Discogs maakt je fysieke muziekcollectie digitaal.

Review: Discogs stopt jouw platencollectie in je broekzak

Het populaire muzieknetwerk Discogs is er nu ook als iPhone-app. Maak je fysieke collectie CD's en platen digitaal, of blader door een enorme hoeveelheid aan muziekgeschiedenis.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Discogs maakt je fysieke muziekcollectie digitaal.

Als je door een platenzaak loopt, ken je waarschijnlijk niet je volledige vinylcollectie uit je hoofd. Gelukkig maar dat je met het muzieknetwerk Discogs (link) al jaren je platen virtueel op kunt slaan. Sinds deze week heeft Discogs ook zijn eigen iPhone-app, wat het voor de vinylliefhebbers onder ons nog gemakkelijker maakt om altijd te weten welke muziek er in zijn platenkast te vinden is.


Bestaande Discogs-gebruikers kunnen met hun account gewoon inloggen in de app, terwijl nieuwe gebruikers handmatig een profiel aan zullen moeten maken. Dit kan met je Facebook-account, via Google+ of door handmatig je gegevens en e-mailadres in te vullen. Binnen een paar minuten kun je aan de slag, waarna je kunt beginnen met het digitaliseren van je platencollectie. Dit kan door handmatig de namen van albums in te vullen, maar ook met de handige barcodescanner.

Muziekliefhebbers die in het verleden MilkCrate (link) gebruikten, zullen veel overeenkomsten tegenkomen in deze app. Discogs heeft MilkCrate namelijk overgenomen om deze app in het leven te roepen. Hoewel de MilkCrate-app nog wel in de App Store staat, zijn alle functies ervan ook in Discogs te vinden.

Discogs heeft een enorme hoeveelheid muziekgegevens. Maak je eigen Discogs-profiel aan.

Discogs is ook leuk als je geen vinyl hebt

Speur simpelweg de streepjescode op een plaat op om hem via de camera van je iPhone in te scannen. Discogs zoekt vervolgens automatisch de juiste plaat. Tijdens het testen van de app kwamen we er wel achter dat lang niet alle platen een barcode hebben, dus zal het ongetwijfeld een keer voorkomen dat je de volledige naam van een album in zult moeten typen. Jammer genoeg heeft de zoekfunctie van Discogs geen suggesties die je zoektermen automatisch aanvullen.

Ook als je nog geen indrukwekkende vinylcollectie hebt maar wel dol bent op muziek is Discogs een aanrader. De database van deze app is enorm, en bevat allerlei interessante achtergrondinformatie over bands, bandleden en albums. Je kunt zelfs de videoclips van singles opzoeken die op een plaat staan. Het grote voordeel is dat Discogs al jaren meegaat, en het niet om een gloednieuwe app gaat die zijn database nog op moet bouwen.

Bij iedere band kun je de volledige discografie bekijken, met alle albums en singles die een artiest ooit uitgebracht heeft. In dit overzicht kun je een plaat snel aan je collectie of wenslijst toevoegen, zodat je er later snel toegang tot hebt. We hadden graag een optie gezien om platen direct toe te voegen door over de naam te vegen of deze ingedrukt te houden, omdat je nu vaak een paar keer door moet klikken voordat de toevoeg-knop verschijnt.

Zo ziet je collectiepagina eruit in Discogs. Discogs heeft zelfs de video's van albums.

Discogs maakt je muziekcollectie digitaal

Je collectie met platen groepeert Discogs op alfabetische volgorde. Daarnaast kun je zelf instellen of je jouw collectie ordent op naam van het platenlabel, het jaar waarin de plaat verscheen of de artiest. Ook kun je handmatig filters instellen om bijvoorbeeld alleen vinyl of CD’s te laten zien.

Het raadplegen van je collectie zal vooral van pas komen als je niet thuis bent, en daarom is het fijn dat je dit onderdeel van Discogs ook offline kunt gebruiken. Omdat de iOS-app van Discogs nog gloednieuw is, gaat er volgens de makers nog veel veranderen in de toekomst. Zo wordt er gekeken of je met je iPhone-camera een platenhoes niet op de barcode maar op het uiterlijk kunt herkennen, en worden gebruikers aangemoedigd om nieuwe functies aan te dragen.

Individuele platen hebben uitgebreide pagina's. Ook artiesten zijn ruim vertegenwoordigd in Discogs.

Conclusie Discogs review

Discogs is nog niet perfect, maar legt wel een geweldige basis. Als je muziekliefhebber bent is dit een regelrechte aanrader, zelfs als je geen vinyl- of CD-collectie hebt. Met Discogs staat er een enorme databank aan muziekgeschiedenis tot je beschikking, en met het aanmaken van je eigen muziekcollectie krijgt de app iets persoonlijks. We stonden versteld van de details die Discogs allemaal bevat, alsof je een Wikipedia van muziek in een app propt. Verplicht downloaden als je geïnteresseerd bent in muziek dus, zeker als je het heerlijk vindt om door een platenzaak te struinen.

Pluspunten

  • Handige barcodescanner
  • Enorme hoeveelheid aan muziekinfo
  • Duidelijke, overzichtelijke indeling
  • Je muziekcollectie ook offline beschikbaar

Minpunten

  • Handmatig platen toevoegen zou sneller kunnen
  • Geen suggesties bij het intypen van namen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.