Time Machine backups

Time Machine bestanden uitsluiten bij back-ups: zo werkt het

Heb je bestanden op de Mac staan waarvoor je geen backup wilt of nodig hebt? iCulture laat zien hoe je Time Machine uitzonderingen kan laten maken.

Time Machine is een enorm handige manier om back-ups te maken van je Mac. Hierdoor raak je nooit meer je belangrijke bestanden kwijt. Je hebt wellicht ook bestanden op je Mac staan waarvan je juist niet wilt dat er een back-up van wordt gemaakt. In deze tip leggen we uit hoe je bestanden uit Time Machine weert.

Time Machine backups

Bestanden overslaan in Time Machine

Sommige bestanden op je Mac zijn niet nodig om te back-uppen met Time Machine, omdat je ze bijvoorbeeld helemaal niet nodig hebt als je de back-up ooit terug moet zetten. Denk daarbij aan tijdelijke bestanden en onzinnige video’s die je toch niet wilt bewaren. Als je die bestanden uit Time Machine weert, raakt de harde schijf waarop je back-ups maakt minder snel vol en duurt het maken van een back-up minder lang. Voer de volgende stappen uit om bestanden te weren uit Time Machine:

  1. Open Systeemvoorkeuren en ga naar de opties voor Time Machine.
  2. Klik nu rechtsonder in het voorkeurenvenster van Time Machine op de knop Opties.
  3. Nu verschijnt er een nieuw venster waarmee je via de plus-knop bestanden en mapjes kunt toevoegen aan een lijst van uitzonderingen voor Time Machine. Druk op de plus-knop om een bestand te selecteren waarvoor je geen Time Machine back-up wilt hebben.
  4. Druk op Bewaar als je klaar bent. Wil je bestanden die in de uitzonderingenlijst staan toch liever wél in een back-up plaatsen, dan haal je die via het minnetje weer uit de lijst.

Time Machine onderdelen backup uitsluiten

Een handige tip: maakt een apart mapje aan waar je allerlei bestanden in kunt stoppen, waarvan je van tevoren weet dat je ze bij het terugzetten van een eventuele back-up toch niet nodig hebt. Dit mapje zet je via bovenstaande stappen eenvoudig in de lijst met uitzonderingen, waardoor Time Machine bestanden uit dit mapje niet in de back-up zal plaatsen.

Je kunt op de Mac bijvoorbeeld ook de map ‘Downloads’ uitsluiten, die vaak wordt gebruikt voor allerlei tijdelijke bestanden.

Time Machine slaat sommige bestanden over

Time Machine is eigenlijk veel slimmer dan de functie lijkt: de functie weet namelijk vrij goed wat er moet worden opgeslagen in de back-up en welke informatie minder belangrijk is. Daardoor kun je na het herstellen van een back-up snel weer aan de slag, terwijl in de achtergrond de Mac de details in alle rust aan het afronden is. Wat Time Machine standaard overslaat kun je zelf bepalen. Voer hiervoor de volgende stappen uit:

  1. Ga in de menubalk van Finder naar Ga > Ga naar map…
  2. Nu verschijnt het venster ‘Ga naar de map’. Vul hier het volgende pad in en druk daarna op ‘Ga’:

/System/Library/CoreServices/backupd.bundle/Contents/Resources/StdExclusions.plist

  1. Nu opent een nieuw Finder-venster dat je naar die exacte locatie op de Mac brengt. Klik op het bestand StdExclusions.plist. om te bekijken welke gegevens Time Machine overslaat.

Time machine lijst uitzonderingen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Mac
Onderwerp time machine