BuurtApp laat berichten uit de buurt zien.

Review: BuurtApp, Nederlands initiatief voor contact met buurtbewoners

BuurtApp is een Nederlandse app die de communicatie met je buurtbewoners centraal zet. Maak een praatje in de app of help ze een handje op weg.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

BuurtApp laat berichten uit de buurt zien.
Al sinds 2006 wordt er jaarlijks de Nationale Burendag georganiseerd, op initiatief van een bekend koffiemerk. Later sloot het Oranje Fonds zich hierbij aan, de stichting die opgericht is door onze huidige koning en koningin. Samenwerken met je buren en weten wie er überhaupt in de buurt woont, is daarom niet nieuw. Om het buurtgevoel extra op te wekken, is er een aantal apps dat de communicatie met de buren makkelijker maakt. We bespraken eerder al de app Nextdoor, maar die bleek wat privacy betreft nog wel enkele gebreken te bevatten. Komt BuurtApp er beter af? Deze app is gemaakt door een Nederlandse partij en heeft ongeveer dezelfde insteek.

Buurtapps zijn hot

De BuurtApp heeft een lange aanlooptijd gehad, maar is nu weer in de belangstelling door de komst van de grote speler Nextdoor. Het is daarom interessant om te kijken hoe BuurtApp zich verhoudt ten opzichte van Nextdoor en voor welk alternatief jij als bewoner het beste kunt kiezen. Doorslaggevende factoren zijn naast een duidelijke interface ook of de app daadwerkelijk wordt gebruikt, omdat je zonder buurtbewoners weinig aan dit soort apps hebt.

Lees meer over de beste buurtapps in ons overzicht.

Bekijk ook

Met deze buurtapps voor iPhone weet je wat er speelt

Met deze buurtapps weet je wat er speelt bij jou in de buurt. Er zijn allerlei lokale apps met een heel verschillende insteek: soms bedoeld om spullen van de buurman te lenen, soms om op de hoogte te blijven van een komend buurtfeest. In deze round-up vind je de beste lokale buurtapps bij elkaar.

Naast Nextdoor en BuurtApp zijn er nog veel meer apps die je makkelijker contact laat leggen met je buurtbewoners. Een voorbeeld van zo’n app is Wij de Wijk (link), maar die ontwikkeling lijkt sinds de release in september wat stil te liggen. Een app die zich richt op de veiligheid van jouw buurt is Veiligebuurt (link). In die app start je een groep met je buurtbewoners om de veiligheid van je buurt te bespreken. In het geval van dat laatste lijkt het verstandiger om te kiezen voor één van de WhatsAppgroepen uit je buurt, omdat bijna iedereen die app ten minste al heeft.

Bekijk ook

Review: Nextdoor-app wil Nederlandse buurten leuker maken

Nextdoor is een nieuwe buurtapp, die in de Verenigde Staten al volop wordt gebruikt. Gaat deze app ook de Nederlandse buurten leuker maken? Wij testten de app een week lang uit.

BuurtApp van Nederlandse bodem

BuurtApp is qua functies vergelijkbaar met Nextdoor, maar doet wel een aantal dingen anders. Je kunt BuurtApp zonder uitnodiging van een buurtgenoot gebruiken en je mag zelf je buurt kiezen. Dit doe je door een gebied op de kaart te tekenen. Verder is de app vooral bedoeld om contact te leggen met je buurtbewoners, ze te helpen bij vervelende klusjes of om iets leuks te organiseren. Dankzij de slider op het beginscherm kies je op welk niveau je berichten en bewoners wil bekijken. Deze werking met de slider is origineel en handig tegelijk, omdat je zo snel berichten kunt filteren. Onze eerste indruk is daardoor goed; je hebt zelf de touwtjes in handen.

BuurtApp toont berichten en bewoners op buurtniveau. BuurtApp toont bewoners en berichten op straatniveau.

Maar de app werkt na registratie toch niet geheel vlekkeloos. Na het installeren hadden we regelmatig te maken met opstartproblemen, omdat de app een enkel groen scherm blijft tonen. Ook qua overzicht laat de app wat te wensen over, omdat het scherm gevuld wordt met een wat grauwe foto van een meisje die boos lijkt weg te lopen uit haar (saaie?) buurt. Daaroverheen wordt de lay-out van de app gelegd, maar dit bestaat slechts uit enkele knoppen. Qua design zijn we dan ook niet bepaald onder de indruk van BuurtApp.

Een app als deze valt of staat met de hoeveelheid en activiteit van de gebruikers. Wij hebben de app ingesteld op Amsterdam, maar de app laat voor heel Amsterdam maar drie berichten zien waarvan er in twee iemand de vraag stelt of dit wel gebruikt wordt. De app geeft aan dat 114 bewoners zich geregistreerd hebben, maar heel actief zijn deze niet. Zoeken naar gebruikers levert bovendien blanco resultaten op, zoals te zien is in onderstaand screenshot. Wel is het handig dat je pushberichten krijgt zodra een bewoner uit jouw buurt of dichterbij een nieuw bericht plaatst. Als de app echter uitgroeit tot een groot netwerk, kan er een overkill aan berichtgeving ontstaan.

BuurtApp-bericht van een bewoner. Zoeken naar bewoners in de BuurtApp.

Privacy en potentieel verdienmodel

Het verschil met Nextdoor zit hem in de privacy. In beide apps dien je je te registreren; in Nextdoor kan dat ook via je Facebook-account. Logisch, want daarmee kan Nextdoor meer informatie verzamelen dan wanneer je zelf een account aanmaakt met je e-mailadres. In BuurtApp maak je zelf een profiel aan met de nodige gegevens, maar je achternaam wordt niet met andere gebruikers gedeeld. Alle gegevens worden volgens de makers opgeslagen op beveiligde Nederlandse servers, waardoor je er niet bang voor hoeft te zijn dat Amerikaanse instanties weten waar jij woont. Behalve je naam, adresgegevens en mailadres wordt er niet meer van je gevraagd. Je kunt zelf selecteren op welk niveau andere gebruikers je locatie mogen zien. Dit is in te stellen voor je buurt, wijk of dorp of gemeente.

iCulture nam contact op met de maker van BuurtApp, om te vragen hoe het zit met het verdienmodel en de manier waarop de BuurtApp met je gegevens omgaat. Je gegevens die je in BuurtApp invoert, worden niet doorverkocht of op andere wijze buiten de app gedeeld. BuurtApp is helmaal gratis te gebruiken en er wordt momenteel nog geen geld verdiend, zo blijkt uit de woorden van oprichter Norbert Scholl. De website van BuurtApp meldt dat winkels en bedrijven binnenkort op wijk- en gemeenteniveau tegen betaling berichten kunnen plaatsen. Dit kunnen allerlei soorten berichten zijn, zoals bijvoorbeeld van de lokale bakker of fietsenmaker. Je hoeft als gebruiker echter niet bang te zijn dat je tussen je persoonlijke gesprekken door ineens reclameberichten van bedrijven tegenkomt, want dit wordt mooi gescheiden dankzij de werking met niveaus.

Er zit een groot verschil in ambitie tussen beide apps. Terwijl Nextdoor is opgezet met een grote hoeveelheid investeringsgeld, nadruk op technologie en het plan om een soort wereldwijde ‘Facebook voor buurten’ te worden, is dat bij BuurtApp totaal anders. BuurtApp is een lokaal initiatief, opgezet met eigen geld en met nadruk op het in contact brengen van buren. Technologie is van secundair belang en dat is te merken aan de app.

Conclusie BuurtApp

Als je graag wil participeren in een actieve buurt, is het maar de vraag of BuurtApp daarvoor het juiste middel is. Het principe dat je je eigen buurt kunt aangeven door te tekenen is een goed idee en is leuk uitgevoerd, maar over de verdere bruikbaarheid van de app zijn wij niet heel erg te spreken. Los van het feit dat het aantal gebruikers niet groot is, is ook de werking van de app niet optimaal. Het design oogt wat rommelig en onoverzichtelijk, helemaal door de grauwe achtergrondfoto die je op elke pagina ziet. De gedachte achter de app is niet verkeerd en de gewenste opties zijn aanwezig, maar je bent waarschijnlijk beter af bij een app als Nextdoor. Ook al is de privacy daar misschien iets minder goed geregeld.

Pluspunten

  • Slider voor selectie met niveaus leuk bedacht
  • Je eigen buurt tekenen geeft meer vrijheid
  • Redelijk anoniem en betere privacy dan Nextdoor

Minpunten

  • Design van de app wat grauw en saai
  • (Nog) niet veel gebruikers

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.