Zie als een kleurenblinde met iPhone-app Colorblind Vision

De gratis iPhone-applicatie Colorblind Vision laat zien hoe een kleurenblinde ziet. Er zijn vijf verschillende varianten waarmee je meteen kan zien hoe iemand anders met een afwijking de omgeving waarneemt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

colorblind iconColorblind Vision voor de iPhone en voor iPod touch’s met camera is een applicatie waarmee je de wereld als kleurenblinde kan zien. De app kwam in januari uit, maar is nu tijdelijk gratis te downloaden. Het kan een klein schokeffect teweeg brengen voor mensen die alle kleuren feilloos kunnen waarnemen. Je kiest een van vier voorkomende varianten van kleurenblindheid (Deuteranopia, Protanopia, Tritanopia en Achromatopsia) en vervolgens kun je met behulp van de camera je omgeving in een kleurenarme setting bekijken.


Welbeschouwd zijn de vier varianten kleurenfilters op een cameralens dus kan de app van Simon Strandgaard enige accuratesse missen. Het verschil tussen de varianten is aanzienlijk. Met Tritanopia wordt de kleur blauw niet goed weergegeven. Die neigt dan vaak naar groen. Bij deuteranopia sneuvelen volle kleuren als groen en rood zelfs helemaal. Onder elke variant zie je de statistieken. Daar zie je dat 99,5 procent van de vrouwen goed ziet maar dat 8 procent van de mannen kleurenblind is. Maar liefst 5 procent van de mannen heeft deuteranopia, volgens de applicatie.

De app is niet erg stabiel. We moesten alle andere applicaties sluiten om Colorblind Vision te laten werken. Als ie werkt, dan presenteert Colorblind Vision de wereld met andere ogen in 20 frames per seconde. Er zit geen foto- of filmfunctie op de app, maar door de home- een aan/ uit-knop even tegelijk in te drukken, kun je wel een schermafbeelding maken.

Downloaden: Colorblind Vision (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2013, 19:48
Categorie Fotografie en video
Onderwerp kleurenblind
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.