Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

Laatste WhatsApp-update geeft opslagproblemen

WhatsApp lijkt met de nieuwe versie tegen problemen aan te lopen. Gebruikers melden dat WhatsApp de vrije opslagruimte van je iPhone opvreet, waardoor je iPhone de melding geeft dat het toestel vol staat.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp storing

De nieuwste versie van WhatsApp lijkt meer gebruikers teleur te stellen dan blij te maken. De update van gisteren maakt het mogelijk om foto’s te versturen vanuit andere apps en opslagdiensten, maar veel mensen klagen nu dat WhatsApp extreem veel ruimte inneemt op de getroffen iPhones.

WhatsApp heeft laten weten dat ze op de hoogte zijn van het probleem en in de toekomst een update uit zullen brengen. Wanneer deze update verwacht wordt, is nog niet bekend. Voorlopig kun je in ieder geval de tijdelijke oplossing hiernaast proberen.

UPDATE
Update 4 maart: WhatsApp zegt het probleem te hebben opgelost in een update.

Ruimteprobleem met WhatsApp oplossen

Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

  1. Open WhatsApp op je iPhone en tik rechtsonder op Instellingen.
  2. Ga naar Chats en gesprekken > Reservekopie.
  3. Nu zie je de backup-functie van WhatsApp. Druk op Maak nu reservekopie om de backup te maken. Eventueel zet je de schakelaar bij Inclusief video’s aan.
  4. Ga terug naar het homescreen en verwijder WhatsApp door op het app-icoontje te drukken, zodat het gaat wiebelen. Druk daarna op het kruisje.
  5. Ga naar de App Store en download WhatsApp opnieuw.
  6. Na het invoeren van je telefoonnummer zet je de zojuist gemaakte back-up terug.

Meer informatie over het maken van reservekopieën in WhatsApp lees je in onderstaande tip:

Bekijk ook

Zo maak je een (extra veilige) WhatsApp-backup

Wil je je WhatsApp-gesprekken niet kwijtraken? Lees hoe je een backup van WhatsApp maakt, waarbij de reservekopie wordt bewaard op iCloud. Zo kun je er vanaf elk toestel weer makkelijk bij. Ook laten we zien hoe je de backup extra veilig kunt maken met end-to-end encryptie.

Nog meer ruimtegebrek? Check deze tips

Heb je in het algemeen problemen met ruimtegebrek op je iPhone, lees dan ook eens onderstaande tips om meer opslagruimte vrij te maken:

https://www.iculture.nl/gids/opslagruimte-vrijmaken-iphone-ipad-gouden-tips/

Gebrek aan opslagruimte: is WhatsApp de boosdoener?

We krijgen van meerdere lezers klachten over een beperkte hoeveelheid vrije opslagruimte na het updaten van WhatsApp. Niet alleen in de reacties op het eerdere artikel over de update, maar ook via andere kanalen. Een veelgehoorde klacht is dat WhatsApp extreem veel ruimte inneemt op de iPhone en dat het verwijderen van apps en bestanden niet helpt. Zodra er weer ruimte vrij is, melden verschillende mensen dat dit weer ingenomen wordt door WhatsApp. Sommige mensen melden zelfs dat ze geen nieuwe berichten meer kunnen versturen. Inmiddels is duidelijk dat de app opslagruimte in beslag neemt, die ze eigenlijk niet zouden mogen gebruiken. Dit geheugengebruik wordt niet weergegeven in de Instellingen-app van de iPhone. Daardoor is het lastig te achterhalen dat WhatsApp de boosdoener is. Mogelijk heeft dat ermee te maken, dat elke chat dubbel wordt opgeslagen, waardoor langzamerhand je opslagruimte vol raakt.

WhatsApp wordt onbruikbaar door een volle iPhone. Melding met volle opslagruimte in WhatsApp.

Een andere mogelijke oorzaak zou de Spotlight-integratie kunnen zijn. Door te zoeken in Spotlight wordt nu ook gezocht naar overeenkomstige resultaten binnen WhatsApp, waardoor je snel geschikte chats kunt vinden. Het zou kunnen dat WhatsApp door het indexeren van gesprekken en chats extra ruimte nodig heeft, helemaal als je veel gesprekken in WhatsApp voert. Het uitzetten van WhatsApp in Spotlight is een mogelijke oplossing. Dit doe je door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Zoek met Spotlight en daar WhatsApp uit te zetten.

Gebruikers melden ook dat de opslagruimte van de iPhone vol raakt, maar dat dit niet direct te herleiden is uit de weergegeven opslaghoeveelheid van WhatsApp. Je kunt via Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik > Beheer opslag bekijken hoeveel ruimte WhatsApp op jouw toestel inneemt.

Ervaar jij nog andere problemen met WhatsApp of heb je een mogelijke oplossing ontdekt? Je kunt hieronder je reactie achterlaten en je ervaringen met anderen delen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 04 maart: Informatie over bugfix toegevoegd.
  • 2016 - 02 maart: We hebben een (tijdelijke) oplossing voor het opslagprobleem aan het artikel toegevoegd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
18 september 2017 om 14:31
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 106 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.