Twitter-hack

Zo bescherm je je Twitter-account in twee stappen

Voorkom dat je Twitter-account wordt gehackt met deze tip. In twee stappen bescherm je je account en verklein je de kans dat iemand misbruik kan maken van jouw account. We leggen uit hoe je de toegang van apps blokkeert en tweestapsverificatie voor Twitter instelt.

Twitter-account beschermen in 2 stappen

Het zal je maar gebeuren: jouw Twitter-account wordt gehackt en kwaadwillenden gebruiken het om allerlei politieke leuzen de wereld in te slingeren. Of erger nog: er staan hakenkruizen en andere vervelende afbeeldingen op jouw account. Om te voorkomen dat jou dit overkomt is het verstandig om je Twitter-account goed te beschermen in slechts 2 stappen:

Voorkom hacken van je Twitter-account

Als je Twitter-account wordt gehackt, dan kan dat een aantal oorzaken hebben. Eén ervan is dat je een gemakkelijk te raden wachtwoord zoals ‘123456’ had ingesteld. Nu ben je natuurlijk slim genoeg om een sterk wachtwoord te kiezen, maar er loert nog meer gevaar. Je Twitter-account kan ook via externe diensten worden misbruikt. Daarom kun je twee makkelijke maatregelen maatregelen nemen om te voorkomen dat jouw Twitter-account wordt gehackt:

  • Stap 1: Blokkeer toegang voor externe apps.
  • Stap 2: Stel tweefactorauthenticatie in voor Twitter.

Beide maatregelen zijn supersimpel uit te voeren en kosten nog geen vijf minuten. We hebben een aparte tip waarin we uitleggen hoe je kunt achterhalen of iemand anders in jouw Twitter-account is geweest. Dat kan namelijk ook een nieuwsgierige huisgenoot zijn, die jouw DM’s wilde lezen.

Stap 1: Blokkeer externe apps

Misschien heb je ooit Shazam, Lanyard, NOS, TwitLonger, Klout, Dragon Dictation, People Browser en Gowalla toestemming gegeven om je Twitter-account te beheren. Bij sommige diensten weet je soms niet eens meer waar het om gaat. Gowalla? Dat was toch zo’n alternatief voor Foursquare, dat al een paar jaar niet meer actief is? Klopt! En dus heeft het helemaal geen zin dat je al die diensten nog toegang blijft verlenen tot je account.

Je zult misschien schrikken van het aantal diensten dat je zowel lees- als schrijfrechten hebt gegeven.

  1. Ga op de desktop naar Twitter.com en log in met je account.
  2. Tik op je accountfoto en kies Instellingen en privacy > Applicaties.
  3. Vink alles uit wat je niet echt nodig hebt door op Toegang intrekken te klikken.

Twitter: apps blokkeren

Bij sommige apps zie je geen knop, omdat het om iOS-apps gaat. Dit zijn apps die gebruik maken van de Twitter-instellingen op iOS. Zo trek je voor dergelijke apps de toestemming in:

  1. Ga naar Instellingen > Twitter op je iPhone.
  2. Blader omlaag en je ziet een lijst met apps die gebruik mogen maken van de Twitter-inloggegevens.
  3. Zet de schakelaar uit bij apps die je niet langer gebruikt. Verwijder deze apps ook meteen van je toestel.

Twitter-hack voorkomen

Er is echter een probleem bij apps die niet meer op je toestel staan: die zullen niet in het overzicht verschijnen, dus je kunt de schakelaar ook niet omzetten. Het wordt extra lastig bij apps die ook niet meer in de App Store verkrijgbaar zijn, zoals bepaalde spelletjes en verouderde Twitter-clients.

Stap 2: Tweefactorauthenticatie voor Twitter instellen

Twitter biedt je de mogelijkheid om tweefactorauthenticatie in te stellen voor je account. Je kunt dan alleen inloggen als je een speciale code invoert, die je ontvangt op je iPhone. Via de iOS-app van Twitter is het gemakkelijk te activeren via de accountinstellingen.

Twitter tweefactor

Neem even die moeite, want daarna heb je er voor langere tijd plezier van. Misschien ben je geen bekende artiest en loop je niet zoveel risico dat er gerichte aanvallen op jouw account worden gedaan, maar je wil ook niet dat kwaadwillenden namens jou foute dingen gaan roepen.

Kies een sterk wachtwoord die je in een wachtwoordmanager bewaart zodat de kans op een gehackt account nog kleiner wordt.

Wil je weten of iemand anders in jouw Twitter-account is geweest, dan kun je dat als volgt controleren:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Apps
Onderwerpen hackers, twitter
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS