MindNode mindmapping-app voor iPhone en iPad

De beste mindmapping-apps voor de iPhone en iPad

Met brainstorm- of mindmapping-apps kun je heel gemakkelijk ideeën ordenen op de iPhone of iPad. Ontdek welke apps je het best kunt gebruiken voor mindmaps en je brainstorm-sessie.

Mindmapping op iPhone en iPad

Met mindmapping-apps kun je allerlei ideeën noteren en brainstormen over je plannen. Meestal teken je ze op een stuk papier, maar je kunt ze ook digitaal maken waardoor je ze gemakkelijker kunt delen met anderen. Met de iPad op schoot kun je mindmaps maken, die je bijvoorbeeld met een Apple Pencil kunt tekenen. Alles wat je nodig hebt is een goede brainstorm-app:

De meeste apps om te brainstormen zijn zowel op iOS als op de Mac te krijgen, zodat je makkelijk je mindmaps kunt uitwisselen.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een diagram waarin je blokken met informatie met elkaar verbindt. Je begint met een centraal idee en bouwt dit steeds verder uit met takken en knooppunten (‘nodes’). In zo’n mindmap zie je je ideeën en hun onderlinge relaties en verbanden. Je kunt daarmee in een oogopslag de verbindingen zien die je normaal niet zo snel herkent. Je begint meestal met een centraal onderwerp in het midden van de pagina. Vervolgens maak je sub-onderwerpen of -categorieën. Er zijn knooppunten op hetzelfde niveau of op een lager niveau, zodat je een hiërarchie krijgt. Mindmaps zijn bijvoorbeeld handig voor notities, brainstormen, het oplossen van een lastig probleem, samenvattingen van boeken en projectmanagement.

MindNode mindmapping-app voor iPhone en iPad

MindNode

MindNode wordt vaak genoemd als de beste app voor mindmapping, omdat het makkelijk in gebruik is, een mooi design heeft en ook nog beschikt over veel functies, zoals synchroniseren via iCloud en importeren van andere programma’s. De app is erg makkelijk in gebruik, ook als je minder ervaring hebt met het maken van mindmaps. Bij het opstarten van MindNode kun je al meteen aan de slag. De app neemt je bij de hand en legt uit hoe het werkt. Bij het maken van knooppunten past MindNode automatisch op een slimme manier de layout aan, zodat het er mooi uitziet. Je kunt in mindmaps behalve tekst ook foto’s en hyperlinks opnemen.

iThoughts

iThoughts is een andere goede mindmapping-app waarmee je makkelijk je gedachten en ideeën kunt ordenen. Je vindt deze app ook in SetApp op de Mac, dus als je daar abonnee van bent hoef je verder niets te betalen. Je kunt takenlijsten maken, doelen instellen en met kleuren en afbeeldingen je mindmap overzichtelijker maken. Data kun je synchroniseren met iCloud, Dropbox en WebDAV. Ook leuk om te weten: de app is er ook in het Nederlands. Deze app is wat meer bedoeld voor power users, omdat er zoveel functies in zitten.

XMind

XMind is een populaire mindmapping-app, die ook in grotere bedrijven wordt gebruikt. Het handige is dat je deze app zowel op de Mac als op Windows, iPhone en iPad kunt gebruiken. Je betaalt zo’n 30 euro per halfjaar voor gebruik van de app. Wil je XMind op de Mac gebruiken, dan kun je dat het beste doen via SetApp. De iOS-versie bevat 16 mindmap-diagrammen, waaronder een basisschema, vissengraat, organisatiestructuur en dergelijke. Ook kun je kiezen uit meerdere thema’s. En het werkt ook samen met de Bestanden-app in iOS en later. Je kunt mindmaps exporteren naar Google Slides, Microsoft PowerPoint en Keynote.

Lighten by XMind

De makers van XMind hebben nog een andere brainstorm-app ontwikkeld, die wat goedkoper en eenvoudiger is. Voor Lighten betaal je een eenmalig bedrag van een paar euro’s. Er is ook een bijbehorende Mac-app. Lighten bevat wat minder functies, maar kan genoeg zijn als je alleen maar je gedachten op orde wilt brengen of iets wil visualiseren. Volgens de makers biedt het de best mogelijke balans tussen functies en gebruiksgemak. Met een paar schermtaps kun je een mindmap maken, waarbij je kunt kiezen uit verschillende thema’s. Alle mindmaps bewaar je overzichtelijk in een map, waarbij je ook notities en afvink-vakjes kunt toevoegen. Deel je mindmap als afbeelding, PF, Markdown of in .xmind-formaat, maar je kunt natuurlijk ook XMind-bestanden inlezen. Synchroniseren van mindmaps doe je via iCloud.

MindMeister

Net als veel andere apps van dit genre werkt MindMeister met een maandabonnement. Deze app is vooral gericht op samenwerking, bijvoorbeeld in bedrijven of in het klaslokaal. MindMeister is van huis uit een webgebaseerde tool met een handige functie om mensen te laten stemmen op een idee uit je gedeelde mindmap. Ook werkt het samen met Google Docs en kun je je mindmaps omzetten naar projectplannen. De gratis versie ondersteunt drie mindmaps. Heb je meer nodig of wil je met meer mensen samenwerken, dan betaal je meer. Zoek je een mindmap-app voor persoonlijk gebruik, dan zijn MindNode en iThoughts geschikter. Voor samenwerking kun je MindMeister wel goed gebruiken. Met een Pro-abonnement kun je mindmaps exporteren naar MindManager, Freemind, XMind, Microsoft Word en PowerPoint.

Mindly-app

Meer mindmapping-apps

  • Connected Mind (mind mapping) (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Verbind ideeën en organiseer informatie op een overzichtelijke manier door met je vingers te tekenen. Je hebt keuze uit heel veel kleuren en vormen, kunt afbeeldingen toevoegen en je kunt kiezen uit 34 lettertypes. Onbeperkte undo en redo. Gratis met in-app aankopen.
  • Total Recall - Mind Map (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Bevat niet zoveel functies als sommige andere apps, maar is erg effectief. Maakt het erg makkelijk om je gedachten op te schrijven en mooi te presenteren. Keuze uit veel vormen, kleuren en pijlen. De gratis versie biedt drie mindmaps, daarna moet je betalen.
  • Mindly (mind mapping) (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Als je van een mooi uiterlijk houdt, dan zal Mindly in de smaak vallen. Geeft je de mogelijkheid om gedachten te visualiseren en snel ideeën uit te tekenen. Geschikt voor notities, maar ook voor het maken van een speech. Je kunt notities, icoontjes en thema’s kiezen om je mindmap mooier te maken. Exporteren kan naar PDF, OPML, tekst of plaatje. Naast Engels ook te gebruiken in diverse andere talen.
  • SimpleMind Pro+ Mindmappen (€8,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - SimpleMind helpt je bij het ordenen van je ideeën. Verzin allerlei ideeën op persoonlijk of zakelijk gebied en met de app maak je er makkelijk een mindmap van. Voeg foto’s, video’s, notities, icoontjes en links toe aan je data. Synchroniseer met Dropbox of Google Drive, sla op als PDF of druk af op de printer.
  • Fly Mind Free-Clear Mind Map (gratis, iPhone/iPad, iOS 6.0+) - Simpele app waarmee je mindmaps in een heel eigen stijl kunt maken. Bevat meer dan 50 thema’s en negen soorten lijnstijlen voor je mindmaps. Je kunt het resultaat opslaan als plaatje om met je vrienden te delen.
  • Mindjet Maps for iPad (gratis, iPad, iOS 8.0+) - Mindjet maakt de MindManager-app voor de desktop en de Mindjet Maps-app voor de iPad. MindManager is geschikt voor power users, maar het grote nadeel is dat de desktop-apps wel erg duur zijn. Bovendien heeft niet iedereen de extra functies nodig die erin zitten. De Mac-app loopt qua functionaliteit nogal achter op de Windows-versie en de iPad-app krijgt nogal slechte recensies. Kortom: geen aanrader.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Categorie Apps
Onderwerp mindmapping
Devices iPad, iPhone
Software iOS