Twitter-hack

Zo bescherm je je Twitter-account in twee stappen

Voorkom dat je Twitter-account wordt gehackt met deze tip. In twee stappen bescherm je je account en verklein je de kans dat iemand misbruik kan maken van jouw account. We leggen uit hoe je de toegang van apps blokkeert en tweestapsverificatie voor Twitter instelt.

Twitter-account beschermen in 2 stappen

Het zal je maar gebeuren: jouw Twitter-account wordt gehackt en kwaadwillenden gebruiken het om allerlei politieke leuzen of oplichterijen de wereld in te slingeren. Om te voorkomen dat jou dit overkomt is het verstandig om je Twitter-account goed te beschermen. Dat doe je in slechts 2 stappen.

Ondanks al deze voorzorgsmaatregelen is het nog steeds mogelijk dat iemand controle over je account krijgt. Dat bleek tijdens de grote Twitter-hack van juli 2020, waarbij iemand toegang kreeg tot de interne systemen van Twitter en daardoor admin-rechten kreeg. Dat is een wel heel uitzonderlijke situatie die (als het goed is) niet nog eens kan plaatsvinden bij Twitter, maar het is toch goed om te weten.

Voorkom hacken van je Twitter-account

Als je Twitter-account wordt gehackt, dan kan dat een aantal oorzaken hebben. Eén ervan is dat je een gemakkelijk te raden wachtwoord zoals ‘123456’ had ingesteld. Nu ben je natuurlijk slim genoeg om een sterk wachtwoord te kiezen, maar er loert nog meer gevaar. Je Twitter-account kan ook via externe diensten worden misbruikt. Daarom kun je twee makkelijke maatregelen maatregelen nemen om te voorkomen dat jouw Twitter-account wordt gehackt:

Beide maatregelen zijn supersimpel uit te voeren en kosten nog geen vijf minuten. We hebben een aparte tip waarin we uitleggen hoe je kunt achterhalen of iemand anders in jouw Twitter-account is geweest. Dat kan namelijk ook een nieuwsgierige huisgenoot zijn, die jouw DM’s wilde lezen.

Bekijk ook

Zo zie je of iemand in jouw Twitter-account is geweest

Zeker weten dat er niemand op jouw Twitter-account is ingelogd? Met deze tip ontdek je of anderen in jouw Twitter-account zijn geweest en hoe je je beschermt met tweestapsverificatie voor Twitter.

Stap 1: Blokkeer externe Twitter apps

Misschien heb je ooit Instagram, Blendle, 9GAG, NOS, Gowalla of een andere app toestemming gegeven om je Twitter-account te beheren. Bij sommige diensten weet je soms niet eens meer waar het om gaat. Gowalla? Dat was toch zo’n alternatief voor Foursquare, dat al een paar jaar niet meer actief is? Klopt! En dus heeft het helemaal geen zin dat je al die diensten nog toegang blijft verlenen tot je account.

Je zult misschien schrikken van het aantal diensten dat je zowel lees- als schrijfrechten hebt gegeven.

  1. Ga op de computer naar Twitter.com en log in met je account.
  2. Klik links op de Meer-knop (boven de blauwe Tweeten-knop) en kies Instellingen en ondersteuning, gevolgd door Instellingen en privacy.
  3. Selecteer nu het Beveiliging en accounttoegang-menu en kies Apps en sessies in de rechterkolom.
  4. De laatste menu’s die je opent zijn Apps en sessies, gevolgd door Gekoppelde apps. Klik daarna op alle onnodige apps om bij iedere app voor Toegang intrekken te kiezen.

Toegang intrekken Twitter apps

Stap 2: Tweestapsverificatie voor Twitter instellen

Twitter biedt je de mogelijkheid om tweestapsverificatie in te stellen voor je account. Je logt dan alleen in als je een speciale code invoert. Deze ontvang je bijvoorbeeld op je iPhone. Via de iOS-app van Twitter is het gemakkelijk te activeren via de accountinstellingen, maar het kan op een vergelijkbare manier ook via de website.

  1. Open de Twitter-app en tik linksboven op je profielfoto.
  2. Tik op Instellingen en ondersteuning, gevolgd door Instellingen en privacy.
  3. Kies Beveiliging en accounttoegang en dan Beveiliging.
  4. Kies Tweestapsverificatie en geef aan welke methodes je wil gebruiken.

Bekijk ook

Beste apps voor tweestapsverificatie op iPhone en iPad

Je kunt je e-mail, accounts en andere diensten nog beter beveiligen met tweestapsverificatie. In dit artikel vind je vijf apps die eenmalige inlogcodes bieden om veilig in te loggen.

Neem even die moeite, want daarna heb je er voor langere tijd plezier van. Misschien ben je geen bekend persoon en loop je niet zoveel risico dat er gerichte aanvallen op jouw account worden gedaan, maar je wil ook niet dat kwaadwillenden namens jou foute dingen gaan roepen. Kies ook een sterk wachtwoord die je in een wachtwoordmanager bewaart zodat de kans op een gehackt account nog kleiner wordt.

Je kunt bijvoorbeeld 1Password of LastPass gebruiken om al je wachtwoorden op te slaan. Hiervoor heb je wel een sterk master password nodig. Hoe je die kiest lees je in onze tip.

Bekijk ook

Een sterk wachtwoord kiezen voor 1Password, LastPass en meer

Hoe bedenk je een sterk wachtwoord en een goed master password voor wachtwoordenapps zoals 1Password en LastPass en als alfanumerieke toegangscode voor je iPhone? Een master password moet voor jou gemakkelijk te onthouden zijn, maar voor een computer moeilijk te raden. Dat maakt de keuze nogal moeilijk. Maar met deze tips kom je een heel eind!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!