Jailbreaken: waarom, voordelen en nadelen

Jailbreaken: waarom zou je het doen? Hoe werkt jailbreaken en welke tweaks kun je zoal installeren? Dit uitlegartikel jailbreak gaat in op alle vragen die je als beginnend jailbreaker hebt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Het jailbreaken van iPhone, iPod touch en iPad is nog altijd populair. Maar wat houdt het precies in, hoe voer je een jailbreak uit en waarom zou je eigenlijk jailbreaken? In dit uitlegartikel vind je de belangrijkste informatie op een rij. Voor de handleiding jailbreaken hebben we een apart artikel gemaakt.

Wat is jailbreaken?

IntelliScreenX6Het uitvoeren van een jailbreak betekent dat je de beveiliging doorbreekt, waardoor je ook software buiten Apple’s App Store om kunt installeren. Als je je iOS-apparaat jailbreakt krijg je toegang tot Cydia, een alternatieve app store voor applicaties en tweaks. Vaak zijn het apps die niet voldoen aan de voorwaarden van Apple of die dieper ingrijpen op het systeem dan Apple wil. Een jailbreak is dus niet hetzelfde als een unlock, waarbij je de simlock verwijdert om de iPhone te kunnen gebruiken met een willekeurige provider. Alle iPhones die in Nederland en België verkocht worden zijn simlockvrij. Het uitvoeren van een jailbreak is wel de eerste stap om een unlock te kunnen uitvoeren. Maar zoals gezegd: unlocken is niet meer nodig.
ja
De term jailbreaken staat letterlijk voor het ‘uit de gevangenis breken’ van Apple. Je kunt daarna zelf kiezen welke apps je installeert op de iPhone, zonder dat Apple kan bepalen wat wel en niet mag. Jailbreaken komt ook voor bij andere apparaten, zoals Android toestellen, de Wii, Xbox en Nintendo DS, maar daar wordt meestal gesproken over ‘modden’ of ‘rooten’.

Waarom zou je jailbreaken?

Onderaan dit artikel leggen we uit wat de artikel hebben we uitgelegd wat de voor- en nadelen van een jailbreak zijn. Jailbreaken geeft je de volgende mogelijkheden:

Tweaks

sbsettingsNa een jailbreak kun je allerlei tweaks installeren, bijvoorbeeld een tweak die agendagegevens en andere belangrijke informatie op je lockscreen zet. Een andere bekende tweak is SBSettings (zie foto), waarbij je met één veegbeweging snel toegang krijgt tot instellingen zoals Bluetooth, Wi-Fi, helderheid en vliegtuigmodus. Tweaks maken het gebruik van de iPhone makkelijker en geven het extra functionaliteit. Apple heeft sommige tweaks overgenomen in iOS, zoals Berichtencentrum en tethering. Maar het duurt vaak wat langer voordat Apple de nieuwe functies in iOS invoert, omdat ze zeker willen weten dat de nieuwe functie stabiel is. Bij tweaks ligt de lat wat lager. We hebben een overzicht gemaakt van de leukste en beste tweaks.

Thema’s

Na een jailbreak kun je eigen thema’s op je iPhone installeren, bijvoorbeeld andere icoontjes, een ander lockscreen of een ander lettertype. Er zijn honderden thema’s in Cydia verkrijgbaar. Zo kun je je iPhone persoonlijker maken.

Apps

Apple hanteert strenge regels voor de App Store. Zo mogen alleen de voorgeschreven ontwikkeltools en API’s worden gebruikt en mogen apps geen politieke figuren belachelijk maken. In Cydia gelden minder strenge regels. Apps die volgens Apple niet zijn toegestaan krijgen een tweede kans in Cydia.

Meer over handige jailbreakapps en -tweaks lees je in ons uitlegartikel: Beste jailbreaktweaks en -apps

Simlockvrij maken van iPhone

Dit was vroeger dé belangrijkste reden om te jailbreaken. Het is inmiddels niet meer relevant, omdat iPhones vrijwel altijd simlockvrij zijn.

