MacBook Air familie.

6 redenen waarom de MacBook Air het beste instapmodel is

Je zoekt een nieuwe MacBook, maar je wilt niet te veel geld kwijt zijn? Met de komst van de vernieuwde MacBook Air 2018 liggen de opties opeens weer heel anders. Hier zijn 6 redenen waarom de nieuwe MacBook Air de beste keuze is.

De MacBook Air was altijd populair als instapmodel voor mensen die voor het eerst een MacBook willen kopen. Het nadeel was alleen dat er nog geen Retina-scherm in zat. Met de komst van de MacBook Air 2018 is dat rechtgetrokken en zullen veel mensen over de streep worden getrokken om voor een Mac te kiezen. Twijfel je of de 12-inch MacBook en de 13-inch MacBook Pro ook een optie zijn? Dan hebben we deze 4 pluspunten voor je, plus 3 minpunten.


#1 De MacBook Air is goedkoper
De 13-inch MacBook Air ligt vanaf €1349 in de winkel, terwijl je voor de 12-inch MacBook uit 2017 €1499 kwijt bent. De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar kost overigens ook rond de 1500 euro.

Je betaalt dus 150 euro minder voor de Air en krijgt nieuwere technologie aan de binnenkant.

Dit zijn de MacBook Air prijzen:

 • 128 GB opslag met Touch ID, 1,6‑GHz dual‑core­processor: €1349
 • 256 GB opslag met Touch ID, 1,6‑GHz dual‑core­processor: €1599

#2 Het scherm is groter
Met een 13,3-inch scherm (diagonaal) heb je meer schermoppervlak dan bij de 12-inch MacBook. Dat betekent overigens wel dat de MacBook Air iets groter en zwaarder is: 1,25 kilo tegenover 0,92 kilo. Je kunt overigens kiezen uit dezelfde drie kleuren: spacegrijs, zilver en goud. Bij de MacBook Pro ontbreekt de goudkleur.

#3 Er zit Touch ID in
De 13-inch MacBook Air is de enige met een losse Touch ID-sensor. Je hoeft dus niet te betalen voor een Touch Bar, als je die toch niet gaat gebruiken. Ongetwijfeld kun je met de Touch Bar allerlei handige dingen doen, maar we merken dat de meeste mensen er toch niet het maximale uit halen. Bij de 13-inch MacBook Pro (vanaf €1499) betaal je vijfhonderd euro extra voor het model met Touch Bar! Dat is een flinke toeslag om net wat makkelijker smileys te kunnen intikken.

#4 De MacBook Air is krachtiger
Twijfel je tussen de nieuwe MacBook Air en de 12-inch MacBook, dan is er wel een verschil in processorkracht. Apple heeft in de 12-inch MacBook een 1,2‑GHz dual‑core Intel Core m3-, 1,3‑GHz dual‑core Intel Core i5- of 1,4‑GHz dual‑core Intel Core i7-processor gestopt en dat is vooral gericht op lichte toepassingen. Doe je niet zoveel met je MacBook, dan is dit prima, maar wil je ook wat zwaardere toepassingen gebruiken, dan zit je beter met de 1,6‑GHz dual‑core Intel Core i5-processor van de 8e generatie.

MacBook Air kleuren

#5 Meer poorten
Op de nieuwe MacBook Air heb je twee USB-C-poorten (met Thunderbolt 3), terwijl je op de 12-inch MacBook maar eentje hebt die geen Thunderbolt 3 ondersteunt. Op de 13-inch MacBook Pro krijg je overigens ook twee poorten die geschikt zijn voor Thunderbolt 3.

Voor een diepgaandere vergelijking van de MacBook Air vs MacBook Pro 13-inch lees je onderstaand artikel:

#6 De MacBook Air heeft een langere accuduur
De MacBook Air is ietsje groter en zwaarder, maar daar staat ook iets tegenover: een langere accuduur en een groter scherm. Je kunt er 12 uur draadloos op internetten, terwijl dat bij de 12-inch MacBook maar 10 uur is.

Zijkant van de MacBook Air 2018 in goud.

Op deze punten scoort de 13-inch MacBook Air minder
Het is natuurlijk niet allemaal roze wolkjes en blijheid. Er zijn ook een paar punten waarop de 2018-versie van de MacBook Air wat minder scoort. Je zult voor jezelf moeten bepalen in hoeverre dat meespeelt.

 • De 12-inch MacBook is lichter. Wil je de allerlichtste MacBook, dan moet je bij de 12-inch MacBook zijn. Die weegt slechts 920 gram en is compacter dan de Air.
 • De 12-inch MacBook heeft meer opslag. Deze wordt geleverd met 256GB SSD, terwijl je bij het instapmodel van de MacBook Air maar 128GB SSD krijgt. Half zoveel! Wel is het zo dat je bij de MacBook Air meer mogelijkheden hebt om te upgraden: tot wel anderhalve terabyte. Bij de 12-inch MacBook houdt het op bij 512GB.
 • De Air is duurder geworden dan zijn voorganger, maar biedt ook betere en nieuwere technologie. Het Retina-scherm en de Touch ID-sensor zijn verbeteringen die de prijs wat opdrijven.

Er zijn nog wat andere kleine puntjes die je in overweging kunt nemen:

 • Bredere kleurweergave: De 13-inch MacBook Air ondersteunt brede kleurweergave met volledig sRGB, terwijl de 12-inch MacBook standaard sRGB biedt.
 • De Air heeft een FaceTime HD-camera, die van de 12-inch MacBook ondersteunt geen HD.
 • De vorige MacBook Air is ook nog steeds verkrijgbaar, maar die raden we af. Hij is met €1099 de goedkoopste MacBook in het assortiment, maar heeft geen Retina-scherm, geen smalle schermranden en mist nog wat andere verbeteringen. Wil je toch zo’n oudere Air kopen omdat je geld wilt besparen, dan raden we aan om dat via het tweedehands circuit te doen en niet als ‘nieuw’ model bij Apple.

Help, wat moet ik nu doen?
Weet je het nog steeds niet? Dan hebben we het volgende advies:

 • Wil je het beste compromis tussen gewicht, prijs en kracht, dan kies je de 13-inch MacBook Air van 2018.
 • Wil je de lichtste MacBook die niet per se de meest krachtige hoeft te zijn, dan kies je voor de 12-inch MacBook.
 • Heb je dagelijks zware toepassingen nodig zoals videobewerking, dan kies je de 13-inch MacBook Pro. Die is wel wat zwaarder, maar biedt met 2,3 GHz meer rekenkracht.

Lees meer over de MacBook Air 2018 in ons aankondigingsartikel. Over de prijzen en opties lees je meer in ons artikel MacBook kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2018, 11:27
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook air
Device MacBook Air

MacBook Air

De MacBook Air is Apple's lichtste en meest compacte MacBook uit de line-up. De MacBook Air kenmerkt zich door het 13-inch scherm en het dunne design, dat afloopt aan de onderkant. Het meest recente model is de MacBook Air met Apple's M1-chip (eind 2020). De MacBook Air is ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een snelle en compacte MacBook. Hij is beschikbaar in een aantal kleuren en opslagcapaciteiten en heeft een Magic Keyboard met Touch ID-sensor. Alles over de MacBook Air, de MacBook kopen en MacBooks vergelijken lees je hier.

MacBook Air
22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.