iOS 5 uitgelicht: Safari Reader, Leeslijst en privacyfilter

In iOS 5 gaat Apple ruim 200 nieuwe functies introduceren. In de webbrowser Safari zijn meerdere te vinden, zoals een Leeslijst, tabbladen in de iPad-browser en Safari Reader, die drukke webpagina's makkelijker leesbaar maakt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad browserApple gaat in iOS 5 nieuwe functies voor Safari invoeren. Voor de iPad komen er tabbladen (zie afbeelding), zodat je makkelijker tussen websites kunt wisselen. Op alle iOS-apparaten heb je straks Reading List en Safari Reader beschikbaar, twee nieuwe functies om makkelijker webpagina’s te kunnen lezen en webpagina’s te bewaren voor later. Ook beloofde Apple dat Safari snelheidsverbeteringen bevat, op alle apparaten waarop iOS 5 is geïnstalleerd. Dat belooft veel goeds, dus laten we meteen in de nieuwe functies duiken.

Privémodus: internetten zonder schaamte

Er zijn mensen die het een ‘pornoschakelaar’ noemen, maar je zou het ook gewoon een privacyschakelaar kunnen noemen. Of zoals Apple zegt: de privémodus.

privemodusIn de instellingen van Mobile Safari vind je voortaan een schuifknop waarmee je kunt zorgen dat er geen geschiedenis van bezochte websites wordt vastgelegd. Waarom je zo’n knop zou willen gebruiken, kan voor iedereen verschillend zijn. Misschien mogen anderen niet weten dat je in de webwinkel van Wehkamp bent geweest. Of wil je de website van je bank bezoeken en wil je zeker weten dat niemand gegevens daarvan kan natrekken. Hoe dan ook: ga naar Instellingen > Safari om bij het blokje Privacy de schakelaar Privémodus aan te zetten. Je kunt hier ook aangeven of je cookies wilt verwijderen. Kom je er pas na afloop achter dat je de privémodus niet had ingeschakeld, dan kun je natuurlijk altijd via ‘Verwijder websitedata’ zorgen dat anderen écht niet de inloggegevens van je bank kunnen achterhalen. Of blader nog iets verder naar beneden en kies voor ‘Wis geschiedenis’ om alleen het lijstje van bezochte websites te verwijderen.

Er zijn twee redenen waarom de privémodus handig is. Anderen zullen misschien niet zo snel in je browsergeschiedenis gaan snuffelen, maar het kan ook gebeuren dat ze te goeder trouw een websitenaam intikken. Safari doet suggesties op basis van sites die je eerder hebt bezocht, dus tikt iemand ‘you…’ in om youtube.com te openen, dan zullen ook andere sites zoals younginprison.nl of youngworks.nl worden geopend, als je die eerder in Safari hebt bekeken.

Let op: iOS 5 verschijnt pas dit najaar (datum nog onbekend) voor eindgebruikers. Dit artikel is gebaseerd op de testversie die op 6 juni is vrijgegeven voor ontwikkelaars. De ontwikkelaarsversie is niet geschikt voor algemeen, persoonlijk gebruik. Snel bijlezen? WWDC 2011: Apple’s aankondigingen over iOS 5 en iCloud in 25 bullets.

Koppeling openen op de achtergrond

In Mobile Safari vind je nog een andere handige functie: het openen van URL’s op de achtergrond. Als je een interessante website aan het doorlezen bent, kom je onderweg wel eens linkjes naar interessante pagina’s tegen die je wilt lezen – maar niet meteen! Klik je echter op een linkje in Safari, dan opent de browser meteen een nieuwe webpagina. Via de instellingen van Safari kun je nu aangeven dat de pagina op de achtergrond geopend moet worden. Je kunt dan rustig blijven lezen en bladert op een later tijdstip naar de geopende link.

open koppeling

Safari Reader: drukke webpagina’s zonder afleiding lezen

Bekijk onderstaande webpagina’s eens aandachtig: links zie je een webpagina met allerlei plaatjes, banners, navigatielijstjes en linkjes naar andere artikelen. Het ziet er gezellig druk uit, maar lekker lezen lukt niet. Je wordt teveel afgeleid door allerlei ‘troep’ en ‘vulling’ op de website. Rechts is een geoptimaliseerde versie te zien, waarbij de nieuwe functie Safari Reader in actie is gekomen.