Installeren van apps zonder ervoor te betalen

Dit kan een reden zijn om te jailbreaken, maar niet iets dat we op iCulture bespreken omdat je er auteursrechten mee overtreedt. Het is illegaal en dus strafbaar.

Is jailbreaken gevaarlijk?

Het uitvoeren van een jailbreak brengt geen risico’s met zich mee. Je kunt altijd weer terug naar de officiële firmware van Apple, waardoor de jailbreak zal verdwijnen. Dit doe je door een hersteloperatie in iTunes uit te voeren. Als een jailbreak-app voor problemen zorgt, zal de iPhone automatisch door MobileSubstrate in safe mode gezet worden. Je kunt daarna de app verwijderen. Ook is het mogelijk om de knop voor het verhogen van het volume ingedrukt te houden tijdens het opstarten, om ervoor te zorgen dat het toestel direct in de safe mode wordt gestart. Jailbreaktools worden uitvoerig getest voordat ze beschikbaar worden gesteld door teams als iPhone Dev Team, het Evad3rs-team of iH8sn0w. Wel is het verstandig om een backup te maken van je iPhone, iPod touch of iPad, voordat je gaat jailbreaken.

Is jailbreaken moeilijk?

Het uitvoeren van een jailbreak was vroeger ingewikkeld. Je moest tientallen stappen in een vaste volgorde uitvoeren. Tegenwoordig is jailbreaken niet meer moeilijk: je hoeft alleen maar een paar kliks uit te voeren. Dat wil niet zeggen dat je nonchalant ermee moet omgaan: ondanks het principe van aansluiten en klikken zijn er toch mensen die vastlopen tijdens het proces. Vat het jailbreaken daarom niet te licht op, ga er rustig voor zitten en lees de handleiding goed. We hebben een apart uitlegartikel met een handleiding jailbreaken.

Is jailbreaken legaal in Nederland?

In Nederland bestaat geen wet waarin het jailbreaken van de iPhone wordt verboden. Er zijn ook geen gerechtelijke uitspraken geweest waarin werd gesteld dat jailbreaken is verboden. Het uitvoeren van een jailbreak is volledig legaal. Wat echter NIET is toegestaan is jailbreaken om betaalde applicaties uit de App Store gratis te downloaden. Downloaden van muziek is legaal in Nederland, maar dat geldt niet voor software en apps. Het is op iCulture dan ook niet toegestaan om over illegale apps te discussiëren.

Verlies ik door jailbreaken mijn garantie?

Apple repareert geen iPhones waarop een jailbreak actief is. Als je je iPhone terug naar de Apple Store moet brengen vanwege een defect, is het daarom aan te raden om eerst de jailbreak ongedaan te maken. Hoe dat moet lees je verderop in dit artikel. Er is daarna geen spoor meer van de jailbreak terug te vinden.

Hoe moet je jailbreaken?

Dit wordt uitgelegd in onze jailbreak-handleidingen, die steeds worden aangepast aan de nieuwste tools. Er is sprake van een kat-en-muisspel tussen Apple en de jailbreak-ontwikkelaars. Een jailbreak maakt gebruik van een kwetsbaarheid of beveiligingsprobleem in iOS. Voor elke nieuwe iOS-versie moeten nieuwe tools uit worden gebracht. Soms wordt een bepaald lek gedicht, waardoor de jailbreakteams weer op zoek moeten naar een nieuwe kwetsbaarheid die ze kunnen gebruiken voor een nieuwe jailbreakmethode. Het kan bij het verschijnen van een nieuw iOS-apparaat of een nieuwe firmware-versie even duren voordat er een werkende jailbreak is.

Waarom legt Apple zoveel beperkingen op?

Apple gaat uit van het principe dat “dingen gewoon moeten werken”. Ze zijn daarom wat voorzichtiger met het toevoegen van allerlei nieuwe functies. Apple heeft gekozen voor een ‘walled garden’ waar gebruikers apps kunnen downloaden, zonder zich druk te hoeven maken over virussen of malware. Dit betekent ook dat niet alles door de strenge keuring van Apple komt. Bij afgewezen apps gaat het vaak om technische zaken (de app grijpt te diep in op het systeem), bemoeizucht (Apple wil geen naakt, geen politieke controverses) of juridische zaken (overtreding van auteursrecht, misbruik van Apple-logo’s). Apple bepaalt wat goed voor je is. Dat heeft tot gevolg dat je als gebruiker weinig rommel krijgt voorgeschoteld en relatief veilig bent ten opzichte van andere mobiele besturingssystemen. Bij Android is regelmatig in het nieuws dat er een nieuwe malware-uitbraak heeft plaatsgevonden. Bij de iPhone is dat nog niet voorgekomen, maar het betekent wel dat je als gebruiker soms tegen wat kinderachtige beperkingen aanloopt.

Cydia: de app store voor jailbreakers

ios7-cydia-icoonApps en tweaks installeren doe je via Cydia, een alternatieve app store die wordt beheerd door Jay Freeman (bijnaam: Saurik). De Cydia-app wordt automatisch op je iPhone geïnstalleerd als je een jailbreak uitvoert. In de Cydia Store vind je gratis en betaalde apps. Bij het opstarten van Cydia krijg je de mogelijkheid om aan te geven dat je gewone gebruiker bent. Je krijgt dan niet de geavanceerde tweaks te zien die voor ontwikkelaars interessant zijn. Cydia bevat tabbladen en een zoekfunctie waarmee je eenvoudig door de apps kunt bladeren. Via het tabblad Categorieën kun je specifieke tweaks en apps bekijken.

Cydia werkt met bronnen. Die worden ook wel repositories (kortweg repo) genoemd. Standaard zijn er al een aantal veelgebruikte repo’s in Cydia aanwezig, zoals de Big Boss-repo. Voor obscure tweaks moet je soms een nieuwe repo toevoegen. Dit doe je via het tabblad Wijzigingen > Bronnen.

Jailbreak verwijderen, kan dat?

Het is op elk moment mogelijk om de jailbreak te verwijderen. Moet je je iPhone inleveren bij Apple voor reparatie, dan is het aan te raden om de jailbreak eraf te halen, om onnodige discussie te voorkomen. Ook bij tweedehands verkoop is het verstandig om de jailbreak eraf te halen.
Het verwijderen van de jailbreak is eenvoudig: voer een hersteloperatie uit via iTunes. Je gaat dan terug naar de originele firmware.

  1. Sluit de iPhone, iPad of iPod aan op de computer en start iTunes.
  2. Maak een reservekopie, om te voorkomen dat er gegevens verloren gaan.
  3. Herstel je iOS-apparaat met de originele iOS-software.

Kan ik zomaar firmware-updates installeren?

Zodra er een nieuwe firmware-versie voor de iPhone uitkomt, lees je dat meteen op iCulture. We waarschuwen daarbij meteen om voorzichtig te zijn. Als je een firmware-update installeert kun je daarbij de jailbreak kwijtraken. Ook kun je de mogelijkheden om een toekomstige jailbreak uit te voeren ernstig beperken. Het is daarom aan te raden om SHSH-blobs op te slaan (zie hieronder). Maar belangrijker nog: installeer niet zomaar nieuwe firmware-updates! Wacht tot de jailbreak-ontwikkelaars hebben aangegeven dat de update veilig is.

Wat zijn SHSH-blobs?

