Hoofdletters op de iPhone typen

Alles over hoofdletters en Caps Lock op de iPhone en iPad

Het iOS-toetsenbord begint standaard met een hoofdletter, maar schakelt daarna over naar kleine letters. Vind je dat onhandig en wil je altijd grote letters zien, maar niet altijd grote letters typen? Of wil je juist altijd in grote letters typen (Caps Lock)? In deze tip lees je hoe het werkt.

Hoofdletters of kleine letters

Op het toetsenbord van de iPhone en iPad veranderen de letters op basis van of je een hoofdletter of een kleine letter aan het typen bent. Wil je liever dat je altijd hoofdletters ziet, net als op een fysiek toetsenbord? Dat kun je instellen. Ook laten we in deze tip zien hoe je Caps Lock gebruikt. Dit gebruik je als je bijvoorbeeld een hele zin in hoofdletters wil schrijven.

Caps Lock gebruiken op de iPhone en iPad

Door Caps Lock in te schakelen, typ je alleen nog maar hoofdletters in het tekstveld waar je op dat moment bezig bent. Op fysieke toetsenborden vind je hiervoor een speciale toets, maar op de iPhone en iPad (met uitzondering van de 12,9-inch iPad Pro) is daar niet genoeg plek voor. Daarom kun je op deze apparaten een trucje toepassen om Caps Lock in te schakelen.

Hoofdletters en Caps Lock op de iPhone
De betekenis van de Shift-toets van links naar rechts: kleine letters, één hoofdletter, Caps Lock

Om Caps Lock in te schakelen, druk je tweemaal op de Shift-toets. Je ziet dan dat het Shift-symbool verandert in een pijl omhoog met een liggend streepje eronder. Je kunt nu zoveel je wilt typen en het worden automatisch hoofdletters. Caps Lock wordt uitgeschakeld als je het toetsenbord wegdoet, naar de nummers gaat of als je eenmaal op de Shift-toets drukt.

Lukt het niet? Dan moet je waarschijnlijk een aanpassing doen in je instellingen. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenborden en zet de schakelaar bij Schakel Caps Lock in aan.

Hoofdletters op het iOS-toetsenbord

Wil je ervoor zorgen dat je net als op een fysiek toetsenbord altijd hoofdletters op je toetsenbord ziet, ook al komen er kleine letters uit? Zo doe je dat:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar het Toegankelijkheid-menu en tik op Toetsenborden.
  3. Zet de schakelaar naast Toon kleine letters uit.

Altijd grote letters op het iPhone toetsenbord tonen

Let wel: deze schakelaar heeft niet alleen effect op het iOS-toetsenbord, maar ook op onofficiële toetsenborden zoals Swype en SwiftKey. Voorwaarde is dat deze alternatieve toetsenborden moeten het wel ondersteunen.

Vind je het scherm van je iPhone wat te groot om met één hand te kunnen typen? Daar heeft Apple ook wat op bedacht. In onze tip lees je meer over het bedienen van je toetsenbord met één hand.

Bekijk ook

iPhone toetsenbord voor één hand: zo werkt dat

Met het eenhandige toetsenbord kun je makkelijker grotere iPhones met één hand bedienen, linkshandig of rechtshandig. In deze tip vind je alle uitleg hoe je het eenhandige iPhone-toetsenbord gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!