Verschillen iPhone 5s en iPhone 5c: welke moet je kiezen?

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 5s en iPhone 5c? In dit artikel lees je

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

De iPhone 5s en iPhone 5c zijn gelijktijdig verschenen, maar toch zijn ze heel verschillend. Kies jij de strakke iPhone 5s met metalen behuizing? Of de kleurrijke en speelse iPhone 5c? Als je twijfelt tussen de iPhone 5s en de iPhone 5c helpen wij je op weg met een overzicht van de belangrijkste verschillen en afwegingen bij het kopen.
Via het menu spring je snel naar de gezochte info.

Prijs iPhone 5s vs iPhone 5c

iphone 5c rozeDe iPhone 5s en iPhone 5c zijn de afgelopen tijd goedkoper geworden omdat de opvolgers inmiddels verkrijgbaar zijn. Dit zijn de prijzen die gelden in Nederland, België en de meeste andere Europese landen:

Er is dus een groot verschil in prijs en opslagruimte tussen de iPhone 5s en iPhone 5c. De prijsverschillen zijn vooral merkbaar bij de abonnementen. De iPhone 5c is vaak gratis bij een abonnement, terwijl je voor de iPhone 5s soms nog iets moet bijbetalen.

Kleuren iPhone 5s vs iPhone 5c

iphone 5c kleurenDe iPhone 5s is verkrijgbaar in drie rustige kleuren: goud, zilver en donkergrijs (spacegrijs). Bij de iPhone 5c vallen juist de felle kleuren op: geel, roze, groen, blauw en wit zijn de kleuren waaruit je kunt kiezen. Elk toestel wordt geleverd met een wallpaper in dezelfde kleur, die je natuurlijk kunt wijzigen. Ook kun je bij de iPhone 5c gekleurde hoesjes kopen.

Uiterlijk en gewicht iPhone 5s vs iPhone 5c

De iPhone 5s ziet er hetzelfde uit als z’n voorganger, de iPhone 5. De afmetingen en het gewicht zijn hetzelfde gebleven, zodat je bestaande hoesjes voor de iPhone 5 kunt blijven gebruiken. Bij de iPhone 5c is de behuizing totaal anders, door het gebruik van plastic. Er is ook een flink verschil in gewicht: de iPhone 5s weegt 112 gram, de iPhone 5c weegt 132 gram.

iPhone_5S_kleuren

Opslagruimte iPhone 5s vs iPhone 5c

De iPhone 5s is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 16GB of 32GB. Bij de iPhone 5c kun momenteel alleen nog kiezen uit 8GB. Wij raden aan om altijd voor minimaal 16GB te kiezen als je redelijk veel apps wilt installeren. Wil je je iPhone vooral gebruiken om te bellen en voor een paar apps zoals WhatsApp en Instagram, dan is 16GB voldoende.

Processor iPhone 5s vs iPhone 5c

Een van de grootste vernieuwingen in de iPhone 5s was de gloednieuwe A7-processor. Apple was de eerste fabrikant die een 64-bits processor voor smartphones toepaste. Apple noemt een twee keer zo hoge performance voor bewerkingen en graphics, vergeleken met de iPhone 5.

Wil je een toptoestel met maximale performance en heb je niet genoeg geld voor een iPhone 6, dan ben je met de iPhone 5s het beste af. De iPhone 5c is technisch gezien gebaseerd op een voorgaand model, de iPhone 5. Het toestel bevat dezelfde A6-processor.

De iPhone 5s heeft bovendien een M7 motion co-processor (zie hieronder).