Jailbreaken is niet bij iedere versie van iOS mogelijk. Voor de nieuwste versie van iOS is vaak (nog) geen jailbreak beschikbaar. Je zult dan terug moeten naar een oudere versie van iOS. Maar dat kan niet altijd, omdat Apple een handtekening afgeeft voor iedere iOS-versie. Die handtekening moet gecontroleerd worden, voordat je een iOS-versie kunt installeren. De handtekening is uniek voor ieder apparaat. Door je SHSH-blob op te slaan met een tool als TinyUmbrella leg je de unieke handtekening vast voor later gebruik. Omdat Apple alleen een handtekening afgeeft voor de nieuwste versie van iOS is het zaak om de SHSH-blob van elke iOS-versie op te slaan, zodat je altijd terug kan naar een eerdere versie.

Wat zijn de voordelen en nadelen van jailbreaken?

We hebben hierboven al uitgelegd waarom je wou willen jailbreaken, bijvoorbeeld om allerlei tweaks te installeren. Hieronder gaan we nader in op de voordelen en nadelen van jailbreaken.

Er was een tijd dat jailbreaken van de iPhone noodzakelijk was. Zonder jailbreak kon je de simlock niet verwijderen en kon je de iPhone niet buiten de VS gebruiken. Bovendien waren simpele functies als knippen en plakken en multitasking alleen mogelijk met een jailbreak. Ondertussen is jailbreaken niet meer zo noodzakelijk. Wat zijn tegenwoordig de voordelen en nadelen van een jailbreak?

iOS heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld. Apple heeft nieuwe functies toegevoegd, waarvoor je eerder nog een jailbreak moest uitvoeren. Het knippen en plakken en multitasking zijn twee goede voorbeelden daarvan, maar het Berichtencentrum is ook een goed voorbeeld.


Misschien is Berichtencentrum niet zo geraffineerd en veelzijdig als IntelliScreenX, LockInfo en MobileNotifier, maar voor de gewone gebruiker is het goed genoeg. Het is bovendien gemakkelijk in gebruik: Berichtencentrum heeft maar een paar instellingen en er kan niets misgaan, terwijl je bij de jailbreaktweaks door instellingen, menu’s en opties moet bladeren. Voor heel wat gebruikers is het een reden om niet meer te jailbreaken, ook al is het tegenwoordig makkelijker dan ooit. Je hoeft niet meer 74 stappen in een Terminal-applicatie te doorlopen, maar hoeft alleen op een paar knoppen te drukken.

iOS 5 en iOS 6 zorgden voor een afname in populariteit van het jailbreaken. iOS 5 omdat een hoop functies werden geïntroduceerd die uit de jailbreak-scene leken te zijn overgenomen (zoals het eerder genoemde Berichtencentrum, maar ook het maken van folders op het homescreen en het gebruik van tethering). Bijna alle grote vernieuwingen die Apple in iOS heeft doorgevoerd, waren eerder al gerealiseerd met jailbreak-tweaks. Bij iOS 6 deed zich het probleem voor dat de iPhone 4S en iPhone 5 nog niet te jailbreaken waren, waardoor veel mensen er gedwongen vanaf zagen en zich neerlegden bij een iPhone zonder jailbreak. Er ontstonden tweaks waar je geen jailbreak voor nodig hebt.

Voordelen jailbreaken

Hieronder noemen we een aantal voordelen van jailbreaken:

Meer keuze

Met een jailbreak kun je nog steeds alle apps via de App Store installeren, maar heb je óók toegang tot allerlei tweaks en apps die volgens Apple niet zijn toegestaan. Wil je Google Chrome als standaardbrowser instellen, dan kan dat alleen met een jailbreak. En wil je XBMC gebruiken, dan kan dat alleen na een jailbreak.

Snellere innovaties

Apple is conservatief als het op nieuwe functies aankomt. Hoewel we Apple graag willen zien als een innovatief bedrijf dat steeds weer nieuwe revoluties ontketent, blijkt Apple toch redelijk voorzichtig met het introduceren van nieuwe functies. Bij de introductie van de eerste iPhone weigerde Apple bijvoorbeeld om apps van derden toe te laten. Knippen en plakken, Berichtencentrum en Multitasking volgden pas later dan andere mobiele besturingssystemen, bijvoorbeeld Android. Die voorzichtige koers blijkt een succesvolle greep voor Apple, want daardoor wordt iOS niet “te moeilijk”. Apple introduceert nieuwe functies pas als ze bijna volledig foolproof zijn en iOS niet kunnen laten vastlopen. Die voorzichtigheid zie je bij jailbreak-ontwikkelaars niet: ze hoeven geen rekening te houden met de grote massa en gebruikers accepteren ook makkelijker dat iPhones door een tweak traag of instabiel kunnen worden.

Niet wachten op de volgende grote update

Apple brengt maar één keer per jaar een nieuwe versie van iOS uit. Tussentijds worden er nauwelijks nieuwe functies geïntroduceerd die diep ingrijpen op het systeem (bijvoorbeeld multitasking en folders maken). Bij jailbreak-tweaks is het altijd mogelijk om nieuwe tweaks in te voeren, zodra ze worden ontdekt.

Zelf bepalen wat je met je toestel doet

Apple bepaalt graag wat goed voor ons is en legt daarbij ook allerlei beperkingen op. Toegang tot het bestandssysteem, zoals je op de desktop hebt? Liever niet. Een geanimeerde wallpaper instellen? Nee joh, nergens voor nodig. Maar ben je iemand die van tweaken en experimenteren houdt, dan loop je al snel tegen de grenzen van Apple aan. Bij een jailbreak heb je meer vrijheid om tweaks te proberen die Apple zou afkeuren, omdat het niet voldoet aan de strenge en soms wat irrationele regels.

Nadelen jailbreaken

Nadelen van jailbreaken zijn er ook. We sommen hier een aantal op:

Je kunt niet zomaar updates installeren

Je moet op je hoede zijn na een jailbreak dat je niet zomaar iOS-updates kunt installeren. Brengt Apple de volgende iOS-versie uit, dan moet je vaak wachten tot een van de jailbreakteams groen licht geeft. Voer je wel een iOS-update uit, dan sluit je soms de mogelijkheid van een toekomstige jailbreak uit.

Het levert extra werk op

Jailbreaken is simpel: met de huidige tools hoef je alleen maar op een knop te drukken. Maar daarna komt het echte werk: het uitzoeken van de tools en tweaks, het zoeken van de beste repo’s, het bijhouden van de updates. En daarna nog het inrichten en instellen van al die tweaks. Er is veel mogelijk, maar dat betekent ook dat je een hoop zelf zult moeten uitvoeren.

Jailbreaken is rommelig

Apple heeft een enorm marketingbudget en huurt mensen in om de ervaring in de App Store zo prettig mogelijk te maken. Het ziet er gelikt en gebruiksvriendelijk uit. In Cydia, de appwinkel voor jailbreakers, is dat veel minder het geval. Tweaks worden vaak gemaakt door ontwikkelaars die in hun vrije tijd aan een app werken en geen team van designers en betatesters achter de hand hebben (ook omdat de apps vaak gratis zijn en er minder vaak een verdienmodel achter zit). Je zult dus rekening moeten houden met apps die er soms wat minder professioneel uitzien, maar wel een nuttige functie hebben.

Je iOS-apparaat kan minder stabiel worden

Jailbreak-tweaks kunnen dieper ingrijpen op het systeem dan apps die Apple goedkeurt. Ook is er minder toezicht op wat er al dan niet wordt toegelaten in de diverse repo’s. Dat betekent dat je iPhone minder stabiel kan worden, vaker kan crashen of ander gek gedrag gaat vertonen. In dat geval moet je op zoek naar de boosdoener en het probleem oplossen.

Wat het laatste punt betreft: gelukkig kun je je toestel na het jailbreaken altijd herstellen met de originele firmware, om de jailbreak ongedaan te maken. Dus mocht het toch niet genoeg voordelen bieden of loop je tegen problemen aan, dan kun je altijd terug.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2017
Onderwerp