Featured POP Screenshot

Zelf iPhone-app ontwerpen met iPhone mockup schetstools

Zelf een iPhone of iPad app ontwerpen begint met schetsen. Met POP, iPhone Mockup en schetstools teken je de interface van je iOS app.

Er zijn heel wat mensen die plannen hebben om ooit een iPhone-applicatie te maken. Om je ideeën goed te kunnen communiceren is is het slim om alvast een prototype, wireframe of mockup te maken. Door een aantal schetsen te maken van de interface, kun je anderen makkelijker uitleggen hoe de app werkt. In deze tip bespreken we apps en websites waarmee je je iPhone-mockup kunt maken. Hou er rekening mee dat veel tools voor appdesign nog veel designelementen uit iOS 6 bevatten en nog geen aanpassingen hebben gedaan voor iOS 7.

iCulture adviseert: POP

POP – Prototyping on Paper is een gratis app, waarbij je je idee eerst op papier uitwerkt. Daarna maak je een foto en koppel je de schetsen aan elkaar, om de interactie tussen de schermen aan te geven. POP werkt met drie stappen, die op het openingsscherm van de app duidelijk zijn uitgelegd:

  1. Maak een schets op papier.
  2. Maak er een foto van.
  3. Koppel de schermen aan elkaar en speel ermee.

Je hoeft niet te kunnen programmeren en je kunt zelfs de slordige schets op een bierviltje of servet gebruiken. POP ziet er mooi uit en is onafhankelijk van de iOS-versie. Als jij alvast voor iOS 8 wilt ontwerpen of je eigen fantasie-interface wilt maken: ga je gang. POP is ook beschikbaar voor Android. Het mooie van deze oplossing is dat het ouderwetse tekenen op papier niet verloren gaat en dat je toch alles digitaal kunt communiceren.

POP screenshot 1POP screenshot 2

Andere iOS-apps om je ontwerp te schetsen

In de App Store zijn applicaties beschikbaar waarmee je je eigen iPhone- of iPad-app kunt ontwerpen en schetsen. We noemen er een paar:

  • AppCooker – Vrij prijzige app waarmee je prototypes en wireframes voor iPad-apps kunt maken. De prototypes kun je delen met anderen. Er zitten ook tools in om je appidee te plannen, het appicoon te ontwerpen en de juiste prijs te bepalen. Voor het bekijken van de prototypes is er de gratis AppTaster-app.
  • Blueprint – App waarmee je makkelijk de koppelingen tussen verschillende schermen kunt plannen. Je kunt het eindresultaat naar een PDF omzetten en delen met teamleden.
  • iMockups for iPad – App om mobiele wireframes en mockups voor je apps te maken, geschikt voor iPhone en iPad. Werkt snel en het eindresultaat is makkelijk te delen met collega’s.
  • Interface HD – Een iets betaalbaarder oplossing voor het maken van mockups en prototypes. Is alleen nog niet met z’n tijd meegegaan.

iPhone-app ontwerpen op een website

Een makkelijke manier waarmee je meteen aan de slag kunt gaan is iPhone Mockup. Dit is een webgebaseerde applicatie waarmee je de interface van een iPhone-applicatie kunt schetsen. Je kunt dan alvast vorm geven aan je ideeën. Maar let op: iPhone Mockup is nog niet aangepast voor de grotere schermen van de iPhone 5 en vijfde generatie iPod touch. In plaats van pen en papier gebruik je je internetbrowser om een eerste opzetje te maken. Zo breng je je ideeën makkelijker over op de programmeur die uiteindelijk de applicatie gaat maken. Makkelijk en laagdrempelig.

iphone mockup

Er zijn twee stijlen: een strakke illustratie met rechte lijnen en een Pencil-variant waarbij het lijkt alsof je met een potlood hebt zitten schetsen. Let op dat de mockups die je maakt niet beschermd zijn, dus er is risico dat iemand jouw briljante idee onder ogen krijgt. Voor supergeheime projecten kun je beter potlood en papier pakken.

Zelf proberen kan hier: iPhone Mockup

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Apps
Onderwerpen apps, developers, mock-up