iPad Pro 2022 met Magic Keyboard

De iPad Pro is Apple's grootste tablet. Nieuwe functies maken de iPad Pro interessant voor een nieuw publiek. Is het iets voor jou? Dat lees je in onze uitgebreide review van de iPad Pro.

iPad Pro review Prijs (vanaf €1.069,-)

iPad Pro met Smart Keyboard

De iPad Pro brengt broodnodige vernieuwing voor de iPads van Apple. Niet alleen omdat ‘ie zo groot is, maar omdat Apple er een nieuwe weg mee inslaat. Met nieuwe accessoires zoals de Apple Pencil en het Smart Keyboard maakt Apple duidelijk: dit is de vervanger voor de tekentablet en laptop. In deze review lees je over onze ervaringen met de iPad Pro, de grootste iPad die Apple tot nu toe heeft gemaakt.


Reviewtekst: Gonny van der Zwaag, foto’s: Lyan van Furth, eindredactie: Bas Broek

We schreven het al in ons Apple Pencil-review: de iPad-productlijn is wat saai geworden. Mensen gebruiken hun iPad voor allerlei alledaagse dingen, maar het is vooral passief bankhangen en er komen nauwelijks nog nieuwe functies bij. Daardoor is de iPad een beetje een vergeten apparaat geworden: mensen kopen niet elk jaar een nieuwe en zijn ook niet echt op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Geen wonder dat de verkoopcijfers gaandeweg wat zijn afgevlakt: alle consumenten die een iPad wilden aanschaffen, hebben er inmiddels al één of twee thuis op de bank liggen. Apple is daarom slim bezig door een nog niet-verzadigde doelgroep aan te spreken met de iPad Pro: creatieve professionals en zakelijke gebruikers. Dankzij de nieuwe accessoires zijn er eindelijk weer eens vernieuwingen die verder gaan dan een nieuw kleurtje of het dunner maken van de behuizing.

Voor wie is de iPad Pro eigenlijk bedoeld?

Ondanks de reclame-uitingen van Apple is het wat moeilijk om de iPad Pro te plaatsen. Is het een laptopvervanger? Of gewoon een grote tekentablet voor ontwerpers? Wat in ieder geval al meteen duidelijk was, is dat dit geen apparaat is voor mensen die op kantoor heel specifieke software moeten gebruiken, zoals ontwikkelaars. In dat geval is een computer met desktopbesturingssysteem (hetzij OS X, hetzij Windows) toch meer geschikt. En het is ook geen apparaat voor mensen die veel onderweg willen gaan typen, want dan is een MacBook veelzijdiger en vaak lichter van gewicht ten opzichte van een iPad met toetsenbordhoes.

"iPad Pro: is het een laptopvervanger? Een grote tekentablet voor ontwerpers?"



Is het dan gewoon een grote iPad? Nee, dat ook weer niet, want dankzij de iPad Pro duiken erop eens weer heel nieuwe toepassingsmogelijkheden op. Apple benadrukt bij de iPad Pro meer dan ooit dat het een apparaat is om mee te creëren. Voor tekenaars en ontwerpers is de iPad eindelijk groot genoeg om lekker te kunnen werken, zonder te hoeven priegelen op een veel te klein scherm.

Dat maakt ook meteen duidelijk dat de iPad Pro voor een heel grote groep gebruikers domweg niet geschikt is. Gebruik je de iPad alleen thuis op de bank, dan vind je de iPad Pro ongetwijfeld te duur. Gebruik je de iPad voornamelijk om de tv-gids te raadplegen en te kijken wat mensen op Twitter over tv-programma’s zeggen, dan ben je net zo goed af met een iPad Air of een iPad mini. Dit is ook waar de meeste iPads en Android-tablets momenteel voor worden gebruikt: als apparaat om passief content te consumeren.

Ga je een stap hoger, dan kom je terecht bij de professionelere Windows-tablets, die niet op de bankhang-consument zijn gericht, maar op de professionele gebruikers, zowel typend kantoorpersoneel als designers. Dit is het apparaat waar de iPad Pro voornamelijk mee zal moeten concurreren. De iPad Pro is meer dan ooit ook bedoeld voor de zakelijke markt. Toch liggen de accenten bij de Surface Pro 4 wel iets anders. En een overlap in doelgroep zal er ook niet helemaal zijn, want verstokte Apple-fans kopen echt geen Microsoft-tablet – en andersom. Bij de Surface Pro gaat het om een laptop met desktopsoftware, die toevallig ook als tablet te gebruiken is. De iPad Pro is meer een tablet, die je ook als laptopvervanger kunt gebruiken. Maar door het ontbreken van desktopsoftware zal de iPad Pro nooit écht je laptop kunnen vervangen.

"De iPad Pro is vooral interessant voor mensen die alles van Apple al hebben."

Daarom denken we dat de iPad Pro vooral de verwende gebruiker zal bekoren: iemand die al een Apple Watch, iPhone, iPad en MacBook heeft en er nu ook nog een iPad Pro bij aanschaft. Mensen die de luxe hebben om uit een reeks apparaten te kiezen, afhankelijk van de activiteiten die ze willen gaan doen. Dankzij iCloud synchroniseren al die apparaten met elkaar, dus je bent ’s ochtends bij vertrek vrij om te kiezen wat je meeneemt: een iPad mini als je in krappe treinstoeltjes moet zitten, een iPad Pro als je op een terras wat wilt schetsen of een MacBook als je onderweg je e-mail moet wegwerken.

Dat klinkt wat decadent, maar er zijn heel wat Apple-gebruikers die in zo’n luxe situatie zitten en alles van Apple in huis hebben. Dat de iPad Pro lang niet voor iedereen binnen handbereik is, was je vast al wel duidelijk geworden aan het prijskaartje. Maar voor Apple hoeft dat ook niet: voor ‘de massa’ met minder budget hebben ze genoeg alternatieven, zoals de wat oudere 9,7-inch iPads en de iPad mini.

De iPad Pro zal ook mensen aanspreken die eigenlijk niet de hele dag een computer nodig hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor senioren die gepensioneerd zijn en helemaal geen drukke dagelijkse e-mailwisseling hoeven te voeren, maar wel een tablet willen om met familie in contact te blijven. Of mensen die hun computerwerkzaamheden op kantoor uitvoeren en geen zin hebben om thuis ook nog de hele tijd achter een computer te zitten.

Voor die twee laatste groepen is er nog wel één struikelblok: als je geen zin hebt om een computer te kopen wil je waarschijnlijk ook geen duizend euro uitgeven aan een grote tablet. Ze zullen eerder kiezen voor een goedkopere iPad Air. Nee, de iPad Pro gaat niet de redding vormen voor de kwakkelende iPad-verkoopcijfers. Maar het is wel een mooie toevoeging aan Apple’s iPad-line-up.

"Als je geen zin hebt om een computer te kopen wil je ook geen duizend euro uitgeven aan een grote tablet."

Het iPad Pro design: vertrouwd, maar dan groter

De iPad Pro is veel groter dan de tablets die we gewend zijn. Met 12,9-inch heb je een behoorlijk fors apparaat in handen. Het went trouwens opmerkelijk snel: als je een paar dagen later weer een 9,7-inch iPad gebruikt, verbaas je je erover hoe klein het scherm eigenlijk is waarop je altijd hebt gewerkt. Wat ook opvalt is het gewicht: je zou denken dat zo’n grote iPad zwaarder is. Dat lichte gewicht (713 gram) wordt al snel weer teniet gedaan als je allerlei accessoires gaat gebruiken, zoals beschermhoezen en toetsenborden. Het Smart Keyboard voegt 330 gram aan gewicht toe en de Logi Create zorgt er zelfs voor dat het totale pakket bijna 1,5 kilo weegt – waardoor het zwaarder is dan de laptop die het eventueel zou moeten vervangen. Een 12-inch MacBook weegt 920 gram, maar er zijn ook MacBook Pro’s die 1,5 kilo wegen, dus het zal per persoon verschillen of het gewicht veel uitmaakt.

De iPad Pro is iets te zwaar om langdurig in één hand vast te houden. Bij het lezen van boeken, kranten en strips zul je de iPad Pro liever op schoot willen houden. De opvouwbare Smart Cover komt dan van pas om comfortabel langere tijd te kunnen lezen (of tekenen). Het scherm staat daarmee precies onder de juiste hoek. Minpuntje: de Smart Cover is vaak niet sterk genoeg voor het gewicht van de iPad en valt soms om tijdens het aanraken.

Het design van de iPad Pro is sterk afgeleid van de reeds bestaande iPads: metaal aan de achterkant, afgeronde randen en een glasplaat over de hele voorzijde. Eigenlijk is het een iPad Air 2, waarbij alles net iets groter is. Alleen is de rand (bezel) rondom het scherm iets smaller gemaakt, om te voorkomen dat de iPad Pro té groot zou worden. De Touch ID-knop, de Lightning-poort en alle andere onderdelen zitten op de vertrouwde plek.

"De vier speakers zijn bijzonder krachtig en passen zich aan als je de iPad kantelt."

Wat nog wel een aparte vermelding waard is (later meer daarover), zijn de vier speakers die op de vier hoeken van de iPad zijn aangebracht. Die zijn bijzonder krachtig en passen zich ook aan als je de iPad kantelt. Start je een gametrailer of een film op, dan zit je meteen middenin de actie. Het geluid is beter dan je van een tablet zou verwachten.

Smart Keyboard van de zijkant gezien

Scherm van de iPad Pro

Als je voor de iPad Pro kiest, dan is dat waarschijnlijk vooral vanwege het grote scherm. Het formaat van 12,9-inch is perfect voor films, games, (strip)boeken en voor activiteiten zoals schilderen en tekenen. Het biedt 78 procent meer schermruimte dan de iPad Air 2.

We vinden het retinascherm van de iPad Pro verrassend scherp. Logisch, want voor grafische toepassingen wil je dat elk detail goed zichtbaar is. Toch is de pixeldichtheid van 264 pixels per inch (vergelijkbaar met de iPad Air 2) lager dan die van de iPhones, want daar heb je te maken met 326 ppi (iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6s). Bij de iPhone 6 Plus en 6s Plus is het zelfs 401 ppi. Een probleem is dat niet. Je houdt de iPad minder dicht bij je gezicht, waardoor de lagere pixeldichtheid niet storend is. Sterker nog: met 5,6 miljoen pixels (!) heeft de iPad Pro meer pixels dan een 15-inch Retina MacBook Pro.

"Met 5,6 miljoen pixels heeft de iPad Pro meer pixels dan een 15-inch Retina MacBook Pro."

