Safari iOS

Sneller werken met Safari op de iPhone en iPad met deze tips

Iedereen met een iPhone of iPad maakt wel eens gebruik van Safari, de standaard internetbrowser. Maar kende jij deze handige tips en trucs al? Dankzij de tips in dit artikel wordt surfen met Safari een stukje prettiger.

Safari iOS
Safari is de standaardbrowser op je iPhone en iPad, waardoor iedereen te maken krijgt met deze mobiele versie van Apple’s internetbrowser. Safari bevat een hele hoop handige functies die het gebruik een stuk eenvoudiger maken. In deze gids zetten we enkele handige functies op een rijtje, zodat jij makkelijker en sneller gebruik kunt maken van Safari. Heb je bijvoorbeeld per ongeluk een tabblad afgesloten, geen nood. Je kunt deze eenvoudig opnieuw tevoorschijn toveren.

#1 Zoeken naar woorden op een pagina

Hoe vaak gebruik jij op de desktop de functie om naar bepaalde woorden op een webpagina te zoeken, zodat je sneller vindt waar je naar zoekt? Wist je dat deze zoekfunctie ook gewoon aanwezig is in Safari op iOS? Je kunt deze functie op twee manieren benaderen. Je kunt in de invoerbalk een zoekwoord intikken, waarna je vervolgens helemaal naar onderen scrolt. Hier zie je de optie Op deze pagina. Hier zie je direct hoeveel resultaten er gevonden zijn. Je kunt echter ook gebruikmaken van de delen-functie. Tik onderaan op de taakbalk op het middelste icoontje en selecteer in de onderste rij Zoek op pagina. Vul vervolgens het zoekwoord in en met de pijltjes aan de linkerkant kun je het volgende en vorige resultaat bekijken.

Zoeken naar woorden op een webpagina in Safari op iOS. Zoeken naar woorden op een webpagina in Safari via het delen-menu op iOS.

#2 Taakbalk verdwenen? Zo haal je hem snel tevoorschijn

Om het surfen zo strak mogelijk te houden, heeft Apple Safari op iOS zo gemaakt dat de content de volledige aandacht krijgt. Tijdens het scrollen verdwijnen zowel de bovenste als onderste balken, zodat bijna het hele scherm ingenomen wordt door de desbetreffende webpagina. De balk komt vervolgens weer tevoorschijn als je uit stilstand een flinke swipe naar onderen of boven geeft, maar dat is lang niet altijd handig. Wist je dat je op twee plekken kunt tikken om de bovenste en onderste balk tevoorschijn te laten verschijnen? Raak het scherm helemaal bovenaan of helemaal onderaan kort aan en de balken verschijnen meteen weer. Op de iPad werkt dit alleen door kort bovenaan het scherm te tikken.

Verdwenen taakbalk in Safari op iOS. Taakbalk laten verschijnen in Safari op iOS.

#3 Onlangs gesloten tabblad opnieuw openen

Tijdens het surfen kan Safari kan de hoeveelheid openstaande tabbladen snel oplopen. Heb je bij het opruimen van je tabbladen per ongeluk een tabblad weg gedaan die je nog wilde bewaren, dan is er geen man over boord. Via het tabbladenoverzicht kun je snel onlangs gesloten tabbladen opnieuw openen. In plaats van te tikken op het plusje onderin beeld, hou je deze kort ingedrukt. Hierdoor verschijnt het totale overzicht met onlangs gesloten tabbladen. Tik er eentje aan en deze wordt direct weer opnieuw geopend. Dit bespaart je een hoop geblader door je internetgeschiedenis.

Tabbladen overzicht in Safari op iOS. Lijst van onlangs gesloten tabbladen in Safari op iOS.

#4 Persoonlijke gegevens en creditcard automatisch invullen in Safari

Als je vaak aankopen doet via Safari en daar een creditcard voor gebruikt, dan is het niet nodig om deze keer op keer opnieuw in te voeren. Safari kan jouw creditcard namelijk veilig opslaan, zodat de benodigde gegevens automatisch ingevuld worden. Deze optie vind je in de instellingen van Safari. Ook kun je hier jouw persoonlijke gegevens invullen, zoals adres en telefoonnummer. Bestel je in het vervolg iets bij een webshop of heb je een ander formulier waar je je gegevens in moet vullen, dan kun je dit automatisch laten doen.

Beide opties vind je bij Instellingen > Safari > Invullen. Selecteer hier het juiste contact en vervolgens kun je jouw eigen informatie automatisch invullen. Meer over het gebruik van je creditcard in Safari vind je in onderstaande tip.

#5 Websites blokkeren

Als je je iPhone of iPad weleens uitleent aan bijvoorbeeld je kind, dan wil je niet dat deze op websites belandt die niet voor hem of haar bedoeld zijn. In de Beperkingen-instellingen van Safari kun je de browser zo instellen dat expliciet materiaal beperkt wordt. Je kunt Safari zelfs zo instellen dat je alleen specifieke websites kunt bezoeken. Je kunt kiezen voor een aantal standaard websites, maar je kunt ook zelf een website invullen die alleen op dat toestel bezocht mag worden. Je vindt de instelling bij Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Websites.

Websitebeperking in Safari op iOS. Lijst van toegestane websites in Safari op iOS.

#6 Gebruik 3D Touch in Safari voor slim surfen

3D Touch in Safari op iOS.Als bonus een tip voor eigenaren van een iPhone 6s: maak gebruik van 3D Touch. Dankzij 3D Touch kun je in Safari voor iOS een hele hoop dingen doen, die voorheen niet mogelijk waren. Zo kun je stevig op het appicoon drukken om naar vier veelgebruikte functies te springen, zoals het direct openen van een nieuw tabblad of het bekijken van je leeslijst. Maar ook in Safari zelf komt 3D Touch handig van pas. Druk bijvoorbeeld stevig op een link om een preview te krijgen van de pagina die achter de link schuil gaat. Schuif de preview vervolgens naar boven en er verschijnen allerlei extra opties. Meer over het gebruik van 3D Touch in Safari lees je in onze aparte tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen Internet, safari