iOS 5 uitgelicht: PC Free, draadloos synchroniseren en backups maken

In deze editie van "iOS 5 uitgelicht" een overzicht van de mogelijkheden om je iOS-apparaat zonder iTunes te activeren en in te stellen, evenals de mogelijkheid voor draadloos synchroniseren en backuppen in de aankomende grote update voor het iOS-besturingssysteem die deze herfst beschikbaar komt.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iOS 5 is PC Free en kan draadloos synchroniseren en backuppenMaandagavond introduceerde Apple de aankomende grote update voor het iOS-besturingssysteem, iOS 5. Het nieuwe OS brengt volgens Apple meer dan 200 nieuwe functies, zoals vernieuwde notificaties met berichtencentrum en widgets en het vernieuwde toegangsscherm. In de serie ‘iOS 5 uitgelicht’ lichten we telkens enkele grote of kleine functies eruit waar we dieper op ingaan. In dit artikel lees je meer details over twee functies die met luid gejuich werden ontvangen: PC Free en draadloos synchroniseren én backups maken.

PC Free: wat is dat?

John Gruber voorspelde het al: wat als Apple een heel nieuwe out-of-the-box-ervaring zou kunnen bieden, als je geen computer meer nodig hebt? Hij bleek gelijk te hebben. Gisteravond maakte Apple bekend dat je geen computer meer is vereist om je pasgekochte iOS-apparaat te kunnen activeren. Voorheen moest je je iPhone, iPod touch of iPad eerst met de bijgeleverde USB-kabel aan iTunes hangen om te kunnen activeren. Dat ritueel is verleden tijd. Dit is vooral handig voor mensen die een iOS-apparaat kopen, maar geen computer bezitten.

Maar PC Free gaat verder dan dat. Apple heeft nu alle functies in iOS ingebouwd, zodat je zaken waar je normaal een computer voor nodig had, gewoon met je iOS-apparaat kunt doen. Dit betreft bijvoorbeeld het toevoegen en verwijderen van agenda’s en e-mailmappen en het bewerken van foto’s. Het activeren en instellen van je apparaat kan voortaan helemaal draadloos. Als je je iOS-apparaat voor de eerste keer aanzet, wordt je begroet met de tekst ‘Welkom’. Vervolgens kun je de taal van je apparaat instellen, verbinden met een Wi-Fi-netwerk en aangeven hoe je je apparaat verder wilt instellen: als nieuw apparaat, vanaf een bestaande iCloud-backup of vanaf een backup in iTunes. Het is niet duidelijk of dat laatste ook draadloos kan. Onderstaande video toont hoe het instellen via iCloud op een iPhone werkt.

https://www.youtube.com/watch?v=oxBsKO2lJQk

Let op: iOS 5 verschijnt pas dit najaar (datum nog onbekend) voor eindgebruikers. Dit artikel is gebaseerd op de testversie die op 6 juni is vrijgegeven voor ontwikkelaars. De ontwikkelaarsversie is niet geschikt voor algemeen, persoonlijk gebruik. Snel bijlezen? WWDC 2011: Apple’s aankondigingen over iOS 5 en iCloud in 25 bullets.

Ook voor het installeren van nieuwe iOS-firmwareupdates ben je vanaf iOS 5 niet meer aangewezen op iTunes. Dit kan straks gewoon vanaf je iOS-apparaat via de optie Software-update in het menu Algemeen in de Instellingen. Het apparaat controleert zelf op software-updates, maar je kunt het ook handmatig doen. Het werkt waarschijnlijk alleen als je met een Wi-Fi-netwerk bent verbonden.

Het principe om draadloos te kunnen updaten wordt met een technische benaming Over The Air-updaten genoemd. Om dit mogelijk te maken, gaat Apple zogenaamde delta-updates aanbieden: niet meer de volledige firmware opnieuw downloaden, maar kleinere updates voor specifieke toevoegingen en verbeteringen.

Draadloos synchroniseren en backups maken

Wi-Fi Sync in iOS 5Om je iOS-apparaat met iTunes te synchroniseren en te backuppen heb je voortaan geen USB-kabeltje meer nodig. iOS 5 maakt het mogelijk om gewoon draadloos, via Wi-Fi, alle content op je apparaat te synchroniseren met iTunes: muziek, applicaties, boeken, foto’s en video’s uit de fotorol, apparaatinstellingen en applicatiedata. Als je wilt is synchroniseren met een kabeltje nog wel steeds mogelijk, wel zo handig als je geen Wi-Fi in de buurt hebt en toch wilt kunnen synchroniseren.

Draadloos synchroniseren en backups maken gebeurt automatisch als je je iOS-apparaat met een voedingsbron (bijvoorbeeld een dock) verbindt. Voorheen kon je dan niets meer met je apparaat doen, maar ook dat is niet langer het geval: synchroniseren en backuppen gebeurt nu op de achtergrond. Door twee rondddraaiende pijltjes in de balk bovenaan kun je zien wanneer het synchronisatieproces actief is.

Backup naar iCloud in iOS 5Bij het synchroniseren en backuppen speelt ook iCloud een grote rol. Met iCloud heb je namelijk de mogelijkheid om alle gegevens die je normaal gesproken via iTunes zou backuppen, gratis naar de servers van Apple te backuppen. Deze gegevens kun je vervolgens weer terugzetten op je bestaande apparaat of elk nieuw iOS-apparaat dat je koopt. Het gaat dan om: aangekochte muziek, applicaties en boeken, foto’s en video’s in de fotorol, apparaatinstellingen, applicatiedata, de organisatie van je icoontjes op het homescreen, sms- en mms-berichten en ringtones. Voor backuppen via iCloud geldt overigens wel dat alleen wijzigingen gebackupt worden, niet elke keer de gehele inhoud van je iOS-apparaat. Ook werkt het alleen over Wi-Fi.

Vragen of aanbieden om/van UDID’s en/of links naar iOS5 beta-firmware is nadrukkelijk niet toegestaan in de reacties of op het forum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2011, 19:27
Categorie iOS
Onderwerpen backup, ios 5 uitgelicht, synchroniseren, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.