Het aansturen van die miljoenen pixels kost uiteraard energie, maar ook daar heeft Apple iets op gevonden. De frequentie waarmee het scherm wordt ververst is afgestemd op de activiteiten die je op het scherm uitvoert. De iPad Pro weet wanneer de content op het scherm statisch is en past de verversingsgraad daarop aan. Het scherm wordt in dat geval niet 60 maar slechts 30 keer per seconde ververst.

Het is een simpele maatregel, waarmee je niet inlevert op gebruiksgemak maar waardoor het energieverbruik wel sterk kan worden verlaagd. Het grote scherm van de iPad Pro is daardoor niet alleen helder en groot, maar ook erg zuinig. Waarschijnlijk waren die energiebesparende maatregelen ook nodig, om te zorgen dat de iPad Pro de gebruikelijke batterijduur van 10 uur zou halen.

De resolutie van het scherm is 2732 x 2048, in dezelfde 4:3 beeldverhouding als eerdere iPads. We vonden het tijdens het testen prettig dat je apps kunt blijven gebruiken zonder dat je zwarte balken te zien krijgt. Het formaat zorgt er ook voor dat je bij splitview-weergave twee ‘klassieke’ iPad-schermen naast elkaar kunt zien. Apps hoeven er dus niet voor te worden aangepast, terwijl je beide apps wel superscherp in beeld hebt. Bij normale schermvullende weergave zullen apps die nog niet voor de iPad Pro zijn aangepast er wat opgeblazen uitzien, zoals gebruikers van de grotere iPhones gewend zijn.

Het scherm van de iPad Pro heeft op het oog dezelfde kleurenweergave als de iPad Air 2. Als we één minpunt van dit grote scherm moeten noemen, dan is het wel de vlekgevoeligheid. Na een paar uur gebruik zit het vol met vingervlekken en door het grotere oppervlak valt dat extra op.

Split View op de iPad Pro

Het grotere scherm betekent dat er meer content in beeld past, maar je hebt nog steeds te maken met dezelfde interface met iconen. Het is niet zo dat er extra veel icoontjes op het scherm zijn gepropt. Het scherm komt wat ons betreft het best tot z’n recht met Split View of met specifieke toepassingen waarbij je zoveel mogelijk ruimte wilt hebben, zoals bij tekenen. Split View maakt het makkelijk om informatie te kopiëren van de ene app naar de andere. Of om Twitter in de gaten te houden, terwijl je ondertussen aan een document werkt. Onhandig is dat je geen twee Safari-vensters naast elkaar kunt hebben, maar daarvoor is er gelukkig de app Sidefari.

Het grote scherm van de iPad Pro geeft je ook de mogelijkheid om tijdens het werken naar een video te kijken dankzij de Picture in Picture-functie van iOS 9. Dit werkt met Apple’s eigen videospeler of met YouTube (via een omweg).

Apple Pencil: een tekening maken.

iPad Pro met Apple Pencil en Smart Keyboard

De afgelopen jaren is er weinig vernieuwing geweest rondom de iPads. Apple bracht hoesjes uit en benadrukte (vooral in het begin) hoe geschikt de iPad is als gezinsapparaat om bijvoorbeeld te gamen. Pas bij de iPad Pro durft Apple het aan om weer wat vernieuwing door te voeren, hoewel er van baanbrekende innovaties nou ook weer geen sprake is. Tekenpennen waren er al langer en toetsenborden hadden we ook al wel vaker gezien. Wat nieuw is, is de achterliggende technologie: de Smart Connector waardoor je het toetsenbord niet meer handmatig hoeft te koppelen. En de extra sensoren in het scherm, waardoor je met de Apple Pencil veel nauwkeuriger en prettiger kunt tekenen.

"Het is ideaal dat je accessoires niet meer hoeft te koppelen. Het gebeurt automatisch dankzij de Lightning-poort en Smart Connector."

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

We hebben de Apple Pencil uitvoerig getest en onze ervaringen beschreven in een apart review. De Pencil is iets langer dan een gewone pen en is ook iets zwaarder, waardoor hij prima in de hand ligt. Koppelen is een kwestie van de Pencil in de Lightning-aansluiting van de iPad stoppen. Je kunt meteen gaan tekenen, waarbij je eigenlijk geen vertraging merkt op het scherm. Het schrijven voelt natuurlijk, waarbij je de Pencil schuin kunt houden om bijvoorbeeld lichte schaduwen te tekenen of harder drukken voor dikkere lijnen. Net als bij een echt potlood. In ons Apple Pencil-review lees je alles erover.

https://www.iculture.nl/reviews/apple-pencil-review/

Ons iPad Smart Keyboard review kon je ook al op iCulture lezen. Het Smart Keyboard is bedoeld om langere teksten te tikken en went vrij snel in gebruik, maar toch valt het niet mee om de iPad Pro als volwaardige laptopvervanger te zien. Alleen al vanwege het gewicht: als je de iPad Pro met siliconenhoes en Smart Keyboard moet meenemen, is de combinatie zwaarder dan een 12-inch MacBook. Bovendien is het behoorlijk prijzig: je hebt al bijna €1.000 uitgegeven voor de iPad Pro en bent dan nog eens €250 kwijt voor toetsenbord en siliconenhoes. Voor dat geld kun je ook een prima MacBook Air kopen. Bij de iPad Pro heb je bovendien te maken met de beperkingen van iOS, waardoor de iPad Pro maar voor weinig mensen de primaire computer zal worden. Het Smart Keyboard is prettig in gebruik, maar het tikt niet zo snel als een standaard Mac- of Windows-toetsenbord, zo lees je in onderstaande review.

