Magic Keyboard problemen

Zo maak je in macOS eigen snelkoppelingen voor het toetsenbord

In macOS heb je verschillende standaard toetscombinaties voor snelle acties, maar je kunt ook bestaande menu-opties zelf van een eigen toetscombinatie voorzien. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.

Zelf Mac toetscombinaties maken

De Mac beschikt standaard over handige snelkoppelingen of toetscombinaties, zoals Command + tab om snel te wisselen tussen apps en Command + W om een venster te sluiten. Naast deze standaard set van snelkoppelingen kun je ook eigen snelkoppelingen maken, voor acties of apps die je vaak gebruikt. Dat komt van pas als deze actie nog geen eigen snelkoppeling heeft, of als je deze onhandig vindt.

Eigen toetscombinaties of snelkoppelingen maken in macOS

In de Systeeminstellingen-app op je Mac kun je zelf toetscombinaties toevoegen voor menu-opties die al standaard aanwezig zijn. In ons voorbeeld gebruiken we hiervoor ‘Vergroot/verklein’, maar je kunt natuurlijk ook iets anders kiezen. Let op: dit geldt voor alle apps met de menuactie die jij kiest. Wil je alleen dat het voor een specifieke app geldt, bekijk dan verderop wat je moet doen.

  1. Open Systeeminstellingen ( > Systeeminstellingen).
  2. Selecteer het Toetsenbord-menu en klik op Toetscombinaties.
  3. Tenslotte klik je links op Apps.

Nu kun je met de plus-knop (+) zelf toetscombinaties toevoegen die in elke app te gebruiken zijn, tenzij je ze toewijst aan een specifiek programma. In ons geval gaan we uit van een toetscombinatie die in alle programma’s werkt. Volg daarvoor onderstaande stappen. Houd er wel rekening mee dat je elke toetscombinatie maar voor één actie kunt gebruiken.

  1. Klik op de “+” plusknop; een nieuwe pop-up verschijnt.
  2. Geef aan of de sneltoets in alle apps moet werken of selecteer een specifieke app.
  3. Voer bij Menutitel de naam in van de menu-optie die je wilt toevoegen. Neem dit exact over uit de menubalk.
  4. Klik vervolgens op het lege veld bij Toetscombinatie.
  5. Tenslotte voer je op je toetsenbord de toetscombinatie uit die je aan de menu-optie wilt toevoegen.
  6. Tevreden? Klik op Voeg toe om je keuze definitief te maken.

Toetscombinatie maken op de Mac

Nu zul je zien dat achter de menu-optie in de menubalk de door jou toegevoegde toetscombinatie wordt weergeven, zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien. Deze Mac toetscombinaties kunnen erg handig zijn, maar je moet ze wel onthouden natuurlijk. Weet je het niet meer? Dan kun je via de menubalk altijd even spieken.

Mac menubalk met toetscombinatie

Lees ook hoe Siri met een toetscombinatie te activeren is of ontdek handige productiviteitsapps voor de Mac.

Bekijk ook

Handige Mac-apps waarmee je productiever werkt

Wat zijn handige Mac-apps waarmee je je productiviteit kunt verhogen? We hebben ze voor je verzameld in deze lijst met apps voor de gevorderde Mac-gebruiker die meer eruit wil halen.