Apple MacBook Pro M3 met Cinema 4D

Zo gebruik je High Power Mode op de nieuwste MacBook Pro’s

MacBook Pro's met een M Max chip kunnen de zogeheten High Power Mode gebruiken. Deze tip legt uit hoe je dat doet.

Met de High Power Mode, ook wel ‘Hoog vermogen’ genoemd in het Nederlands, kun je je Mac een extra tandje bij laten zetten. Dit komt van pas wanneer je intensieve taken uitvoert. We vertellen je welke Macs geschikt zijn voor deze modus en hoe je het handmatig kunt activeren.

‘Hoog vermogen’ voor de Mac in het kort

Met High Power Mode kun je je Mac extra hard laten werken. Geavanceerde taken zoals het exporteren van 8K-video of het bewerken van kleuren in 8K ProRes 4444-videobestanden zouden soepeler moeten gaan. Waar je normaalgesproken wat meer geduld zou moeten hebben, is dat met deze modus verminderd. Dat kan nogal wat schelen op een hele dag werken op je Mac.

16-inch Apple MacBook Pro toetsenbord

Apple geeft aan dat je moet verwachten dat de ventilator in je Mac eerder inschakelt wanneer je High Power Mode gebruikt. Het werkt ook als je je Mac enkel op de batterij gebruikt. Het is mogelijk om ‘Hoog vermogen’ apart in te stellen voor zowel batterijvoeding als wanneer je Mac aan de oplader zit.

Is mijn Mac geschikt voor High Power Mode?

Voordat we uitleggen hoe je gebruik maakt van High Power Mode, is het handig om te weten of je Mac er überhaupt ondersteuning voor heeft. Op dit moment is deze modus alleen beschikbaar op deze modellen:

Heb je een andere Mac, dan heb je deze optie niet. Het gaat specifiek om de Max-varianten, dus de gewone M- en M Pro-chips doen niet mee. Vanaf de M3 Max-chip is naast de 16-inch ook de 14-inch MacBook Pro geschikt.

Bekijk ook

Alles over de nieuwste MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max

Alles wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro met M3, M3 Pro en M3 Max van eind 2023. Het zijn de nieuwste drie modellen van Apple's krachtigste laptop. Het gaat hier wederom om een 14- en 16-inch uitvoering. Wat zijn de prijzen, specs en andere functies?

High Power Mode activeren op mijn Mac

Heb je een geschikte Mac? Dan leggen we nu uit hoe je handmatig de krachtigere modus inschakelt. Zoals gezegd kun je je voorkeuren apart instellen voor batterijvoeding en wanneer je Mac wordt opgeladen. Volg deze stappen:

  1. Open Systeemvoorkeuren ( > Systeeminstellingen).
  2. Open het Batterij-menu en kijk bij het kopje Energiemodus.
  3. Kies bij Op batterij voor Veel stroom. Bij Op lichtnetadapter kun je de instelling ook apart inschakelen. Kies ook daar voor Veel stroom als je de high power-mode wil gebruiken als je MacBook aan de oplader zit.
Mac High Power mode instellen
Mac High Power mode instellen

Kies je voor Weinig stroom, dan zal je Mac continu ‘minder goed’ presteren. Natuurlijk is dat relatief en zal je Mac nog steeds snel werken, maar bij intensieve taken zul je dat wel merken. Ga je de deur uit en kun je enige tijd niet opladen, dan raden we aan om te kiezen voor Weinig stroom.

Je kunt controleren in welke energiemodus je zit door in je menubalk op het batterijsymbool te klikken. Heb je High Power Mode ingeschakeld, dan staat hier Modus ‘Hoog vermogen’: aan. Eventueel wordt hier ook getoond welke apps veel stroom vereisen, als dat aan de orde is.

Wist je dat de Mac ook een energiebesparingsmodus heeft? Deze vind je sinds macOS Monterey, maar zit wel enigszins verstopt. In onze tip lees je hoe het werkt.

Bekijk ook

Energiebesparingsmodus gebruiken op de Mac: hiermee gaat je accu langer mee

Met de Energiebesparingsmodus op de Mac kun je zorgen dat de accu minder snel leeg gaat, door batterijslurpende functies uit te schakelen. Lees in deze tip waarom je de energiebesparing nodig kan hebben en hoe je het instelt op je MacBook.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro