Dit zijn de beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad

Laatst bijgewerkt:

SwiftKey-keyboard-ios-8 toetsenbordenJe zit niet langer vast aan het standaard toetsenbord op de iPhone en iPad. Ontwikkelaars kunnen sinds iOS 8 hun eigen alternatieve toetsenbord maken, die je in allerlei apps kunt gebruiken. Dat heeft allerlei creatieve ideeën opgeleverd, met toetsenborden die gericht zijn productiviteit of juist op grappige toevoegingen, zoals emoji. We zetten de beste en opvallendste toetsenborden voor iOS 9 op rij.

Toetsenbord-app voor iPhone en iPad installeren

Het installeren van toetsenborden in iOS op de iPhone en iPad is eenvoudig. Zodra je een applicatie met een alternatief toetsenbord hebt gevonden, doorloop je de volgende stappen:

  1. Installeer de app vanuit de App Store.
  2. Open de Instellingen-app
  3. Ga naar Algemeen en dan naar Toetsenbord
  4. Druk op Toetsenborden
  5. Druk op Voeg toetsenbord toe…
  6. Druk op het toetsenbord waarvan de naam overeenkomt met de appnaam. Je gaat nu terug naar het overzicht van Toetsenborden.
  7. Je ziet het nieuwe toetsenbord tussen je toetsenborden staan. Je kan hem gebruiken door de wereldbol op je standaard iOS-toetsenbord lang ingedrukt te houden.

Meer uitleg vind je in het volgende artikel:

BEKIJK OOK
Een toetsenbord installeren in iOS 9 en iOS 8? Dat is een fluitje van een cent met dit stappenplan. Wil je toetsenborden weer verwijderen? Ook geen probleem.
6

Toetsenbord-apps en privacy: wel of niet volledige toegang geven?

Apple verzoekt makers van toetsenborden om alle informatie lokaal, dus alleen op je iPhone of iPad op te slaan. Zo wordt tegengegaan dat apps je toetsaanslagen registreren en opslaan. Als een app wel wil verbinden met een server, krijg je een pop-up waarin je daarvoor toestemming moet geven. Apple waarschuwt daarin voor het intypen van creditcard- of adresinformatie.

Er is wel een bron van informatie waar de toetsenbord-apps als het goed is niet bij kunnen: wachtwoorden. Zodra je in een wachtwoordveld zit, schakelt Apple het toetsenbord even uit en zet zijn eigen ervoor in de plaatst. Zo kunnen wachtwoorden niet door andere partijen worden onderschept.

BEKIJK OOK
7-10-2014 · We geven vijf vragen en antwoorden over de privacy van iOS 8-toetsenborden. Wat doen toetsenborden met je persoonlijke gegevens?
31

iCulture adviseert: SwiftKey

Het SwiftKey toetsenbord groeide al snel uit tot een van de populairste alternatieve toetsenborden in de App Store. Het toetsenbord waarop je woorden kan schrijven met veegbewegingen, is echt razendsnel. Je veegt over de letters en de app voelt moeiteloos aan welk woord je wilt schrijven. Zo niet, dan kies je een alternatief woord uit de balk boven het keyboard. De suggesties van het woordenboek zijn zo goed, dat je ook prima ‘normaal’ kan typen met dit toetsenbord. SwiftKey ziet er fraai uit, kan meerdere talen naast elkaar aan en maakt schrijven met één vinger makkelijker dan ooit op de iPhone en iPad. Lees onze review van SwiftKey.

Alternatieve toetsenbord-apps voor iOS; onze aanbevelingen

Deze alternatieve toetsenborden voor iOS 9 zijn misschien niet zo goed als SwiftKey, maar wel het overwegen waard:

Adaptxt Keyboard: voor meertalige gebruikers

Adaptxt review iPhone keyboard NederlandsAdaptxt is een swipe-toetsenbord waarop je naast Nederlands nog twee andere talen kan installeren. Je schakelt tussen die talen met een veeg op de spatiebalk. Het Nederlandse woordenboek is uitstekend en voelt goed aan welk woord je wilt schrijven, zelfs als je nog niet eens een letter van het volgende woord hebt aangeraakt. Behalve letters vegen voor woorden, gaat ‘gewoon’ typen ook prima. Helaas is Adaptxt niet vrij van vastlopers. En bij de privacy kan je vraagtekens zetten. Lees onze review van Adaptxt.

Path Input: snel swipen

Path Input review Nederlands swipe toetsenbord iOS 8 Path Input was een van de eerste Nederlandstalige swipe-toetsenborden, met aparte versies voor de iPhone en iPad. In de applicatie kun je uitstekend Nederlandse woorden maken door over letters te vegen. Path Input pakt vaak meteen het juiste woord. Zo niet, dan staat het goede woord wel tussen een van de suggesties. De applicatie heeft geen toegang tot internet nodig en dat betekent dat je toetsaanslagen veilig op je eigen toestel blijven. Deze swipe-besturing vergt in het begin wat oefening, maar kan de snelheid waarop je typt aanzienlijk verhogen. Lees onze review van Path Input.

ReBoard: handige shortcuts

ReBoard-iconReBoard onderscheidt zich van andere toetsenborden omdat het een taakbalk met handige shortcuts naar populaire diensten toevoegt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een YouTube-video opzoeken en versturen, zonder daarvoor eerst de YouTube-app te openen. Alles regel je namelijk vanuit het toetsenbord. ReBoard is voorzien van een handige tutorial en ondersteunt naast de apps van Apple zoals gezegd ook YouTube, Slack en andere handige apps. Wel vergt de Commmand-knop wat oefening en zitten er nog wat andere schoonheidsfoutjes aan ReBoard. In onze review van ReBoard bespreken we ze uitvoerig. Lees onze review van ReBoard.

Fleksy: zelf toetsenborden maken

Fleksy omarmt veegbewegingen, maar niet om tekst mee te schrijven. In Fleksy dient een veeg naar rechts voor het neerzetten van het volgende woord dat de iPhone suggereert. Twee vegen is een leesteken neerzetten, met een veeg naar onder of boven corrigeer je het laatste woord of teken. Met een veeg naar links haal je het vorige woord weg. De applicatie heeft bovendien een uitgebreide autocorrectie en ook als je een woord volledig verkeerd typt, zou het woordenboek van het toetsenbord je fouten kunnen repareren. Zo kan je lekker snel typen. Ook kun je het uiterlijk van het toetsenbord volledig naar eigen smaak vormgeven in de uitgebreide theme editor in de app. Lees onze review van Fleksy.

AssistiveWare Keyboards: voor mensen met een handicap

AssistiveWare is een specialist op het gebied van software voor kleine afwijkingen, en richt zich op een toetsenbord voor slechtzienden en een toetsenbord voor mensen met een minder fijne motoriek. Keedogo is bedoeld voor mensen die net beginnen met typen, terwijl Keeble zich volledig op toegankelijkheid richt. Keedogo is alleen beschikbaar voor de iPad, terwijl Keeble zowel op de iPhone als iPad te downloaden is.

Nog meer alternatieve toetsenbord-apps

Er zijn nu al onnoemelijk veel toetsenborden in de App Store te vinden, en er zullen nog veel meer bijkomen. Wij maken een selectie van de meest aansprekende iOS-toetsenborden die je in het hele systeem en in elke app kan gebruiken.

Swype: vegen over letters

Swype (€0,99 + IAP, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Swype lijkt veel op SwiftKey. Ook in dit toetsenbord kan je over woorden vegen om ze te schrijven. Het toetsenbord ondersteunt invoer via geschreven tekst en veegbewegingen, maar kan je zelf ook tekst dicteren. Het grootste wapenfeit van Swype is dat je twee talen simultaan kan activeren. Ook het Nederlands is inmiddels toegevoegd aan de lijst met talen die Swype ondersteunt.

Custom Keyboard

Custom Keyboard (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Verander niet alleen de kleur van je toetsenbord, maar nog veel meer. Custom Keyboard leukt het uiterlijk van je keyboard op met 25 kleuren, 15 kleurovergangen en 15 patronen voor de achtergrond. Je kan je eigen foto als achtergrond gebruiken, de vorm van de knoppen veranderen en meer dan 15 lettertypes gebruiken voor de knoppen. 15 verschillende geluidseffecten maken de aanpassingsmogelijkheden af.

Keyboard Thema: razend populair

RainbowKey Color Keyboard thema's lettertypen GIF (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Deze app met meer dan 50 thema’s voor je toetsenbord is razend populair. Keyboard Thema laat je behalve kleuren en achtergronden ook kiezen uit meer dan 30 klikgeluiden en verschillende texturen voor je knoppen.

KuaiBord: tekstpassages bij de hand

Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De belofte van KuaiBord is sterk. De applicatie lijkt een beetje op TextExpander en verbergt allerlei teksten die je vaak bij de hand wilt hebben. Maar moet je ze in TextExpander voorprogrammeren, daar kan je in KuaiBoard uitgebreid bladeren door alle standaardteksten die je voor jezelf hebt klaargezet. Met de wereldbol linksonder ga je weer terug naar het toetsenbord.

Minuum: piepklein toetsenbord

Minuum (€3,99 + IAP, iPhone, iOS 9.1+) - Minuum heeft een toetsenbord met traditionele opzet, maar ook een minimale stand waarna het toetsenbord in Qwerty-indeling maar één regel schermruimte inneemt. Daarin kan je snel van letter naar letter bewegen om woorden te schrijven. Een lange druk op een letter is genoeg voor een cijfer of leesteken. Op dit moment wordt Nederlands nog niet ondersteund en er zijn hier en daar klachten over de betrouwbaarheid van het Engelse woordenboek, maar toch kan je verrassend snel typen met dit kleine toetsenbord.

MyScript Stack: handgeschreven invoer

MyScript Stack - Handwriting Keyboard (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Geef je de voorkeur aan zelf schrijven met de hand in plaats van typen? Dan is MyScript Hack een leuke app. Die vervangt je toetsenbord door een groot wit vel waarop je zelf kan tekenen. Letters en cijfers worden goed geregistreerd door de app en dat is niet zo bijzonder: MyScript had al eerder een rekenapp waarin je kon tekenen om formules in te voeren.

PopKey: animated GIF bij de hand

PopKey + GIF-toetsenbord (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - PopKey laat zien waar iOS-keyboards nog meer toe in staat zijn: gimmicks. PopKey is in principe gewoon een behoudend vormgegeven toetsenbord, maar tik op de wereldbol links onderaan en er gaat een wereld voor je open. Een wereld van geanimeerde GIF’s welteverstaan. Je ziet de populairste geanimeerde plaatjes, de recent toegevoegde en je eigen favorieten. Die kan je vervolgens kopiëren en plakken in het tekstveld. Niet elke app ondersteunt animated GIF’s, maar Apple’s eigen iMessage bijvoorbeeld wel. Lees ook ons uitgebreide artikel over PopKey.

Roxie: emoji-suggesties

Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Roxie heeft weer een andere opzet gevonden dan alle concurrenten hierboven. De applicatie houdt het toetsenbord lekker simpel, maar voegt er een bijzondere spellingscontrole aan toe. De app suggereert namelijk verschillende emoji bij woorden die je schrijft. Love wordt zomaar vervangen door een hartje, bijvoorbeeld. De app werkt nog niet goed bij Nederlandse tekst, maar de app leert van haar gebruikers, dus het zou kunnen dat je binnenkort na een Nederlandse Hou van jou ook een hartje als suggestie krijgt.

TextExpander: hele stukken tekst neerzetten

TextExpander 3 + custom keyboard (€4,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - TextExpander is op de desktop al jaren een nuttige app en is dat op de iPhone ook geworden. Met TextExpander programmeer je allerlei afkortingen die volledige woorden, zinnen of zelfs hele alinea’s aan tekst voor je neerzetten. Met een knop onderin benader je die afkortingen snel. Handig voor het afhandelen van e-mails, tientallen chatsessies tegelijkertijd (?) of misschien wel: wachtwoorden. Let op: TextExpander was er al even voor iOS, maar dit is een nieuwe app.

ThemeBoard: toetsenbord-marktplaats

Themeboard (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - Themeboard van Taphive is niet zomaar een app met toetsenborden die er anders uitzien. De applicatie wil zich opwerpen als marktplaats voor toetsenborden op iOS. Daarom roept Taphive ontwikkelaars op om hun eigen keyboards te ontwikkelen en te verkopen in deze app. ThemeBoard geeft op de website alvast een voorproefje met een regenboogkleurig toetsenbord en een sterrenhemel.

Touchpal X: letters omhoog vegen

TouchPal Keyboard (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Touchpal schaart zich in de rij met veegtoetsenborden. Swipe over de letters en je woorden vliegen het tekstvak in. Op Android, waarop het toetsenbord al een kwart miljoen tevreden gebruikers heeft, wordt vooral gebruikt omdat je makkelijk emoji ermee kan typen. Ook op de iPhone kan dat: door een letter naar beneden te vegen, zie je het icoontje erachter en typ je die meteen. Een letter omhoog vegen is goed voor het cijfer in beeld.

CooolKey: voor het uiterlijk

CooolKey (€2,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Cooolkey richt zich volledig op het uiterlijk van je toetsenbord. In de app kies je uit verschillende kleurstellingen en toetsenborddesigns, waaronder een schoolbord of een vriendelijk zwart toetsenbord. Je kan ook zelf toetsenborden ontwerpen en animaties toevoegen. Momenteel ondersteunt CooolKey alleen Engels, Frans, Duits, Grieks, IJslands, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch. Nederlands zit er niet bij.

Op de openingsfoto: SwiftKey

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!