Apple breekt met Chinese fabrikant wegens kinderarbeid

(Laatst bijgewerkt: ) · Bastiaan Vroegop

iPhone-fabriekApple heeft alle banden verbroken met Chinese fabrikant Real Faith Pingzhou Electronics nadat bleek dat het bedrijf zich in 74 situaties in het afgelopen jaar schuldig heeft gemaakt aan kinderarbeid. Dit blijkt uit een jaarlijks rapport van Apple, waarin wordt beschreven hoe de werkomstandigheden bij fabrikanten zijn gecontroleerd. Apple heeft in het afgelopen jaar 339 controles uitgevoerd in de productieketen, 72 procent meer dan het jaar daarvoor.

De minderjarige arbeiders werden gevonden in 11 verschillende faciliteiten van Real Faith Pingzhou Electronics. Arbeidsbureau Shenzhen Quanshun Human Resources was volgens Apple verantwoordelijk voor het leveren van minderjarige arbeiders aan de fabrikant. In sommige gevallen zou dit bureau families zelfs hebben geholpen met het namaken van belangrijke documenten. Door de praktijken van Quanshun zouden er op het moment 106 minderjarigen in China werken. Het bedrijf zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor 70 voormalige minderjarige werknemers.

Uit het rapport blijkt ook dat 92 procent van de fabrikanten gelieerd aan Apple werknemers nu hooguit 60 uur per week laat werken. Een aantal fabrikanten is ook op de vingers getikt omdat werknemers niet extra betaald kregen bij overwerk.

Apple kwam onder vuur te liggen toen in begin 2012 een artikel van The New York Times de werkomstandigheden in Apple’s fabrieken onder de loep nam. In een reactie zei CEO Tim Cook uiteindelijk er alles aan te doen om de situatie te verbeteren. Recente rapporten van New York Times wijzen er op dat dit waarschijnlijk ook is gelukt.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Sinds 2011 de vaste nieuwsjager voor iCulture. Is er als de kippen bij als ergens gelekte iPhone-onderdelen of Apple Store-geruchten opduiken. Kijkt een keer of honderd per dag op zijn spacegrijze Apple watch Sport.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.