‘Google verdient vier keer meer aan iOS dan aan Android’

· Bert van Doorn

Google verdient vier keer zoveel aan iOS dan aan AndroidUit cijfers die zijn opgedoken bij de rechtszaak van Oracle tegen Google blijkt dat Apple’s mobiele besturingssysteem veel lucratiever is voor de zoekgigant dan haar eigen Android. Volgens de Britse krant The Guardian zou iOS voor vier keer zoveel omzet zorgen als Google’s mobiele besturingssysteem. Omdat Android een groter marktaandeel heeft dan iOS, is het opvallend dat er minder aan wordt verdiend door Google.

Android heeft Google de afgelopen drie jaar, in de periode 2008-2011, iets minder dan 550 miljoen dollar opgeleverd. Op de Android-apparaten worden bijna alle Google-diensten zoals Gmail, YouTube, Google Maps en Google Agenda standaard meegeleverd. In iOS zijn maar enkele diensten van Google te vinden. Dat zijn onder meer Maps, YouTube en Safari waarbij de zoekmachine staat ingesteld op Google.

Uit de documentatie blijkt niet hoe de cijfers precies zijn berekend. Wel liet de CEO van Google, Larry Page, eerder weten dat de inkomsten van Google steeds meer zijn toe te schrijven aan mobiele apparaten. Hierbij komt een groot gedeelte dus van de iPhone en andere iOS-apparaten. Aan het einde van 2011 waren zo’n honderd miljoen Android-apparaten geactiveerd, wat betekent dat een gemiddeld Android-apparaat ongeveer tien dollar oplevert.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.