red-stripe-kleurenblind

Kleurenblind? Deze app vertelt welke kleur je ziet

Met de app Red Stripe kunnen kleurenblinde mensen rood en groen onderscheiden, dankzij een streeppatroon op voorwerpen.

Het is best lastig als je in een winkel sokken wilt kopen en geen idee hebt welke kleur ze hebben. De app Red Stripe gaat je daarbij helpen. Red Stripe zet een streeppatroon op alle voorwerpen die geel, rood en paars zijn zodat mensen die rood en groen niet van elkaar kunnen onderscheiden, toch weten om welke kleur het gaat. Dit gebeurt realtime, terwijl je door de viewfinder van de iPhone-camera kijkt.


red-stripe-kleurenblind

Red Stripe helpt kleurenblinde mensen

Hoe roder de kleur, hoe duidelijker de strepen zichtbaar zijn. Een donkerrode kleur zal dus bredere strepen hebben dan een lichtrode kleur. Bij andere kleuren met een rode component zoals geel, oranje en paars zul je ook verschillende strepen zien. Voor mensen die kleurenblind zijn is het een uitkomst: ze zien opeens kleuren die voorheen niet van elkaar te onderscheiden waren.

red-stripe-1 red-stripe-2

Naast de iOS-versie van Red Stripe is er ook een (minder praktische) Mac-versie van de app, die gratis te downloaden is. Als je bedenkt dat ongeveer één op de twaalf mannen kleurenblind is, moet de behoefte aan een dergelijke app wel heel groot zijn. Apple is nogal bezig met toegankelijkheid, dus als ze slim zijn stoppen ze deze strepenfunctie standaard in iOS. Concurrent Google houdt trouwens al rekening met kleurenblinde mensen: bij Material Design eisen ze dat belangrijke informatie op het scherm niet alleen op basis van kleur is te herkennen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2015, 9:29
Categorie Apps
Onderwerp kleurenblind
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.