Vrouw met MacBook

Een andere opstartschijf gebruiken op de Mac

Als er meerdere schijven aan de Mac verbonden zijn, dan kun je bepalen welke je wilt gebruiken als opstartschijf. Wij vertellen hoe het (tijdelijk) wisselen van een opstartschijf werkt.

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je een andere opstartschijf wilt gebruiken. In de meeste gevallen zal het gaan om een aparte schijf waarop een macOS beta staat, zodat je alvast nieuwe functies kunt proberen zonder dat je dagelijkse werkzaamheden in gevaar komen. Je zou ook een iMac kunnen gebruiken als beeldscherm van een Mac mini, of misschien heb je te weinig opslag en wil je een externe SSD gebruiken als opstartschijf. Wat je reden ook is, in deze tip lees je hoe het moet!

Wat is de opstartschijf?

De opstartschijf is de schijf waar het besturingssysteem (macOS) en de apps op zijn geïnstalleerd. Meestal is dit de schijf die fysiek vast in je Mac zit, maar het kan ook een externe schijf zijn. Bij het opstarten kun je kiezen vanaf welke schijf je wilt opstarten. Op elke opstartschijf moet een versie van macOS aanwezig zijn. Dit mag ook een oudere macOS-versie of een betaversie zijn. Een oudere versie kan van pas komen als je software wilt gebruiken dat nog niet goed is aangepast voor de nieuwste macOS-versie.

Opslag van de (opstart)schijf controleren

Wil je weten hoeveel vrije ruimte je nog op je Mac hebt en welk type bestanden de meeste ruimte innemen op je Mac? Ga dan naar Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag (in macOS Monterey en ouder ga je naar  > Over deze Mac en klik op het tabblad Opslag). Hier zie je niet alleen hoeveel ruimte al gebruikt is, maar ook waar de ruimte voor wordt gebruikt.

Mac opslag bekijken in macOS Ventura

Eenmalig een andere opstartschijf gebruiken

Wil je de Mac eenmalig opstarten vanaf een andere opstartschijf? Dat kan door je Mac te herstarten en daarbij een toets ingedrukt te houden.

Schakel de Mac uit en druk bij het opstarten meteen op de Option-toets. Hiermee start je macOS niet zoals normaal, maar word je omgeleid naar het Opstartbeheer-scherm. Hier verschijnen alle schijven waarmee je je Mac kunt opstarten. Selecteer de schijf die je wilt gebruiken en druk op de Enter-toets.

Wisselen van opstartschijf

Wil je een andere schijf gebruiken als opstartschijf? Volg dan de volgende instructies:

  1. Ga in de menubalk naar  > Systeeminstellingen
  2. Klik op Algemeen > Opstartschijf.
  3. Hier zie je een overzicht met alle schijven die momenteel aangesloten zijn. Klik op de schijf die je wilt instellen als opstartschijf.

Mac opstartschijf instellen in macOS Ventura

Vanaf nu start de Mac standaard op vanaf die schijf. In de Opstartschijf-voorkeuren staat ook de knop Herstart. Hiermee kun je meteen je computer opstarten met de nieuwe geselecteerde opstartschijf.

Bekijk ook

Schijf (bijna) vol? Zo kun je grote bestanden verwijderen van je Mac

In macOS kun je grote bestanden en apps gemakkelijk opsporen en verwijderen. In dit artikel leggen we uit hoe je het snelst de grote bestanden opspoort, zodat je ruimte kunt maken op je Mac.

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2023 met M3-chip en een kleurrijk design. Het M3-model biedt betere specificaties en is de opvolger van de iMac uit 2021. De iMac 2023 is nog het enige model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac