MacKeeper logo

MacKeeper verwijderen van je Mac

Wil je MacKeeper verwijderen van je Mac? In deze tip lees je wat MacKeeper is, of het gebruik ervan kwaad kan en hoe MacKeeper verwijderen het best kan worden aangepakt.

MacKeeper logoMacKeeper is antivirussoftware van het Amerikaanse bedrijf Zeobit. Voor Windows is er de tegenhanger PCKeeper. Veel mensen zijn kritisch over MacKeeper vanwege de opdringerige reclame en de pop-ups die het risico met zich meebrengen dat er adware en spyware wordt geïnstalleerd. Ook is er kritiek op MacKeeper omdat de software je bang maakt voor problemen die er niet zijn.

MacKeeper: opdringerige reclame

De meeste mensen komen met MacKeeper in aanraking door opdringerige advertenties die het bedrijf verspreidt. Ze waarschuwen dat je Mac dringend schoongemaakt moet worden. MacKeeper belooft je Mac schoner en sneller te maken. Het bedrijf achter MacKeeper blijkt er bovendien niet zo frisse praktijken op na te houden, zoals nepreviews, verzonnen testresultaten en bangmakerij.

Wat is MacKeeper?

Volgens de ontwikkelaar is MacKeeper een programma dat je Mac schoner, sneller en veiliger maakt. Maar volgens veel gebruikers maakt MacKeeper je Mac vaak trager en krijg je te maken met advertenties die je dwingen om de betaalde versie van MacKeeper aan te schaffen. In de VS leidde een class action-rechtszaak tegen MacKeeper tot een schikking van 2 miljoen dollar. Hoewel MacKeeper niet echt malware is, is de werking van de software op z’n minst twijfelachtig. Zelfs op een vers geïnstalleerde Mac vindt MacKeeper allerlei problemen – die je uiteraard kunt oplossen door de software te kopen. MacKeeper installeert overigens ook behoorlijk wat onnodige bestanden op je Mac, ter grootte van meer dan 2GB.

MacKeeper op de Mac

De ernstige problemen die MacKeeper vindt, zijn meestal helemaal niet zo ernstig. Het gaat soms om apps die nog niet bijgewerkt zijn en de maatregelen die MacKeeper neemt maken je computer niet altijd sneller. MacKeeper leegt bijvoorbeeld caches, die daarna weer gevuld moeten worden en daardoor wordt je Mac tijdelijk trager. Moraal van het verhaal is, dat je MacKeeper eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Er zitten wel wat nuttige functies in MacKeeper (zoals het maken van een foto van de dader na diefstal van je MacBook of het scannen naar onnodige bestanden), maar daarvoor kun je beter software partijen met een betere reputatie gebruiken zoals CleanMyMac.

MacKeeper verwijderen

Om MacKeeper te verwijderen van je Mac sleep je de app naar de prullenbak. Bij MacKeeper werkt dat ook zo, maar daarmee zijn nog niet alle bestanden verwijderd, zoals bij normale software het geval is. Er blijven nog wat bestanden achter. Met de apps DetectX of FastTasks kun je controleren wat er nog is overgebleven.

Check in ieder geval of deze bestanden verwijderd zijn:

~/Library/Application Support/MacKeeper Helper
~/Library/Caches/com.mackeeper.MacKeeper
~/Library/Caches/com.mackeeper.MacKeeper.Helper
~/Library/LaunchAgents/com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist
~/Library/Preferences/com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist
~/Library/Preferences/com.mackeeper.MacKeeper.plist
~/Documents/MacKeeper Backups
~/Library/Logs/MacKeeper.log
~/Library/Logs/MacKeeper.log.signed
/private/tmp/com.mackeeper.MacKeeper.Installer.config
/Library/Preferences/.3FAD0F65-FC6E-4889-B975-B96CBF807B78

Het laatstgenoemde (onzichtbare) item kun je alleen via de Terminal verwijderen. Ook wil je MacKeeper de toegang tot Keychain (Sleutelhanger) ontzeggen. Dat doe je via Programma’s > Hulpprogramma’s > Sleutelhangertoegang. Klik op het hangslot, voer je admin-wachtwoord in en verwijder alles wat verwijst naar ‘mackeeper’ of ‘zeobit’. Met Bewerken > Verwijderen kun je de toegang blokkeren.

Heb je door MacKeeper last gekregen van adware en malware, dan kun je AdwareMedic gebruiken, een gratis tool dat na een overname in handen is van Malwarebytes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2015
Onderwerp
Categorie
Mac