Functies iPhone 5s vs iPhone 5c

Als je kijkt naar functies, zijn er 4 belangrijke verschillen tussen de iPhone 5s en iPhone 5c:

  • De iPhone 5s heeft een 64-bits A7-processor met veel betere prestaties.
  • De iPhone 5s heeft een Touch ID vingerafdruksensor om het toestel te beveiligen en om aankopen in de iTunes Store te doen, zonder je wachtwoord in te voeren.
  • De iPhone 5s heeft een M7 motion co-processor die de metingen van bewegingssensoren coördineert. Wil je je iPhone als stappenteller of voor locatiefuncties gebruiken, dan is de iPhone 5s veel beter daarop afgestemd en verbruikt minder energie voor dit soort toepassingen.
  • De iPhone 5s heeft een dubbele ledflitser en een betere camera met grotere sensor.

Camera iPhone 5s vs iPhone 5c

Wat de camera betreft zijn er wel degelijk verschillen tussen de iPhone 5s en iPhone 5c. Beide hebben op het eerste gezicht dezelfde camera’s aan de voorzijde (FaceTime) en de achterzijde (iSight). De iPhone 5c heeft een 8-megapixelcamera met f/2.4 diafragma en ledflitser, de iPhone 5s heeft ook een 8-megapixelcamera maar met f/2.2 diafragma en dubbele ledflitser. Dit zorgt ervoor dat de iPhone 5s veel beter in staat is om foto’s te maken bij matige lichtomstandigheden. De camera van de iPhone 5s heeft een 15% grotere sensor met grotere pixels. Daardoor kan meer licht binnendringen in de sensor en dat levert betere foto’s op dan wanneer Apple voor meer megapixels had gekozen. Verder zit er op de iPhone 5s een continue burstmodus voor actieshots en een slow motion-functie voor video’s. Dit zijn nieuwe functies die ontbreken op de iPhone 5c.

Wat de overige camerafuncties betreft zijn er ook wel veel overeenkomsten. Met beide toestellen kun je 3x zoomen, panoramafoto’s maken en autofocussen. Foto’s worden automatisch voorzien van gps-locatie en er is gezichtsherkenning om te zorgen dat personen altijd duidelijk op de foto staan. Met beide toestellen kun je 1080p video’s met een framerate van 30 fps opnemen. De eigenschappen van de FaceTime-camera aan de voorzijde zijn voor beide toestellen ook hetzelfde: 1,2 megapixels met een resolutie van 1280 x 960 en 720p HD-video’s. Deze frontcamera is bedoeld voor zelfportretten en FaceTime-gesprekken.

Batterijduur iPhone 5s vs iPhone 5c

iphone-5s-goudDe batterijduur van de iPhone 5s en iPhone 5c is hetzelfde. Beide hebben een ingebouwde, niet verwisselbare lithium-ion-batterij. De batterij van de iPhone 5s en iPhone 5c hebben een standbytijd van 250 uur en een gebruiksduur van 10 uur voor bellen of internetten via Wi-Fi. Voor internetten via 3G geldt een gebruiksduur van 8 uur. Je kunt met een volle batterijlading ook 10 uur video kijken of 40 uur muziek luisteren. Wat de batterij betreft is er tussen de iPhone 5s en iPhone 5c dus geen verschil.

Scherm iPhone 5s vs iPhone 5c

Het scherm van de iPhone 5s en iPhone 5c is vrijwel gelijk. Beide hebben een 4-inch display met multi-touch en 1136 x 640 pixels. Bijna alle apps voor iOS zijn geoptimaliseerd voor dit schermformaat; alleen heel oude apps die al een jaar niet meer zijn bijgewerkt, tonen zwarte balkjes boven en onderin het scherm. De pixeldichtheid van 326 pixels per inch (ppi) is bij de iPhone 5s en iPhone 5c hetzelfde en ook bij contrast ratio en de maximale helderheid zijn er geen verschillen.

Software iPhone 5s vs iPhone 5c

De iPhone 5s en iPhone 5c worden beide geleverd met iOS 8. Op oudere modellen kan nog iOS 7 zijn voorgeïnstalleerd, maar je kunt vrij gemakkelijk de software updaten.

Wat er nieuw is, kun je nalezen in: