‘Google verdient vier keer meer aan iOS dan aan Android’

·

Google verdient vier keer zoveel aan iOS dan aan AndroidUit cijfers die zijn opgedoken bij de rechtszaak van Oracle tegen Google blijkt dat Apple’s mobiele besturingssysteem veel lucratiever is voor de zoekgigant dan haar eigen Android. Volgens de Britse krant The Guardian zou iOS voor vier keer zoveel omzet zorgen als Google’s mobiele besturingssysteem. Omdat Android een groter marktaandeel heeft dan iOS, is het opvallend dat er minder aan wordt verdiend door Google.

Android heeft Google de afgelopen drie jaar, in de periode 2008-2011, iets minder dan 550 miljoen dollar opgeleverd. Op de Android-apparaten worden bijna alle Google-diensten zoals Gmail, YouTube, Google Maps en Google Agenda standaard meegeleverd. In iOS zijn maar enkele diensten van Google te vinden. Dat zijn onder meer Maps, YouTube en Safari waarbij de zoekmachine staat ingesteld op Google.

Uit de documentatie blijkt niet hoe de cijfers precies zijn berekend. Wel liet de CEO van Google, Larry Page, eerder weten dat de inkomsten van Google steeds meer zijn toe te schrijven aan mobiele apparaten. Hierbij komt een groot gedeelte dus van de iPhone en andere iOS-apparaten. Aan het einde van 2011 waren zo’n honderd miljoen Android-apparaten geactiveerd, wat betekent dat een gemiddeld Android-apparaat ongeveer tien dollar oplevert.

door Bert van Doorn

17 reacties

 1. door hoi

  Google, stop met die hobby die Android heet en kom Apple weer steunen!

 2. door Bubbly

  Aan het einde van 2011 waren zo’n honderd miljoen Android-apparaten geactiveerd

  200 miljoen apparaten

 3. door Erwin

  Ze verdiende met android €550 miljoen. 100 miljoen apparaten. Dan kom ik op €5,50 euro per apparaat. En als zo als hier boven staat het 200 miljoen moet zijn dan wordt het €2,75 per android toestel. Dan vind ik het niet zo goed dat Google veel meer aan iOS verdient.

 4. door Erwin

  Goed moet gek zijn. Kan op de iPhone in de app mijn bericht niet aan passen. Crasht de app.

 5. door Jelmer

  iOS is doordacht
  Android is een impuls reactie.

 6. door hcsies

  Minder verdienen = slechter?
  Na al die reacties van een week of wat geleden over de superwinsten van Apple, vind ik sommige reacties over de bescheiden winst op Android wat overdreven.

 7. door Apple740

  Het echte grote geld zit in een gesloten OS met eigen toestellen, a la Apple.
  Daarom heeft Google Motorola gekocht waarmee ze iets soortgelijks willen gaan opbouwen.

  Let maar op: over 1-2 jaar komt er een Motorola toestel met daarop exclusief Android 5.0 en kunnen Samsung en co op zoek naar een ander besturingssysteem.
  Alhoewel, ze zullen van Google nog wel 4.x mogen blijven gebruiken en aangezien Samsung toch lak heeft aan updates kunnen ze daar nog een jaar of 10 mee vooruit. :)

 8. door Dekon

  Erg voor google… als ze nu nog niet door krijgen dat hun eigen OS aan’t falen is…..

 9. door bakman

  @Apple740;
  dat is niet mogelijk vanwege Android zelf (licensing + open source), ze zijn daar ook niet naar op zoek. Google leeft op profiling, hoe meer Android, hoe meer mensen gelinkt worden aan Google, profile informatie kan je meer dan 1x verkopen (targeted marketing), aan Android zelf zullen ze niet gek veel verdienen (zoals dit artikel aangeeft), maar aan de profiles des te meer.

 10. Origineel geplaatst door bakman
  @Apple740;
  dat is niet mogelijk vanwege Android zelf (licensing + open source), ze zijn daar ook niet naar op zoek. Google leeft op profiling, hoe meer Android, hoe meer mensen gelinkt worden aan Google, profile informatie kan je meer dan 1x verkopen (targeted marketing), aan Android zelf zullen ze niet gek veel verdienen (zoals dit artikel aangeeft), maar aan de profiles des te meer.

  Joj slaat de spijker precies op z’n kop!

 11. door Donstil

  Origineel geplaatst door hcsies
  Minder verdienen = slechter? Na al die reacties van een week of wat geleden over de superwinsten van Apple, vind ik sommige reacties over de bescheiden winst op Android wat overdreven.

  Voor een Commercieel bedrijf is minder verdienen idd slechter.

 12. door Merlijn

  Origineel geplaatst door bakman
  Google leeft op profiling, hoe meer Android, hoe meer mensen gelinkt worden aan Google, profile informatie kan je meer dan 1x verkopen (targeted marketing), aan Android zelf zullen ze niet gek veel verdienen (zoals dit artikel aangeeft), maar aan de profiles des te meer.

  Precies, en ik ben heel benieuwd hoe de cijfers eruitzien als dit wordt meegenomen in de berekeningen.

 13. door Apple740

  @Bakman, Google verdiend “slechts” 150 miljoen per jaar aan Android, aan iOS 600 miljoen.
  Als ze van die 150 miljoen 1 miljard kunnen maken, door Android gesloten te maken en exclusief voor Motorola te houden dan zullen ze dat niet laten.

 14. door bakman

  @Apple740; ik snap waar je heen wilt, maar zoals ik zei, dat gaat niet, want Android is niet van Google maar van de Open Handset Alliance, wat word geleid door Google.

 15. door Fabian

  Android = Opensource, die gasten geven over het algeen minder uit aan software.

 16. door Alfred

  Origineel geplaatst door bakman
  @Apple740; ik snap waar je heen wilt, maar zoals ik zei, dat gaat niet, want Android is niet van Google maar van de Open Handset Alliance, wat word geleid door Google.

  OSX, waar iOS weer van is afgeleid, is ook gebouwd op een open-source besturingssysteem.

  De Sony PSP draait op een besturingssysteem wat afgeleid is van Linux, wat uiteindelijk ook open-source is. Het zou me niets verbazen als voor de PS Vista hetzelfde geld. Minder handheld, maar dat geld ook voor de PS3. Is het je al eens opgevallen hoe Sony omgaat met mensen (geohot) die het OS daadwerkelijk als “open” willen beschouwen?

  Waarom zou Google hetzelfde kunstje niet kunnen uithalen?

 17. door bakman

  Uh, omdat Android niet van Google is ?

  On November 5, 2007, the Open Handset Alliance, a consortium of several companies which include Broadcom Corporation, Google, HTC, Intel, LG, Marvell Technology Group, Motorola, Nvidia, Qualcomm, Samsung Electronics, Sprint Nextel, T-Mobile and Texas Instruments unveiled itself. The goal of the Open Handset Alliance is to develop open standards for mobile devices.

  On the same day, the Open Handset Alliance also unveiled their first product, Android, a mobile device platform built on the Linux kernel version 2.6.

  On December 9, 2008, 14 new members joined, including ARM Holdings, Atheros Communications, Asustek Computer Inc, Garmin Ltd, Huawei Technologies, PacketVideo, Softbank, Sony Ericsson, Toshiba Corp, and Vodafone Group Plc.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.