safari reader

Op de desktop zijn al oplossingen verzonnen voor het comfortabel lezen van drukke websites, zoals InstaRead. Dit is een add-on voor Firefox en Chrome die op webpagina’s alle overbodige opmaak weghaalt. Op de iPhone heb je ook al oplossingen, zoals Readability. Tweetbot en Reeder zijn apps die er al ondersteuning voor bieden. Readability heeft trouwens een sterke band met Instapaper, een dienst die we later in dit artikel nog eens zullen tegenkomen.

safari reader iconDe nieuwe Reader-functie in Safari is ook al beschikbaar op de Mac. Nu komen daar iOS-apparaten bij. Het lezen van nieuwsartikelen wordt daardoor prettiger: alle afleiding en overbodige content verdwijnt uit beeld. Je ziet alleen de teksten van een website, eventueel voorzien van een paar foto’s. Je kunt zelfs een artikelen van meerdere pagina’s samenvoegen tot één lap tekst, die je doorlopend kunt lezen. De nieuwe functie is te bereiken via een knop in de adresbalk (naast de ingetikte URL).

Leeslijst: interessante webpagina’s later lezen

Leeslijst (Reading List) is een nieuwe functie in Safari, waar diensten als Read It Later en Instapaper het wel eens benauwd van kunnen krijgen. Leeslijst houdt in, dat je een artikelen die je op een website tegenkomt kunt opslaan om later te lezen. Het is dus een speciaal soort bookmarks, die tussen al je iOS- en Mac-apparaten worden gesynchroniseerd. Je ziet een interessant artikel op je iPhone en markeert dit, zodat je het later op je Mac of iPad rustig kunt lezen. Je kunt ook het volledige artikel met de inhoud van een webpagina via e-mail naar vrienden sturen. Een Twitter-functie is standaard al aanwezig, dus je kunt meteen vanuit Safari laten weten dat je een interessante webpagina gevonden hebt – die anderen dan weer op hun Leeslijst kunnen zetten.

reading listJe zou denken dat Apple met Leeslijst de broodwinning wegrooft voor makers van apps zoals Instapaper. Maar ontwikkelaar Marco Arment klom meteen in de pen om een stukje erover te schrijven. Hij ziet juist kansen en ziet voor Instapaper een hoopvolle toekomst, onder andere omdat Reading List een halo-effect zal hebben voor later-leesdiensten.

If Reading List gets widely adopted and millions of people start saving pages for later reading, a portion of those people will be interested in upgrading to a dedicated, deluxe app and service to serve their needs better. And they’ll quickly find Instapaper in the App Store.

Instapaper heeft een ander voordeel: er is al een behoorlijk ‘ecosysteem’ omheen ontstaan, met tientallen apps die ondersteuning voor Instapaper bieden. Leeslijst is voorlopig alleen aanwezig in de Safari-browser, terwijl Instapaper al in veel meer apps en toepassingen voorkomt. En er zijn nog geen aanwijzingen dat Apple de Leeslijst-functionaliteit gaat openzetten voor apps van derden.

Er is echter wel een verschil: de Leeslijst zal straks door miljoenen iPhone-bezitters gebruikt worden, Instapaper niet. Momenteel heeft maar 1% van de iOS-gebruikers gekozen voor Instapaper. Zelfs als dat verdubbelt naar 2% door het halo-effect dat de Instapaper-ontwikkelaar verwacht, betekent het een enorm succes voor zo’n kleine ontwikkelaar. Instapaper is voor €3,99 verkrijgbaar in de App Store.

leeslijst reading list   leeslijst iphone

Hierboven zie je twee screenshots van de Leeslijst: bij het bekijken van een webpagina kun je nu een menu openen met ‘Voeg toe aan leeslijst’ als tweede optie. In dit geval hebben we de website iPhoneclub.nl aan de Leeslijst toegevoegd. Onze website zie je daarna in de leeslijst verschijnen.

Tabbladen? Alleen op de iPad

tabbed browsingIn Safari op de iPhone kun je meerdere websites tegelijk openen, maar je hebt steeds één website in beeld. Via een knopje onderin het scherm kun je tussen de geopende webpagina’s wisselen. Echt makkelijk is dat niet en de komst van iOS 5 verandert er helaas niets aan, wat de iPhone betreft. Op de iPad gaat er wel iets veranderen: er komen tabbladen. Wil je op de iPhone toch tabbladen gebruiken, dan zijn er apps van externe ontwikkelaars. Er is op het scherm van de iPhone weinig ruimte om tabbladen te gebruiken, maar een iPhone-browser die het op zich mooi heeft opgelost is de hierboven getoonde Hermes-browser.

Vragen of aanbieden om/van UDID’s en/of links naar iOS5 beta-firmware is nadrukkelijk niet toegestaan in de reacties of op het forum.

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.