swiftkey-themes

Dit zijn de beste toetsenbord-apps voor iPhone en iPad

Je zit niet vast aan het standaard toetsenbord op de iPhone of iPad. Talloze alternatieve toetsenborden pakken het helemaal anders aan en in deze round-up vind je de beste.

Toetsenbord-apps voor iPhone en iPad: welke zijn de beste?

Je zit niet vast aan het standaard toetsenbord op de iPhone en iPad. Ontwikkelaars kunnen alternatieve toetsenbord maken, die je in allerlei apps kunt gebruiken. Dat heeft allerlei creatieve ideeën opgeleverd, met toetsenborden die gericht zijn productiviteit of juist op grappige toevoegingen, zoals emoji. We zetten de beste en opvallendste toetsenborden op een rij. Het installeren van toetsenborden in iOS op de iPhone en iPad is eenvoudig.

Je leest hieronder over:

iCulture adviseert: SwiftKey

Het SwiftKey toetsenbord groeide al snel uit tot een van de populairste toetsenborden-apps in de App Store. En dat is terecht: het toetsenbord waarop je woorden kan schrijven met veegbewegingen, is echt razendsnel. Je veegt over de letters en de app voelt moeiteloos aan welk woord je wilt schrijven. Zo niet, dan kies je een alternatief woord uit de balk boven het keyboard. De suggesties van het woordenboek zijn zo goed, dat je ook prima ‘normaal’ kan typen met dit toetsenbord.

SwiftKey ziet er fraai uit, kan meerdere talen naast elkaar aan en maakt schrijven met één vinger makkelijker dan ooit op de iPhone en iPad. SwiftKey is een prima alternatief voor het QuickType-toetsenbord in iOS. De app biedt meerdere kleurenschema’s, waaronder een donkere. Sommige thema’s kosten geld. Lees onze review van SwiftKey voor meer informatie.

Google Gboard: veel functies voor niks

De meest complete toetsenbord-app voor wie niets wil betalen en het prima vindt om info met Google te delen. Google heeft een uitstekend iOS-toetsenbord die ook Nederlands ondersteunt. Bovendien kun je met één toetsenbord heel gemakkelijk andere zaken zoals emoji, gifs, adressen en telefoonnummers invoeren. Je kunt vanuit Gboard snel een zoekopdracht voor Google invoeren, ongeacht welke app je gebruikt. De zoekresultaten deel je gemakkelijk met anderen. Geen wonder dat Gboard in 2017 een iCulture Award won als de beste productiviteitsapp. Je kunt namelijk niet alleen letters tikken, maar ook swipen zoals je bij SwiftKey en Swype gewend bent. Zodra je aan de werkwijze gewend bent voer je veel sneller teksten in. Meer over Google Gboard lees je in onze gids.

Fleksy: zelf toetsenborden maken

Fleksy omarmt veegbewegingen, maar niet om tekst mee te schrijven. In Fleksy geef je met een veeg naar rechts aan dat je de getoonde suggestie wilt gebruiken. Twee vegen is een leesteken neerzetten, met een veeg naar onder of boven corrigeer je het laatste woord of teken. En met een veeg naar links haal je het vorige woord weg. Door al dit geveeg kost het wel wat moeite om deze toetsenbord-app onder de knie te krijgen. Fleksy heeft een uitgebreide autocorrectie en ook als je een woord volledig verkeerd typt, zou het woordenboek van het toetsenbord je fouten moeten repareren.

Fleksy is na een overname onderdeel van Pinterest en dat heeft niet alleen maar voordelen. We hebben gemerkt dat de app sinds de overname minder updates heeft gekregen en dat is jammer. Want met alle aanpassingsmogelijkheden en extensies is dit wel een heel fijne toetsenbord-app. Met allerlei kleurrijke thema’s, gifs, emoji, stickers en dergelijke heeft de app veel te bieden. Wel kost het wat tijd om aan te wennen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je supersnel typen. Lees onze review van Fleksy.

TouchPal: tikken en vegen

TouchPal werkt als een normaal toetsenbord, waarbij je elke letter apart aantikt. Maar als je de smaak te pakken krijgt kun je overschakelen naar de ‘slide’-modus waarbij je je vinger over de toetsen laat glijden. De autocorrectie van TouchPal is erg efficiënt. Je kunt andere kleurenschema’s en thema’s instellen die er nogal maf uitzien. Het is zelfs mogelijk om met de camera een foto te maken en dit als achtergrond voor je toetsenbord te gebruiken. Veel te wild om lekker te kunnen werken, maar het kan leuk zijn tijdens het chatten. Al met al een prima toetsenbord-app, maar niet eentje die zich duidelijk onderscheidt met unieke functies.

Path Input: snel swipen

Path Input was een van de eerste Nederlandstalige swipe-toetsenborden en nog steeds is het een prima app om Nederlandse teksten te typen. Path Input pakt vaak meteen het juiste woord. Zo niet, dan staat het goede woord wel tussen een van de suggesties. De app heeft geen toegang tot internet nodig en dat betekent dat je toetsaanslagen veilig op je eigen toestel blijven. Deze swipe-besturing vergt in het begin wat oefening, maar kan de snelheid waarop je typt aanzienlijk verhogen. Er zijn aparte versies voor iPhone en iPad, dus je betaalt helaas twee keer. Lees onze review van Path Input.