Bekijk ook

Review: Apple Smart Keyboard Folio voor iPad Pro

Voor de iPad Pro 2018 is er een compleet vernieuwde versie van het Smart Keyboard uitgebracht, genaamd het Smart Keyboard Folio. Het toetsenbord heeft een aantal verbeteringen en aanpassingen ten opzichte van het origineel. Hoe bevalt het nieuwe Smart Keyboard Folio?

Werken op de iPad Pro

In onze review van de Logitech Create en die van het Smart Keyboard lees je meer over het schrijven op de iPad Pro. Zoals al eerder gezegd is de iPad Pro eigenlijk geen goede vervanger voor een laptop, als je vrij intensief moet werken. Voor professionals is de iPad Pro handig voor erbij, bijvoorbeeld wanneer je naslagwerken of grote schema’s wilt bekijken. De iPad is ook ideaal om te tekenen en grote 3D-afbeeldingen of design-afbeeldingen te bekijken, maar voor de perfecte afwerking zul je vaak toch nog even de desktop willen gebruiken.

iPad Pro met Smart Keyboard

"Sommige activiteiten moest ik uitstellen tot het moment dat ik weer achter een computer zou zitten."

Om te kijken of de iPad Pro geschikt is om de hele dag mee te werken, ben ik op stap gegaan met alleen de iPad. Ik had die dag afspraken buiten de deur en moest ook nog wat werkzaamheden op kantoor doen, dus het was een ideaal moment om te kijken of ik tegen problemen zou aanlopen. Uiteindelijk heb ik bijna twee dagen met de iPad Pro rondgelopen, dus je zou daaruit kunnen concluderen dat het erg goed ging.

Maar ik miste toch ook wel wat. Sommige activiteiten moest ik uitstellen tot het moment dat ik weer achter een computer zou zitten. En voor andere activiteiten moest ik best lang zoeken voordat ik het werkend had. Ik wilde bijvoorbeeld wat documenten in platte tekst bewerken, die ik op de desktop met Texteditor had gemaakt. Dat lukte niet: op de iPad werden de documenten steeds geopend in Numbers. Uiteindelijk is het me niet gelukt om een goede app te vinden waarmee ik ze kon bewerken. Ik heb ze daarom maar (op de Mac) omgezet naar een Pages-bestand, die je op de iPad wel goed kunt bewerken. Er zullen ongetwijfeld apps zijn die ik had kunnen gebruiken, maar ik vond het lastig om ze te vinden. Uiteindelijk ben je daardoor veel tijd kwijt met zoeken of je gaat uiteindelijk maar op zoek naar workarounds, zoals het naar jezelf mailen van het bestand of het omzetten naar Google Docs (waar je trouwens ook weer een afzonderlijke app nodig hebt om te kunnen bewerken). Ook toepassingen zoals TextExpander kun je op zich wel gebruiken op de iPad Pro, maar het werkt net iets omslachtiger dan op de Mac.

Ik miste ook de mogelijkheid om goed foto’s te kunnen bewerken. Als je jezelf dwingt om op een iPad te werken, kun je wel wat tijd investeren in het vinden van oplossingen om bijvoorbeeld foto’s van een geheugenkaartje in te lezen. Maar waarom zou ik, als ik ook een Mac onder handbereik heb, waarop dat al moeiteloos werkt? Ik heb er geen behoefte aan om het mezelf moeilijker te maken dan nodig is, puur om te laten zien ‘dat het kan’. Shortcuts en handige tooltjes die je op de Mac gebruikt, zijn niet altijd op de iPad voorhanden. Leuk als experiment, maar alle activiteiten verlopen langzamer.

"Je merkt wel dat er op een iPad Pro veel mogelijk is en dat er altijd wel een oplossing te verzinnen is om iets werkend te krijgen."

Je merkt wel dat er op een iPad Pro veel mogelijk is en dat er altijd wel een oplossing te verzinnen is om iets werkend te krijgen. Maar het is alsof je op kantoor komt en je manager tegen je zegt: “Vanaf vandaag werken we met Linux.” Je komt er uiteindelijk wel uit en er is altijd wel een workaround te vinden, maar het kost veel meer tijd om uit te zoeken. Voor mensen die relatief weinig met hun computer doen (oma’s en opa’s die alleen wat willen FaceTimen en creatief doen) is een iPad misschien voldoende om de dag door te komen, maar voor mensen die slim en hard willen werken is een laptop of desktop een betere keuze.

Smart Keyboard tijdens het typen

Batterijduur van de iPad Pro: volgens verwachting

Een grote tablet betekent normaal gesproken een energieverslindend groot scherm. Gelukkig is de 10.307 mAh-batterij van de iPad Pro daarop berekend en zijn er energiebesparende maatregelen genomen, zoals we eerder al besproken hebben toen het scherm van de iPad Pro ter sprake kwam. Door de verversingsfrequentie te halveren bij statische content gebruikt de iPad Pro minder energie. Daarnaast profiteert de iPad Pro van de energiebesparende maatregelen die in iOS 9 zijn ingevoerd.

Net zoals de meeste andere iPads gaat de batterij volgens de specificaties van Apple 10 uur mee. Dit klopt wel ongeveer bij gemiddeld gebruik, bijvoorbeeld filmkijken en webbrowsen. In de praktijk zul je dat niet continu doen en lukt het gemakkelijk om een dag of twee met de iPad te werken. Gebruik je de iPad Pro incidenteel gedurende de dag, dan gaat hij meerdere dagen mee, maar toch net iets korter dan een iPad Air 2 of iPad mini 4. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de krachtige processor en het hogere aantal pixels. Zet je alles voluit aan, met fel verlicht scherm, video in hoge kwaliteit en alle draadloze verbindingen ingeschakeld, dan kun je in een uur of vijf de batterij helemaal leegtrekken. Dat is geen realistisch scenario. Zit je urenlang aan één stuk in een vliegtuig, dan zul je vaak de draadloze functies van de iPad uitschakelen waardoor de batterij langer meegaat.

"Het opladen van de iPad Pro duurt wel vrij lang: met de meegeleverde 12 Watt-adapter duurde het meer dan 5 uur."

Gebruik je het Smart Keyboard om de iPad Pro rechtop te zetten, dan zul je merken dat de batterij toch iets sneller leeg raakt. Wil je alleen maar films kijken op de iPad Pro, dan kun je de tablet beter in een andere stand zetten, waarbij er geen contact is met de Smart Connector. Bij de Apple Pencil geldt iets soortgelijks: het herkennen waar je op het scherm tikt kost extra energie. Wil je langer met de batterij doen, dan kun je beter je vingers gebruiken om de iPad te bedienen.

Het opladen van de iPad Pro duurt wel vrij lang: met de meegeleverde 12 Watt-adapter duurde het meer dan 5 uur. Er zit dus niets anders op dan ‘s nachts opladen, terwijl je slaapt. Gebruik je de 5 Watt-oplader van de iPhone dan duurt het nog veel langer en kun je gerust nog even uitslapen, als je met een volle batterij de deur uit wilt. Gelukkig gebeurde het geen enkele keer dat de batterij van de iPad Pro helemaal leeg raakte. Je doet toch wel meerdere dagen met een volle batterij en kunt al bij 20% alweer wat gaan bijladen.

Opslagruimte iPad Pro: 32GB of 128GB

Bij het kiezen van een iPad Pro heb je te maken met opvallend weinig uitvoeringen. Terwijl andere iPads in wel zes verschillende uitvoeringen te koop zijn, heb je bij de iPad Pro slechts drie keuzes:

  • 32GB met alleen Wi-Fi
  • 128GB met alleen Wi-Fi
  • 128GB met Wi-Fi en 4G

Die beperkte keuze is wel te begrijpen: de iPad Pro richt zich op een niche, dus het is niet nodig om de volledige reeks aan opslagformaten aan te bieden. Gelukkig heeft het instapmodel 32GB, een populaire keuze van veel gebruikers. Ons testmodel had 128GB iPad Pro opslag. Of je dat nodig hebt, is afhankelijk van de beoogde toepassing. Designtekeningen kun je lokaal opslaan op de iPad, maar dan loop je wel het risico dat je alles kwijtraakt. Heb je goede online opslagmogelijkheden en zit je meestal op Wi-Fi, dan kan 32GB voldoende zijn.

ipad-pro-smart-keyboard-schuin-voor

Specs en prestaties van de iPad Pro

Apple heeft een flinke ‘motor’ in de iPad Pro gestopt. Het gaat om een A9X-processor met 4GB RAM. Dat is de krachtigste processor in een iDevice ooit, met meer werkgeheugen dan in eerdere apparaten. Apple zelf heeft de hoeveelheid RAM niet bevestigd, maar het is gemakkelijk te achterhalen met tools als Geekbench. Qua prestaties is de iPad Pro vergelijkbaar met een Mac en overtreft sommige modellen zelfs. Die extra power is nodig om bijvoorbeeld twee apps tegelijk te gebruiken in Split View-weergave.

Geekbench scores in vergelijking

Dat de iPad Pro zo krachtig is, is af te lezen uit de Geekbench multicore-score van gemiddeld 5467 punten. Dat is aanzienlijk meer dan de 4531 van de iPad Air 2, voorheen het krachtigste iOS-apparaat. Zoals je in bovenstaande grafiek ziet liggen de iPad Air 2, iPhone 6s Plus en iPhone 6s vlak bij elkaar wat multicore-score betreft. Het opvallende daarbij is dat de iPad Air 2 de enige met drie cores is, die op een wat lagere kloksnelheid draaien. Vandaar dat de hoger geklokte iPhones het toch kunnen bijbenen.

In de iCulture-metingen haalden we 5480 punten op de iPad Pro (zie afbeelding hieronder) en 4595 op de iPad Air 2 (verderop afgebeeld). Dit is in lijn met de gemiddelden die op de website van Geekbench te vinden zijn. In dagelijks gebruik merk je de processorkracht van de iPad Pro vooral bij de apps die al zijn geoptimaliseerd voor de grotere tablet en die maximaal gebruik maken van de hoeveelheid RAM.

Hieronder zie je onze Geekbench 3-score op de iPad Pro:

Geekbench iPad Pro iCulture

Ter vergelijking de score van de iPad Air 2:

Geekbench iPad Air 2

Het is ook interessant om te vergelijken met de concurrentie: de Galaxy Note 5 scoort net onder de 5000 punten en de Microsoft Surface Pro 4 haalt een score van 6700 punten.

Camera van de iPad Pro

Zou jij de iPad Pro gebruiken om foto’s te maken? Waarschijnlijk niet. Mensen die een hekel hebben aan fotograferende iPad-toeristen en concertgangers kunnen wel inpakken, want de iPad Pro is een gigantisch apparaat waarmee je nóg meer het uitzicht van anderen kunt blokkeren tijdens een concert. Maar wil je een mooie foto maken, dan kun je echt beter de iPhone pakken. Die is namelijk makkelijker vast te houden en heeft een viewfinder die groot genoeg is. De iPad Pro is niet prettig om lange tijd omhoog te houden voor het maken van foto’s. Je loopt bovendien het risico dat het dure apparaat uit je handen valt, of uit je handen gegrist wordt door een dief (zo’n groot apparaat valt nogal op). De grootte en het gewicht zorgen er ook voor dat je het object dat je wilt fotograferen moeilijker onder de juiste hoek op de foto krijgt. Kortom, de iPad Pro is geen handige camera, ook al zitten er wel wat extra functies zoals videofilmen en panoramafoto’s op. De kwaliteit van de foto’s is ook nog heel redelijk: aan de achterkant zit een 8 megapixelcamera en aan de voorkant een 1,2 megapixelcamera voor selfies en FaceTime.

"Tip: maak foto’s met de iPhone en bewerk ze op de iPad Pro."

Er is nog een extra reden om de iPhone te gebruiken voor het maken van foto’s: daarop heb je meer mogelijkheden, bijvoorbeeld filmen in 4K (alleen op iPhone 6s en 6s Plus) en in slowmotion filmen in 240fps op 720p. Op de iPad zijn beide opties niet beschikbaar. De beelden zijn op de iPad ook van mindere kwaliteit.

Een veel betere oplossing is dan ook om de foto’s en video’s op de iPhone te maken en ze daarna verder te bewerken op de iPad Pro. Daar is de iPad Pro namelijk wel heel geschikt voor. Via de de iCloud-fotobibliotheek verschijnen ze vanzelf op je tablet, klaar om te bewerken.

Genieten van muziek en films op de iPad Pro

Infuse 3 overzicht (Custom)De iPad Pro is een apparaat om mee te creëeren, maar hij is natuurlijk ook nog steeds erg geschikt om passief te genieten van de creaties van anderen. De iPad Pro is er zelfs erg geschikt voor, dankzij het grote scherm en de goede speakers. De processor zorgt ervoor dat de iPad video in elke gewenste resolutie zonder stotteren kan afspelen. Er zijn genoeg apps om films in allerlei formaten te bekijken, ongeacht of ze uit je privécollectie komen of worden gestreamd van diensten zoals Netflix. Ik gebruikte Infuse voor het kijken van meerdere films en series en dat werkt perfect. Door te streamen hoef je je ook niet druk te maken over opslagruimte.

De speakers van de iPad Pro: verrassend goed

Blijkbaar denkt Apple dat mensen die veel films kijken op de iPad ook wel interesse hebben in een iPad Pro. Ze hebben in ieder geval gezorgd dat het geluid goed is: in de hoekpunten van de iPad Pro zijn vier speakers verwerkt, die een overdonderend geluid geven als je een gametrailer of een film zit te kijken. Je hebt er niets aan als je in een vliegtuig zit (daarvoor is de iPad Pro misschien ook iets te groot), maar wel als je thuis op de bank een filmpje bekijkt. Het geluid is behoorlijk luid én van goede kwaliteit. Volgens Apple is het geluid ‘drie keer zo hard’ als bij de iPad Air 2. Dat klopt wel, waarbij er is eigenlijk nauwelijks sprake is van vervorming.

Als je de iPad roteert, passen de speakers zich aan zodat je nog steeds stereo luistert. De hogere frequenties komen steeds uit de twee bovenste luidsprekers, de lagere tonen uit de onderste luidsprekers, ongeacht hoe je de iPad vasthoudt. De iPad Pro is misschien wel de eerste iPad die je het liefst zonder oordopjes gebruikt, omdat het geluid via de speakers indringender is dan via standaard oordopjes. Aan het design van de iPad is trouwens ook iets gesleuteld, waardoor de speakers een groter frequentiebereik hebben. Ze leveren driemaal meer akoestische output dan voorgaande iPad-modellen. Als je vrienden de iPad Pro in handen drukt en een film start, zijn ze meteen onder de indruk.

Games spelen op de iPad Pro

Gamen op de iPad was altijd al goed te doen en met de A9X-processor weet je in ieder geval dat de tablet krachtig genoeg is. Toch waren we benieuwd of het aansturen van al die pixels soepel zou verlopen. Apple schept op dat deze iPad grafisch 360 maal krachtiger is dan de allereerste iPad, maar ondertussen zijn de games ook veeleisender geworden. Ik speelde een aantal grafisch mooi uitgevoerde games, zoals Monument Valley, The Room Three en Shadowmatic. En inderdaad: zelfs in complexe spelomgevingen is er geen sprake van gestotter. Maar er is wel een ander probleem: de iPad Pro is net iets te groot en te zwaar om langdurig met twee handen vast te houden en dan ook nog controls op het scherm aan te tikken. Bij spelletjes die je geduldig kunt spelen zoals Shadowmatic of The Room Three gaat dat ook wat makkelijker dan bij bijvoorbeeld een racespelletje, waarbij je snel moet reageren. De grotere afstand die je vingers moeten overbruggen kan betekenen dat je nét te laat bent. De iPad Pro is daarom geschikter voor puzzelgames dan voor echt snelle actiegames.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Concurrentie voor de iPad Pro: vooral Microsoft en Apple zelf

Kijk je naar de concurrentie van de iPad Pro, dan gaat het vooral om Microsoft. Samsung had eerder al eens een 12-inch tablet (Samsung Galaxy Note Pro), maar heeft zich sindsdien weer beperkt tot tablets rond de 10-inch. Binnenkort komt daar echter verandering in, omdat ze de 12,1-inch Samsung Galaxy Tab Pro S gaan uitbrengen. Ook die vergelijken we daarom in het lijstje hieronder. Verder zien we Apple’s eigen iPad Air 2 als concurrent. Sony heeft met de Xperia Z4 een tablet die in de buurt komt, maar die met z’n 10,1-inch toch net iets te klein is om een echte concurrent te zijn. Voor een deel van de potentiële kopers zullen de Android- en Windows-tablets niet echt een alternatief zijn, ook omdat de accenten anders liggen. De meeste grote tablets richten zich op kantoorpersoneel, terwijl Apple ook de creatieve professionals voor ogen heeft. Voor een deel van die doelgroep is iets anders dan Apple geen optie. Andere opties die we hier niet verder bespreken zijn de Lenovo Miix 700 (12-inch, €1000) en de HP Elite x2 (11,6-inch, €1130).

Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4

De Microsoft Surface Pro 4 richt zich op professionals, zoals de naam al aangeeft. Qua samenstelling zijn er veel overeenkomsten met de iPad Pro (met dezelfde Pro-toevoeging achter de naam): je kunt er een toetsenbord en stylus mee gebruiken en het scherm heeft ongeveer hetzelfde formaat. Maar er is toch een groot verschil: de Surface Pro 4 is een laptop die je als tablet kunt gebruiken. Er draait dan ook desktopsoftware op. Bij de iPad Pro is het precies andersom: dat is een tablet met mobiel besturingssysteem, die je eventueel ook als laptop kan gebruiken.

Bij de Surface Pro krijg je het pennetje er standaard bij. Ook kun je kiezen voor modellen met meer dan 128GB opslagruimte. Sterker nog: 128GB is bij Microsoft het instapmodel. De benodigde software zul je zelf bij elkaar moeten zoeken, maar dat zal geen problemen opleveren. De Surface Pro is immers een laptop, dus je pakt gewoon de software die je al op de Windows-desktop gebruikte. Bij de iPad Pro zul je in de App Store moeten zoeken naar passende apps van desktop-klasse… en die zijn er eigenlijk vrij weinig. Apps zoals Photoshop zijn wel beschikbaar, maar zijn op de iPad altijd veel beperkter dan hun desktop-tegenhangers.

Besturingssysteem: Windows 10
Prijs: vanaf €999

iPad Air 2

iPad Air 2

Apple heeft een eigen concurrent in huis: de prima bruikbare iPad Air 2, die in 2016 misschien al snel wordt opgevolgd door de iPad Air 3. Voor mensen die de nieuwe functies zoals de Apple Pencil niet nodig hebben is de iPad Air 2 voor veel gebruikers precies het juiste formaat. Hij is bovendien bijna de helft goedkoper. Het formaat van 9,7-inch is voor veel gebruikers voldoende, zeker als je doorsnee gebruiker bent en niet bezig wilt zijn met 3D-designs en 4K-videobewerken. Dankzij het kleinere formaat is deze iPad ook makkelijker mee te nemen.

Besturingssysteem: iOS 9
Prijs: vanaf €499

Samsung Galaxy Note Pro

Samsung Galaxy Note Pro

Kies je voor de Samsung Galaxy Note Pro, dan kies je eigenlijk voor een twee jaar oude tablet. Deze tablet draait op Android 4.4 en is voorzien van Samsung’s eigen Magazine UX, een schil rondom het besturingssysteem dat alle informatie omzet naar grote foto’s en widgets. Je kunt drie pagina’s inrichten met agenda, e-mail, sociale media en andere informatie die je dagelijks wilt bekijken. De Note Pro wordt net als eerdere Note-tablets geleverd met een stylus, waarmee je kunt tekenen en notities op het scherm schrijft. Met de Galaxy Note Pro probeerde Samsung een nieuwe markt te bereiken. Vooral kantoorwerkers, zo bleek uit de slogan ‘voor het serieuze werk’. Gaat het je puur om het formaat en de prijs, dan is de Note Pro misschien het overwegen waard, ook omdat deze tablet sinds de lancering alweer aardig in prijs is gezakt.

Besturingssysteem: Android 4.4
Prijs: vanaf €600 (was €750)

Samsung Galaxy TabPro S

Samsung Galaxy TabPro S

Na de Galaxy Note Pro is het lange tijd stilgebleven bij Samsung. Ze produceerden alleen maar kleinere tablets (tot zo’n 10 inch) en de extreem grote 18,4-inch Samsung Galaxy View. Toch komt er nu weer een grotere tablet aan: de Samsung Galaxy Tab Pro S draait op Windows en komt ook naar Europa. De Tab Pro S is een tablet met een Core M-processor, die net als de Microsoft Surface Pro wordt geleverd met een magnetisch toetsenbord. Bijzonder aan de Tab Pro S is dat er een Super Amoled-scherm in zit (voor het eerst op een Windows-pc) met een resolutie van 2160 x 1440 pixels.

Besturingssysteem: Windows 10
Prijs: vanaf €1000 (nog niet leverbaar)

Conclusie iPad Pro review

De iPad Pro is niet voor iedereen. Als je al langere tijd naar een grotere iPad uitkeek, dan is dit een fantastisch apparaat waar je eindelijk al je creativiteit op los kan laten. Vooral als tekentablet. Als je de iPad Pro vooral beschouwt als een grotere iPad om filmpjes op te kijken, dan zijn de speakers indrukwekkend.

Of het echt iets voor jou is, is sterk afhankelijk van de manier waarop je deze tablet wilt gebruiken. De iPad Pro moet een concreet probleem voor je oplossen (bijvoorbeeld te weinig werkruimte om een 3D-design te bekijken of om twee documenten naast elkaar te bekijken). Heb je niet zo’n nijpend probleem, dan is de iPad Pro een onnodige aankoop en zul je het nut er niet van zien.

"De iPad Pro is niet voor iedereen. Het moet een concreet probleem voor je oplossen."

De iPad Pro brengt ook weer specifieke problemen met zich mee (te groot voor je handtas, te zwaar om langere tijd vast te houden) waardoor er genoeg mensen zullen zijn waarvoor de iPad mini of iPad Air veel geschikter is. Denk dus goed na of je wel zo’n grote tablet nodig hebt. Heb je budget voor maar één apparaat, dan ben je met een MacBook waarschijnlijk beter af.

"De iPad Pro zal voor veel mensen geen realistische laptopvervanger zijn."

Wat me wel opviel tijdens het testen, is dat het formaat heel snel went. Over twee, drie jaar zijn tablets van 12,9-inch misschien wel de standaard, net zoals we heel snel gewend raakten aan de grotere iPhones. De iPad Pro zal voor veel mensen geen realistische laptopvervanger zijn. Wel is het een handig hulpmiddel voor specifieke taken waarvoor je geen laptop wilt pakken, zoals ’s avonds op de bank nog wat schetsen maken of op vakantie aan je eerste roman werken.

Voor echte power users is een MacBook een betere keuze. De iPad Pro is uiteindelijk een betere oplossing voor creatieve professionals dan voor zakelijke gebruikers die van plan zijn om er simpele taken mee uit te voeren zoals tekstverwerken, mailen en pdf-bestanden bekijken. Daarvoor is de iPad Pro eigenlijk te krachtig en te duur.

Pluspunten

  • Groot werkoppervlak voor mensen met grootse (teken- en ontwerp-)plannen. Je kunt alles in detail zien op het scherm.
  • Scherm met goed contrast.
  • Lichter van gewicht dan je aanvankelijk zou denken (maar pas op: bij langer gebruik wordt het toch zwaar).
  • Goede afwerking en kwaliteit van materialen.
  • Degelijke constructie, buigt niet bij vasthouden op één hoek.
  • Krachtig apparaat dankzij de A9X-processor en 4GB RAM.
  • Grafisch voorbereid op het zware werk, inclusief 4K-videobewerken en het spelen van grote games.
  • Nieuwe toepassingen mogelijk dankzij Smart Connector en Apple Pencil.
  • Indrukwekkende dynamische speakers die zich aanpassen aan de manier waarop je de iPad Pro vasthoudt/neerzet.

Minpunten

  • Te groot om dagelijks mee te slepen.
  • Toetsenbord en stylus zijn in feite niet echt vernieuwend. Andere fabrikanten hebben het al veel eerder gedaan. De manier waarop Apple het heeft uitgevoerd, bevat alleen wat technische verbeteringen.
  • Duur apparaat, zeker in vergelijking met een MacBook.
  • Dure accessoires: Apple’s officiële accessoires zijn behoorlijk duur en je hebt nu nog weinig alternatieven. Voor je het weet zit je op €500 aan extra’s (pas over een paar maanden kun je goedkopere third party-accessoires vinden). Die extra accessoires zijn wel nodig om het maximale uit de iPad Pro te halen.
  • Extra accessoires zijn nog moeilijk leverbaar, zoals Apple Pencil en Smart Keyboard. Dat is slechte planning van Apple. De echte Apple-fans willen meteen de tablet en alle extra’s kopen.
  • De grootste beperking is iOS. Multitasking, foto’s bewerken en uploaden, bestanden beheren: het is allemaal wel mogelijk, maar het is vaak veel omslachtiger dan op de desktop.

iPad Pro kopen

Er zijn drie verschillende versies van de iPad Pro die ook alledrie een ander prijskaartje hebben. Alle prijzen van de iPad Pro en de bijbehorende accessoires zijn als volgt:

https://www.iculture.nl/ipad-kopen/

Bekijk ook

Alles over de iPad Pro: prijzen, aanbiedingen en meer

Kom alles te weten over de iPad Pro, de grotere professionele tablet van Apple. Alle informatie als je een iPad Pro wilt kopen, een goede aanbieding zoekt en welke modellen er zijn verschenen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2018
Onderwerp
,