan niet beschikbaar.

Zie jij de kortere accuduur als een groot probleem? Zou jij een OLED-scherm opgeven voor een iPhone-batterij die langer mee gaat? Laat het ons weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2018, 9:33
Bron Bron The Washington Post
Via Via MacRumors
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerp batterij
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.