ReBoard: handige shortcuts

ReBoard onderscheidt zich van andere toetsenborden omdat het een taakbalk met handige shortcuts naar populaire diensten toevoegt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een YouTube-video opzoeken en versturen, zonder daarvoor eerst de YouTube-app te openen. Alles regel je namelijk vanuit het toetsenbord. ReBoard is voorzien van een handige tutorial en ondersteunt naast de apps van Apple zoals gezegd ook YouTube, Slack en andere handige apps. Wel vergt de Commmand-knop wat oefening en zaten er in het begin nog wat andere schoonheidsfoutjes in Reboard. In onze review van ReBoard bespreken we ze uitvoerig.

Swype: vegen over letters

Update februari 2018: Swype zal helaas niet verder warden ontwikkeld. Eigenaar Nuance heeft aangegeven dat ze stoppen met Swype.

Swype lijkt veel op SwiftKey. Ook in dit toetsenbord kan je over woorden vegen om ze te schrijven. Het toetsenbord ondersteunt invoer via geschreven tekst en veegbewegingen, maar kan je zelf ook tekst dicteren. Het grootste wapenfeit van Swype is dat je twee talen simultaan kan activeren. Ook het Nederlands is inmiddels toegevoegd aan de lijst met talen die Swype ondersteunt. Swype is niet het enige veegtoetsenbord, maar wel een van de meest nauwkeurige. De app slaagt er goed in om de beweging van je vingers te volgen en daarna de juiste suggestie te doen – ook als je per ongeluk even uitschiet met je vinger. Ook handig is dat je gemakkelijk letters met accenten kunt invoeren en het nummerpad kunt gebruiken.

Andere toetsenbord-apps

Er zijn nog veel meer toetsenbord-apps voor iOS. Hieronder bespreken we een aantal:

  • Minuum (€4,49, iPhone + IAP, iOS 9.1+) - Was ooit een van onze favorieten op iOS , maar is al een tijdje niet meer bijgewerkt. Sneller typen, maar ruimte op het scherm en goede autocorrectie. Leert terwijl je het gebruikt. Ook voor mensen met dikke vingers.
  • GO Keyboard-Emojis&Cool Themes (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 8.0+) - Swipen, emoji, stickers en woordsuggesties, Go Keyboard biedt het allemaal. Ook thema’s, aangepaste achtergronden en zelfs alternatieve lettertypes. Ondersteunt heel veel talen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Een veegtoetsenbord waarmee je ook gemakkelijk emoji kunt typen. Door een letter naar beneden te vegen zie je de bijbehorende emoji. Veeg omhoog voor cijfers.
  • TextExpander + Keyboard (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - TextExpander is op de desktop al jaren een nuttige app voor tekstvervanging. Ook op de iPhone gebruik je TextExpander om met afkortingen volledige woorden en zinnen in te tikken. Met een knop onderin benader je die afkortingen snel.
  • New Emoji & Fonts - RainbowKey (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Deze app met meer dan 50 thema’s voor je toetsenbord is razend populair. Laat je behalve kleuren en achtergronden ook kiezen uit meer dan 30 klikgeluiden en verschillende texturen voor je knoppen.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - PopKey laat zien waar iOS-keyboards nog meer toe in staat zijn: gimmicks. Tik op de wereldbol linksonder en er gaat een wereld van geanimeerde gifs voor je open. Lees ook ons uitgebreide artikel over PopKey.

Speciale toetsenbord-apps voor iOS

Hieronder bespreken we nog een aantal alternatieve toetsenbord-apps voor speciale doelgroepen:

  • Typeeto: remote BT keyboard (€8,99, macOS, 10.9+) - Deze app is bedoeld voor je Mac. Hiermee kun je je Mac-toetsenbord veranderen in een Bluetooth-toetsenbord, zodat je deze kunt gebruiken met je iPad. Handig voor het intikken van langere teksten. Alle tekst verschijnt op het iPad-scherm. Werkt ook met iPhone, Android-smartphones en -tablets, gameconsoles en de Apple TV.
  • Keedogo (€1,09, iPad, iOS 12.4+) - AssistiveWare is een specialist op het gebied van software voor mensen met een handicap, bijvoorbeeld slechtzienden en mensen met een minder fijne motoriek. Keedogo is bedoeld voor mensen die net beginnen met typen en is alleen beschikbaar op de iPad. Helaas sinds 2016 niet meer bijgewerkt en dat is jammer voor zo’n app waar mensen van afhankelijk kunnen zijn.
  • Keeble (€27,99, iPhone/iPad, iOS 12.4+) - Ook van AssistiveWare: Keeble richt zich volledig op toegankelijkheid en is zowel op de iPhone als iPad te gebruiken.

Wil je alles lezen over alternatieve toetsenborden installeren, dan hebben we daarover een apart artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2018
Categorie Apps
Onderwerpen ios 9, toetsenbord
Devices iPad, iPhone, iPod
Software iOS 10, iOS 11, iOS 12, iOS 8, iOS 9