TomTom Go Navigation.

TomTom voor iPhone en iPad: alles over navigatie in Benelux en Europa

Alles over TomTom voor iPhone en iPad: navigeren met je smartphone, waarmee je routes kunt plannen, nuttige plaatsen zoeken, flitsers en realtime verkeersinfo zien.

In deze gids lees je alles over navigatie op de iPhone en iPad met TomTom. We vertellen over de app TomTom GO Navigation en leggen uit wat de verschillen zijn met de eerdere apps. Hoe kun je navigeren en routes plannen met TomTom, wat kost het en wat zijn de extra functies? Je leest het hier!


TomTom Go Navigation.

TomTom GO Mobile is een navigatie-app voor de iPhone en iPad. De app is gratis te downloaden via de App Store en werkt op alle toestellen met iOS 11 of hoger. Er zijn in de loop van de tijd meerdere varianten van de app geweest. Vroeger moest je een vaste prijs betalen voor de apps TomTom Benelux, TomTom West-Europa, enzovoort. In 2016 volgde de app TomTom GO Mobile, een variant waarmee je elke maand 75 kilometer gratis kon navigeren. Dit was op zich een prima app, maar de softwaremaker besloot in de zomer van 2019 toch weer op een ander betaalmodel over te stappen.

De huidige app heet TomTom GO Navigation en is gratis te downloaden, maar vereist om te gebruiken wel een in-app abonnement. De app heeft enkele kenmerkende functies. Allereerst kun je kaarten op maat downloaden. In plaats van een heel gebied zoals Benelux of West-Europa, kun je nu kiezen voor kaarten op landen- en regioniveau.

Deze kaarten zijn tussen de 300 en 500MB groot en je kan daardoor dus je eigen kaartenpakket samenstellen. De kaarten worden overigens ook wekelijks geüpdatet, zodat je kaarten sneller bijgewerkt zijn met de nieuwe verkeerssituaties.

TomTom Go Navigation.

Ook de rijbaanassistentie is vernieuwd. Zodra je bij een afslag komt wordt er ingezoomd op de huidige situatie. Hierdoor is de kans kleiner dat je een afslag mist. Met deze nieuwe rijbaanassistentie zie je bovendien nog hoe de weg verderop loopt, zodat je beter kan anticiperen op het verkeer.

Tot slot ondersteunt deze versie Apple CarPlay. Je kunt hier meer over lezen in onze review TomTom GO Navigation met CarPlay.

Instructie in TomTom CarPlay.

Prijs van de TomTom-app

Nieuwe gebruikers van de app kunnen kiezen voor een testversie van één week of één maand, met een onbeperkt aantal kilometers. Daarna moet je kiezen uit vier pakketten:

  • €1,99 per maand
  • €4,99 per kwartaal
  • €8,99 per half jaar
  • €12,99 per jaar

Het is niet langer mogelijk om per maand 75km gratis te navigeren. Daar staat tegenover dat je niet meer voor elke functie apart hoeft te betalen. Als betalende gebruiker krijg je toegang tot alle premium-functies.

TomTom-app downloaden

Je hoeft bij TomTom niet meer te kiezen uit verschillende apps. In het verleden moest je voor elke regio een andere app aanschaffen en downloaden, maar tegenwoordig zit alles in één centrale app. Je vindt de app in de App Store en kunt na installatie ook de CarPlay-functies gebruiken.

Na het installeren van de app kun je landen downloaden. Her zijn aangepaste kaarten voor landen, regio’s en attracties in 150 landen, die wekelijks een update krijgen.

Waarom betalen voor TomTom-navigatie?

Vroeger waren navigatie-apps de enige manier om fatsoenlijk te kunnen navigeren. Tegenwoordig heb je met Google Maps, Apple Kaarten, Waze en Flitsmeister genoeg keuze uit gratis alternatieven. Waarom zou je dan nog betalen voor een navigatie-app? Er kunnen verschillende redenen zijn. Misschien vind je de andere apps niet prettig of wil je meer opties? Dan heb je in ieder geval een alternatief.

TomTom biedt onder andere:

  • Rijstrookadvies: er is duidelijk aangegeven welke rijstrook je moet hebben bij kruisingen en afslagen.
  • Nuttige plaatsen zoeken: ontdek natuurgebieden en attracties onderweg
  • Alternatieve routes: vind alternatieven als er files of wegafzettingen zijn, waarbij je precies te zien krijgt hoeveel extra tijd het kost
  • Navigeren naar foto: plan je route naar foto’s die voorzien zijn van geolocatie
  • Naar contactpersonen rijden: makkeijk je route plannen naar mensen uit je contactenlijst

Uiteraard zit er geen reclame in. Voor online zoeken heb je wel een mobiele dataverbinding nodig. Je vaste bestemmingen worden net als populaire attracties en essentiële POI’s opgeslagen in de app. Zodra je verbinding hebt, kun je de TomTom-catalogus met bestemmingen doorzoeken.

Zoek je andere navigatie-apps, dan hebben we een round-up met de beste navigatie-app voor je iPhone en iPad.

Bekijk ook

De beste navigatie-apps voor de iPhone

Welke navigatie-app voor iPhone werkt het best? Na uitgebreid testen met betaalde en gratis navigatie-apps hebben we het antwoord voor je. iCulture zet de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad op rij.