Apple Watch Wi-Fi instellingen

Apple Watch jailbreak: wat is er mogelijk?

Het is mogelijk om de Apple Watch te jailbreaken met de methode JelbrekTime. In deze gids lees je wat de mogelijkheden voor een Apple Watch jailbreak zijn en of het haalbaar is.

Apple Watch-jailbreak aankondiging

Jailbreak-ontwikkelaars hebben zich altijd voornamelijk op de iPhone gericht en veel minder op andere apparaten zoals de Apple Watch. Toch is het ontwikkelaar Tihmstar gelukt om een jailbreak voor de Apple Watch te maken, die JelbrekTime heet. Daarmee kunnen geïnteresseerde gebruikers hun horloge jailbreaken zodat ze niet langer gebonden zijn aan de beperkingen die Apple stelt.

JelbrekTime: wat is het?

Tihmstar heeft een stapsgewijze jailbreak-handleiding voor de Apple Watch gepubliceerd op Github. Daarmee krijg je complete lees- en schrijfrechten op het bestandssysteem van de Apple Watch. Je kunt dan bijvoorbeeld apps van derden installeren, die niet in de App Store toegelaten zijn. Vervolgens kun je ze op de Apple Watch starten en gebruiken.

Het gaat hier om een vrijwel complete jailbreak voor de Apple Watch. Het geeft lees- en schrijfrechten op rootniveau en diverse functies waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. Dit is hoe de maker de mogelijkheden omschrijft:

  • Exploits kernel using v0rtex
  • Remounts root filesystem as read/write
  • Root access (tfp0 patch)
  • Extracts bootstrap.tar package
  • h3lix kernel patches

Hoe bruikbaar is deze Apple Watch jailbreak?

Helaas is Tihmstar niet van plan om JelbrekTime langere tijd te onderhouden. Het project is meer bedoeld om de haalbaarheid van een Apple Watch jailbreak te laten zien en niet bedoeld om het gemakkelijk te maken voor eindgebruikers.

Apple Watch jailbreak

Daardoor moet je voor het gebruik van deze jailbreakmethode beschikken over een heel specifieke configuratie: het werkt alleen op de Apple Watch Series 3 met watchOS 4.1. de ontwikkelaar is niet van plan om dit verder uit te breiden. Ook komt er geen eigen App Store. Tihmstar heeft dan ook al aangegeven dat er geen updates komen en dat de verdere ontwikkeling afhangt van liefhebbers die ermee verder willen.

Wil je JelbrekTime op andere Apple Watch-modellen of watchOS-versies gebruiken, dan zul je kleine aanpassingen in de code moeten doen.

De release van JelbrekTime is dan ook niet bedoeld voor het algemene publiek, maar voor ontwikkelaars zodat zij dieper in watchOS kunnen duiken en kunnen achterhalen wat er mogelijk is.

Waarom een Apple Watch jailbreak?

In de toekomst zou een dergelijke watchOS jailbreak gebruikers de mogelijkheid kunnen geven om zelf aanpassingen te doen. Zo zou je in de workout-app zelf kunnen bepalen welke sporten erin staan. Als je niet aan wandelen en steppen doet, kun je die sporten uit de lijst halen.

Ook zou je met een Apple Watch jailbreak de interface kunnen aanpassen, eigen wijzerplaten gebruiken en nog veel meer.

Er zijn in het verleden wel eens beloftes gedaan dat er snel een jailbreak voor de Apple Watch aan zat te komen. Zo beloofde ontwikkelaar Maxime Damery in 2016 dat er ‘snel’ een Apple Watch jailbreak zou worden uitgebracht. Maar die kwam er uiteindelijk niet.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Met de methode van Damery zou je in staat zijn om eigen wijzerplaten en andere tweaks te installeren. Er zou ook een bijbehorende iOS-app komen waarmee je eigen watchfaces zou kunnen maken en thema’s en tweaks kon installeren, vergelijkbaar met Cydia. Van dit project kwam uiteindelijk niets terecht.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Risico’s van Apple Watch jailbreaken

Het jailbreaken van een Apple Watch is een riskante klus, omdat er geen poort aanwezig is om een kabel op aan te sluiten. Als er iets mis gaat kun je je Apple Watch niet via een kabel in iTunes herstellen, zoals bij de iPhone wel mogelijk is. Het horloge is volledig afhankelijk van draadloze communicatie. Als dit uitvalt door de jailbreak is er geen weg meer terug. Een positieve ontwikkeling is dat jailbreak-toepassingen vaak nieuwe ideeën voor het voetlicht brengen, die Apple later kan overnemen in de officiële versie van watchOS. Zo kan een jailbreak zorgen voor innovatie.

Lees meer over jailbreaken in onze andere gidsen:

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch