iPhone-scherm in het donker lezen: wit op zwart

Met de functie kleuren omkeren kun je makkelijker in het donker je iPhonescherm aflezen. Deze nachtstand is eigenlijk voor slechtzienden.

De meeste boekenapps voor de iPhone hebben een nachtmodus. Je schakelt dan over naar witte letters op een donkere achtergrond. Dat heeft als voordeel dat het scherm minder fel verlicht is en het is minder vermoeiend voor je ogen. Dankzij de toegankelijkheidsinstellingen van de iPhone kun je deze nachtmodus ook in andere apps gebruiken.

kleuren omkerenDe toegankelijkheidsinstellingen zijn eigenlijk bedoeld voor mensen die slechtziend zijn of leesproblemen hebben. Witte schermen met zwarte tekst veranderen in zwarte schermen met witte tekst. Ook de kleur van knoppen verandert: de groene schakelaars van iOS 7 worden roze. Op de afbeelding hiernaast is te zien waar je de schakelaar kunt vinden.

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Tik op Algemeen.
  3. Ga naar Toegankelijkheid.
  4. Kies Keer kleuren o.
  5. Sommige systeemkleuren zien er nu wat anders uit dan je gewend bent. Ga naar je favoriete boekenapp of open een website die je in het donker wilt lezen.

Snel kleuren wisselen

activeringsknopWil je snel toegang tot deze functie, dan kun je deze ook als snelkoppeling instellen bij het driemaal snel indrukken van de homeknop:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.
  2. Blader omlaag naar de optie ‘Activeringsknop’.
  3. Kies de optie ‘Kleuren omkeren’.

In iOS 6 en eerder ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > 3x thuisknop. Daarna kies je eveneens de optie ‘Kleuren omkeren’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen lezen, scherm