iPhone-verbinding met 802.1X (SecureW) en Eduroam op universiteiten en hogescholen

Universiteiten en HBO-instellingen maken voor hun Wi-Fi-netwerken vaak gebruik van 802.1X (SecureW). De iPhone ondersteunt dit, maar het is niet voor iedereen duidelijk hoe je met de iPhone verbinding maakt. Tipgever Niels heeft het voor je uitgezocht. Tip: onderaan dit artikel vind je een update over Eduroam, dat bij bijna alle onderwijsinstellingen in Nederland wordt […]

Universiteiten en HBO-instellingen maken voor hun Wi-Fi-netwerken vaak gebruik van 802.1X (SecureW). De iPhone ondersteunt dit, maar het is niet voor iedereen duidelijk hoe je met de iPhone verbinding maakt. Tipgever Niels heeft het voor je uitgezocht.

Tip: onderaan dit artikel vind je een update over Eduroam, dat bij bijna alle onderwijsinstellingen in Nederland wordt gebruikt.

Om met je iPhone, iPad of iPod touch verbinding te maken met het 802.1X SecureW-netwerk neem je de volgende stappen:

 1. Download de iPhone Config Utility.
 2. Kies onder configuratieprofielen – Wi-Fi (zie figuur 1).
 3. SecureX Figuur 1

  Figuur 1
 4. Vul bij SSID de netwerknaam in van je universiteit of HBO-instelling, bijvoorbeeld NHTV-WPA van de NHTV Breda), zie figuur 2.
 5. SecureX Figuur 2

 6. Kies als beveiligingstype WPA/WPA2 – bedrijfsniveau, zie figuur 2.
 7. Vul je wachtwoord in (hetzelfde als je bij SecureW2 normaal invult (op de Mac gaat dit automatisch), zie figuur 2.
 8. Kies bij de tab Protocollen voor de volgende opties (zie figuur 3):
  • Geaccepteerde EAP-typen: TTLS
  • EAP-fast: niets
  • Interne identiteit: PAP

  SecureX Figuur 3

  Figuur 3
 9. Vul bij de tab Identiteitscontrole je gebruikersnaam in (wat je ook weer bij SecureW2 normaal invult, zie figuur 4).
 10. SecureX Figuur 4

  Figuur 4
 11. Kies Exporteren (links bovenaan) en sla het document op.
 12. Nu kun je het document naar jezelf toe mailen, openen, installeren (hij vraagt dan nogmaals om je wachtwoord) en het werkt.

Afhankelijk van de instellingen van het netwerk kunnen bepaalde poorten gesloten zijn, waardoor bijvoorbeeld poort 993 (GMail IMAP) niet werkt.

Verbinding maken met de iPhone of iPad met Eduroam

Tipgever Joost, werkzaam bij Universiteit Twente, heeft een aanvulling voor bovenstaande tip. Het inloggen wordt daardoor nog gemakkelijker. Bijna alle onderwijsinstellingen in Nederland (mits aangesloten bij Surfnet), plus een groot aantal internationale onderwijsinstellingen maken gebruik van eduroam voor voor hun WiFi-netwerken. Met Eduroam is het mogelijk om met de credentials van je eigen organisatie verbinding te maken bij andere onderwijsinstellingen. Je hoeft dan geen lokale credentials te verkrijgen. Makkelijk als je op bezoek bent bij een andere onderwijsinstelling.

iPhone-configuratie Universiteit Twente

Op de Universiteit Twente is daar een speciale pagina voor gemaakt, geoptimaliseerd voor iOS-apparaten: www.snt.utwente.nl/iphone. Als je daar op je iDevice naar toe browst, krijg je een pagina met 3 buttons voor het installeren van Eduroam, email en VPN.

Achter de button voor Eduroam zit een mobileconfig-file, dezelfde als die je aanmaakt met de procedure die we hierboven hebben uitgelegd. Na het klikken hoef je alleen je credentials in te vullen en je hebt verbinding. Deze button werkt ook voor andere onderwijsinstellingen, alleen de naam van de verbinding/profiel klopt dan niet.

De buttons werken ook voor OS X Lion, Mountain Lion en Mavericks (deels).

Deze tip is gemaakt met medewerking van Niels Hoogenhout en Joost de Groot.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2014
Categorie Internet