Janus voor iPhone: notitie-app met encryptie biedt halfbakken veiligheid

Janus is notitie-app met encryptie. Dat klinkt goed, maar door synchronisatie met PRISM-partner Dropbox zijn je notities misschien toch niet veilig.

janus openingDit weekend schreven we over DuckDuckGo, een zoekmachine-app die flink profiteert van de PRISM-angst. DuckDuckGo deelt geen data met overheden en veiligheidsdiensten. Maar daarmee ben je niet op alle punten veilig, want allerlei andere data worden via de cloud naar Amerikaanse servers verstuurd, waar de FBI en NSA ze in theorie kunnen doorspitten. Janus Mobile Notes is een notitie-app die je belooft je privacy te respecteren. De app gebruikt sterke encryptie voor cloudsynchronisatie en -opslag, maar maakt daarbij wel een cruciale fout: het opslaan van notities met encryptie werkt alleen als je ze met Dropbox synchroniseert.


Dat bedrijf maakt gebruik van Amerikaanse servers en is één van de negen bedrijven die meedoen aan het PRISM-programma. Ik had liever gezien dat Janus ook met niet-Amerikaanse clouddiensten te synchroniseren was, of met clouddiensten van kleinere aanbieders die makkelijker buiten schot blijven. Iets anders is dat de Janus-app zelf niet is voorzien van een toegangscode, terwijl mensen deze app toch vaak zullen gebruiken voor vertrouwelijke notities (waarom zou je anders die encryptie zo belangrijk vinden?). De ontwikkelaar van de app raadt aan om je iPhone te voorzien van een pincode en te zorgen dat de notities op de iPhone (en in backups) ook versleuteld zijn. Maar dat is het probleem bij iemand anders neerleggen. Het was beter geweest als de ontwikkelaar, de Italiaan Giacomo Tufano, meteen alle privacyzorgen had opgelost.

Er is een bijbehorende desktop-app om je notities ook op de desktop te kunnen lezen. Janus heeft als notitie-app wel een paar beperkingen. Zo kun je momenteel alleen platte tekst gebruiken – geen vet, cursief of andere opmaak. Qua lettertypes heb je de keuze uit Cochin (standaard), Georgia, Helvetica en Marker Felt. Standaard staat de tekstgrootte op een 14-punts letter ingesteld, maar je kunt dit vergroten tot 21-punts of verkleinen naar 10-punts. Zelf vond ik de default-instellingen het prettigst werken, dus ik heb het zo gelaten. Wat het uiterlijk van de app zelf betreft kies je in de instellingen voor één van de vier opties: geel/wit/grijs met zwarte letters of zwart met witte letters. Na het maken van een aantal notities en het invoeren van je Dropbox-accountgegevens kun je met een schakelaar de notities encrypten.

Janus werkt snel. Je opent een nieuwe notitie en kunt meteen beginnen te schrijven. Ten opzichte van de standaard notitieapp van iOS zitten er wat extra opties in, zoals het koppelen van links, foto’s en voicememo’s aan een notitie. Wat gebruiksvriendelijkheid betreft is Janus helemaal OK, alleen ziet het er niet zo hip uit als Vesper en andere apps met minimalistisch design. Maar ach, soms is een functioneel uitziende app ook best handig. Een andere wens voor de toekomst, is te zorgen dat notities automatisch worden bewaard. Als je tijdens het schrijven even naar de instellingen wilt om een groter lettertype in te stellen en vergeet op ‘Done’ te drukken, is je notitie weg.

Downloaden: Janus Mobile Notes (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.